Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Και πράγματι από τις 13 περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μόνο δύο, τις Περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων. Και τις έχασε. Επομένως κάποιος άλλος στη θέση του θα μπορούσε να πει «χάσαμε όλες τις περιφέρειες που είχαμε». Ομως ο υπουργός προτίμησε να πει κάτι σαν το «σιγά τα ωά». Και τι έγινε, δύο περιφέρειες χάσαμε. Ισως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Ν. Παππάς είναι εξ αυτών που από τις 26 Μαΐου σέρνουν αγέρωχα το χορό της αμεριμνησίας. Για την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ τη μια έφταιγε η …αποχή και την άλλη ο κόσμος που …δεν κατάλαβε.
ΒΕΒΑΙΑ, μαζί με τις δύο περιφέρειες που είχε κι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε και όλες τις υπόλοιπες. Αλλά έχασε και τους 226 από τους 230 δήμους της χώρας. Κι έτσι, για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά, κυβερνών κόμμα βρίσκεται χωρίς ούτε μία περιφέρεια και με μόνο 4 δήμους. Αυτό κατά τον κ. Παππά δεν είναι στρατηγική ήττα και «δεν τρέχει και τίποτα». Αλλωστε, όπως αποφάνθηκε, «δεν ήταν ποτέ κόκκινος ο χάρτης». Παραλείποντας βέβαια να πει ότι δεν ήταν και ποτέ «μόνο μπλε». Και μάλιστα τέτοια «μονοχρωμία» (μόνο μπλε, με μόνη εξαίρεση την Κρήτη), η οποία δεν υπήρξε σε πράσινο ούτε την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ με τον Α. Παπανδρέου.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ αμεριμνησία που συνεχίζουν να δείχνουν κυβερνητικά στελέχη τείνει να γίνει παροιμιώδης. Δεν είναι μόνο ότι αρκούνται σε επιδερμικές εξηγήσεις για τη συντριπτική ήττα των 9,5 μονάδων, αποφεύγοντας να κοιτάξουν κατάματα τα αίτια της ανεπανάληπτης ήττας τους. Είναι κυρίως ότι κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν και τον κόσμο. Γιατί τι άλλο από κοροϊδία είναι η ασόβαρη τοποθέτηση του Ν. Παππά ότι «όλες κι όλες 2 περιφέρειες χάσαμε», όταν «όλες» οι περιφέρειες που είχε να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν… δύο; Ευλόγως, με τέτοια μυαλά, δεν κατάλαβε ότι η δεύτερη Κυριακή με τον τρόπο της επιβεβαίωσε και ενίσχυσε την καθαρή τάση που κατέγραψε η πρώτη Κυριακή.
Τα όσα ελέχθησαν από κυβερνητικής και κομματικής πλευράς, στην εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο Κυριακές, δεν συγκίνησαν κανέναν. Αντιθέτως, στη δεύτερη Κυριακή εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της διάλυσης που ακολουθεί μια μεγάλη ήττα. Μια σειρά δήμων, οι οποίοι επί σειρά ετών ήταν «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ (Αιγάλεω, Αγ. Παρασκευή, Ζωγράφου κ.λπ.) χάθηκαν για λίγες ψήφους. Γεγονός που πιστοποιεί ότι ακόμα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν και τον εγκαταλείπουν μετά τα συντριπτικά αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.
ΚΙ ΑΥΤΟΣ είναι ο ένας από τους δύο μεγάλους φόβους που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ: Με εδραιωμένη την πεποίθηση ότι θα χάσει στις εθνικές εκλογές (η παράσταση νίκης στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ έφτασε στο 70-20), κινδυνεύει άμεσα από «κύμα φυγής», από εκείνους τους ψηφοφόρους που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ ξέροντας ότι ψηφίζουν ένα κόμμα που έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι πρώτο και να κυβερνήσει. Ο δεύτερος εύλογος φόβος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αν αυτό το κύμα γίνει τσουνάμι, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ., τότε η διαφορά του από τη Ν.Δ. μπορεί να αποκτήσει θηριώδεις διαστάσεις. Κάτι που θα θέσει εκ των πραγμάτων σε ριζική αμφισβήτηση και τον ίδιο τον Α. Τσίπρα.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ στην Κουμουνδούρου πλέον -και όχι τόσο στο Μ. Μαξίμου- αναζητούνται επειγόντως «αφήγημα», αλλά και επικοινωνιακό λίφτινγκ.
Ποιος είναι ο Ρασπούτιν
Η δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών αναφορών που είχε κάνει ο παραιτηθείς αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής, εκτός από το σοκ που προκαλεί για την ωμότητα της σκευωρίας της Novartis, εγείρει μείζονα ερωτήματα. Ο κ. Αγγελής περιγράφει με λεπτομέρειες πώς στήθηκε η σκευωρία και «φωτογραφίζει» τους πρωταγωνιστές αυτής της άθλιας σκευωρίας, η οποία προσπάθησε να σπιλώσει τα ονόματα 10 ανθρώπων, προκειμένου το σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ο κ. Αγγελής περιγράφει ένα «παραδικαστικό» κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν προφανώς εκουσίως ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι συνειδητά έκαναν κατάχρηση εξουσίας. Ενώ η περιγραφόμενη συμπεριφορά τους εγείρει ερωτήματα για το αν άσκησαν τα καθήκοντά τους ευόρκως. Κατονομάζει δε την εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη και τους δύο βοηθούς της. Είναι προφανές όμως ότι υπαινίσσεται τη συμμετοχή κι άλλων δικαστικών λειτουργών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κ. Αγγελής «φωτογραφίζει» αρκετά καθαρά τον άνθρωπο που κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο και έστηνε τη σκευωρία, καθοδηγώντας:
«Το άτομο το οποίο εξύφανε τη σε βάρος μου σκευωρία έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια ‘”τύπου Ρασπούτιν’”, έχει προσβάσεις στα ΜΜΕ, έχει νομικές γνώσεις, χωρίς να αποκλείεται να έχει γνώσεις μυστικών υπηρεσιών(…)». Η φωτογραφία είναι καθαρή, το ίδιο πρόσωπο είχε «δείξει» και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Ράικου και η πιάτσα βοά, εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση επί δυο ημέρες κωφεύει, αλλά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και έχει δυο επιλογές; Ή θα αποκαλύψει τώρα ποιος είναι ο Ρασπούτιν ή θα το αφήσει να το αποκαλύψουν άλλοι μετά τις εκλογές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛ. αυτή η σκευωρία -με όλους όσοι συμμετείχαν πολιτικούς, δικαστικούς και δημοσιογράφους- να φτάσει «μέχρι το τέλος».
Ισως η πιο «δύσκολη νίκη»
Μεγάλη μάχη έγινε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στον πρώτο γύρο προηγήθηκε ο Π. Τατούλης του Π. Νίκα με διαφορά 0,49%. Στο β’ γύρο όμως ο Π. Νίκας επικράτησε του νυν περιφερειάρχη με 53,59% έναντι 46,41%. Για να συμβεί αυτή η ανατροπή δόθηκε πολύ μεγάλη μάχη, στην οποία πήραν μέρος τόσο ο Μεσσήνιος Α. Σαμαράς (που τον υποστήριξε σθεναρά παρότι ο Π. Νίκας είχε καταφερθεί εναντίον του μετά την ήττα του 2015) όσο και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος την Παρασκευή πήγε στην Αρκαδία και την Κορινθία. Πλάτη έβαλαν και οι βουλευτές Χ. Δήμας (Κορινθίας), Κ. Βλάσης (Αρκαδίας) και Θ. Δαβάκης (Λακωνίας). Στην αφετηρία της κούρσας ουδείς αμφέβαλε για την πρωτιά και τη νίκη του Π. Τατούλη. Εκτός απ’ όσους πίστεψαν στην «ανατροπή», με πρώτο τον τέως πρωθυπουργό, ο οποίος μάλλον το είχε πάρει και σαν προσωπικό στοίχημα.
Απορίες
1. Ο κ. Αποστολάκης νιώθει άνετα μετά την παραίτηση του αντιστράτηγου Ν. Ζαχαριάδη, ο οποίος αρνήθηκε να συνεχίσει τις συζητήσεις με την Αγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;
2. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ, ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ «ΕΞΟΡΙΖΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ;
3. Η Αχτσιόγλου θα είναι η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου