Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Για πολλούς είναι εξοργιστική η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίζει ως επιτυχημένη την οικονομική της πολιτικής όταν επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα οπισθοδρόμησε κι έχασε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους.
Ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης όπως ο κ. Δέδες αναγνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 κόστισε 86 δισεκατομμύρια και μάλιστα θεωρούν επίτευγμα ότι δεν ήταν μεγαλύτερη η ζημιά.
Επειδή πάντοτε εμφανίζεται ο μικρός που θα φωνάξει στο πλήθος ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός», καλό είναι να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση.
Πρώτον, στην περίοδο Τσίπρα η Ελλάδα έχασε πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης, σε σχέση με τις προβλέψεις που υπήρχαν από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε χαμένα εισοδήματα 17 δισεκατομμυρίων. Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να καταγγέλλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι την περίοδο 2009-2015 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25 μονάδες. Ομως από το 2014 η κατάσταση είχε αλλάξει, ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την οικονομία σε συνθήκες ανάκαμψης, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί αλλά ο ίδιος έριξε ξανά τη χώρα στην ύφεση.
Δεύτερον, τα «φιλολαϊκά» μέτρα αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των όσων πήρε η κυβέρνηση της Αριστεράς από τους φορολογούμενους, και ιδίως τους ασθενέστερους. Στο ποσό των 260 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται το όφελος από την επαναφορά του «ΦΠΑ Σαμαρά» 13% σε εστίαση και τρόφιμα από 24% που ο ίδιος ο Τσίπρας είχε αυξήσει το 2015 με το τρίτο αχρείαστο και άχρηστο Μνημόνιο. Τα νοικοκυριά πλήρωναν επί 4 χρόνια πάνω από 2 δισ. ευρώ για ΦΠΑ 24% στα μακαρόνια, σε όλα τα τρόφιμα και στην εστίαση και τώρα ο κ. Τσίπρας, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, θέλει να μας εμφανίσει ως επιτυχία ότι θα επιστρέψει τον ΦΠΑ στο 13% που είχε βρει από τη Ν.Δ.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Τρίτον, μετά τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ, έχουμε τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή του Τσίπρα. Η κυβέρνηση παρουσίασε αχρείαστα υπερπλεονάσματα 11,5 δισ. την περίοδο 2016-2018 σε σχέση με τη δέσμευση για πλεόνασμα 3,5%. Στο νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θέλει να βάλει νέα δεσμά λιτότητας 5,2 δισ. έως και το 2022. Πρόκειται για αφαίμαξη της οικονομίας μέσω υπερφορολόγησης και περικοπής δημοσίων επενδύσεων.
Ουσιαστικά παίρνει 10 ευρώ από τους φορολογούμενους και υπόσχεται ότι θα επιστρέψει το 1, και αυτό όχι σε όλους.
Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί να εμφανίζουμε πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ όταν η δέσμευση είναι για 3,5%. Αυτό το 1% του ΑΕΠ που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ φεύγει από την οικονομία είτε μέσω των φόρων που αφαιρούν εισοδήματα από τους πολίτες είτε κόβοντας δημόσιες επενδύσεις.
Τέταρτον, η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκε. Ενώ όλες οι χώρες του ευρώ έτρεξαν με πρωτοφανείς αναπτυξιακούς ρυθμούς επιστρέφοντας στα επίπεδα προ κρίσης, η Ελλάδα επί Τσίπρα έμεινε στάσιμη. Ακόμη και ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι επί των ημερών του τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων δεκαετιών είναι η μισή αλήθεια. Η χώρα μας το 2014 είχε παραπλήσια επιτόκια με της Πορτογαλίας και χαμηλότερα από της Κύπρου. Τώρα το Δημόσιο δανείζεται με 3,7%, όταν σε Πορτογαλία και Κύπρο είναι κοντά στο 1,1%.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει επιτυχία το υπερπλεόνασμα φόρων και για αυτό δεν μπορεί να καταλάβει τη ζημιά που έχει κάνει στην οικονομία.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου