Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2014, κέρδιζε τις ευρωεκλογές με διαφορά 3,8 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη της κάλπης είχε πάει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ζητώντας προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τα αποτελέσματα της κάλπης φανέρωσαν τη δυσαρμονία μεταξύ της βούλησης του λαϊκού σώματος και των συσχετισμών που υπάρχουν στο Κοινοβούλιο και δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις».
Εκείνη τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να πει ότι «πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές κάλπες προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα». Και εξηγώντας το σκεπτικό του είχε αναφέρει ότι δεν ήταν μόνο η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που συγκροτούσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό είχαν απώλεια 11 μονάδες από τα ποσοστά που είχαν καταγράψει στις εθνικές εκλογές του 2012.
«Αν χθες είχαμε εθνικές εκλογές, θα είχαν αθροιστικά 94 βουλευτές, από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή. Αυτό συνιστά μία πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και τους συσχετισμούς που υπάρχουν στη Βουλή», είχε υποστηρίξει τότε ο κ. Τσίπρας.
Αλήθεια, όμως, θα μπορέσει να πει τα ίδια ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα 27 Μαΐου; Εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 3,5 μονάδες θα πρέπει να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να υποβάλει την παραίτησή του ώστε να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Μόνο έτσι θα μείνει πιστός σε όσα έλεγε το 2014.
Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα το πράξει, όμως η επομένη των ευρωεκλογών θα είναι μία δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Εάν μείνει προσκολλημένος στην καρέκλα του μετά από μία βαριά ήττα στις 26 Μαΐου, η πορεία μέχρι το φθινόπωρο θα είναι δύσκολη. Ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι πια ο «άχαστος» πολιτικός αλλά ένας πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Ενδεχομένως να θελήσει ο ίδιος να περάσει ένα ακόμη καλοκαίρι με την εξουσία που έχει ένας πρωθυπουργός αλλά τα λόγια του το 2014 «περί δυσαρμονίας μεταξύ λαού και Βουλής» θα τον κυνηγάνε σαν τη σκιά του. Και το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές θα είναι χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Αντιγράφοντας την πρόταση της ΝΔ για τις 120 δόσεις
Στις 7 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ρύθμιση των οφειλών για 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ. Εξι μήνες μετά και 20 μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση υπόσχεται το ίδιο όταν τότε κατηγορούσε τη Ν.Δ. ότι η ρύθμιση δεν μπορούσε να γίνει λόγω δυσκολιών. Πολύ αργά, πολύ λίγο πλέον για τον κ. Τσίπρα. Υπερφορολόγησε τους πάντες, επέβαλε ΦΠΑ 24% στα τρόφιμα και στην εστίαση, επιβάρυνε τους φτωχότερους με περισσότερους και πιο άδικους φόρους γιατί αύξησε την έμμεση φορολογία, μείωσε τις συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους με το νόμο Κατρούγκαλου και τώρα παριστάνει τον Χότζα, που αφού έβαλε όλα τα ζώα στο σπίτι του χωρικού έβγαλε έναν γάιδαρο έξω για να του πει ότι είναι πιο άνετα.
Ο Τσίπρας που μιλούσε για ματωμένα πλεονάσματα κάτω του 1% παραδίδει στους δανειστές υπερπλεονάσματα 4% με 4,5% είτε σε συνθήκες ύφεσης όπως το 2016 είτε με αναιμική ανάπτυξη το 2017-2018. Οι πολίτες βαρέθηκαν να πληρώνουν τους φόρους του Τσίπρα και δεν μπορούν εύκολα να ξεγελαστούν.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου