Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Είναι θέμα ελάχιστων ημερών να φανεί αν ο πρωθυπουργός εννοεί ό,τι είπε ή αν για μια ακόμα φορά «μπλοφάρει». Αν και είναι εντελώς ακατανόητο τι μπορεί να σημαίνει μια «μπλόφα ολίγων ημερών». Λογικά, ο κύβος ερρίφθη. Αλλά αυτό αφορά μόνο τις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται στο Μ. Μαξίμου.
Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ δεν έκρυψε πόσο ανασφαλής και άβολα νιώθει να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές, μαζί ή πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και δικαίως. Οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του και η διάχυτη αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία είναι αποκαρδιωτικές. Τι του απέμενε; Ή να πάει σε σημαντική και βέβαιη ήττα άμεσα ή να κυνηγήσει το «βουβό κύμα» που ανακάλυψε στο βυθό της πολιτικής απόγνωσης. Επέλεξε κατά τα φαινόμενα το δεύτερο. Το οποίο, είναι η αλήθεια, ταιριάζει περισσότερο στην πολιτική ιδιοσυγκρασία του. Εξασφαλίζει (;) μερικούς μήνες παραπάνω στην εξουσία. Είναι τζογαδόρικο. Είναι πιο κοντά στη σταθερή τακτική του, του «βλέποντας και κάνοντας». Και είναι και πιο συνεπές στην αρχή ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Αγνοεί βεβαίως ότι εφόσον υπάρχει αυτό το «βουβό κύμα», σαν βουβό που είναι μπορεί να βγάλει κάποιον στην ακροθαλασσιά, αλλά μπορεί και να τον πετάξει και πάνω στα βράχια.
ΚΑΠΩΣ έτσι φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πέσει στη θάλασσα. Ωστόσο τα ερωτήματα είναι σαφή. Αντέχει αν η ήττα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μεγάλη ως τον Οκτώβριο; Και πώς μπορεί ν’ αντέξει μέσα σ’ ένα διαρκώς ογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας και εξόδου, το οποίο θα έχει επικυρωθεί από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα; Τότε δεν θα σκιαμαχεί με τις αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις. Θα παλεύει σώμα με σώμα με μια καθαρή λαϊκή ετυμηγορία. Το πιθανότερο μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι να αντιληφθεί ότι υπάρχει σαφές θέμα πολιτικής νομιμοποίησης. Κι αυτό οδηγεί σε άμεση προκήρυξη εκλογών. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα οδηγηθεί στις εκλογές συρόμενος και ηττημένος. Το αποτέλεσμα που θα έχει να αντιμετωπίσει λογικά θα είναι τουλάχιστον χειρότερο απ’ αυτό που θα τον έχει αναγκάσει να προσφύγει σε εκλογές.
ΑΝ ΠΑΡ’ όλα αυτά αγνοήσει τη λαϊκή ετυμηγορία και παραμείνει στο σαγηνευτικό Μ. Μαξίμου ως τον Οκτώβριο, τότε απειλείται με συντριβή. Και θέτει σε άμεσο κίνδυνο και το προσωπικό πολιτικό μέλλον του. Οσο αποθεώθηκε με τις νίκες του 2015, ακόμα πιο πολύ κινδυνεύει να αποδοκιμασθεί με τις ήττες του 2019. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον έμαθε τα «καλά» της εξουσίας. Και συνήθως κανείς αντέχει πιο δύσκολα τη στέρηση ενός «αγαθού» αν το έχει γευτεί και απολαύσει. Αλλωστε ο «κορμός των αγανακτισμένων», που αποτέλεσε και τον εκλογικό κορμό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διακρίνεται ούτε για τη στωικότητά του ούτε για τους λεπτούς τρόπους του. Απέδειξε ότι λειτουργεί κυρίως με το θυμικό και με την ακατέργαστη βιασύνη.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ στο κυνήγι του «βουβού κύματος» η πραγματική επιλογή του Α. Τσίπρα είναι αν θα συρθεί ηττημένος σε πρόωρες εκλογές ή αν θα διακινδυνεύσει να πάει στο σπίτι του στα 45 του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Από το Μάτι στο Παρίσι
Οι τραγωδίες εντελώς διαφορετικές. Καμία σχέση η μία με την άλλη. Στη μία τραγωδία έχασαν τη ζωή τους 100 συνάνθρωποί μας. Γιατί κάποιοι ανίκανοι και ασυνείδητοι δεν φρόντισαν να εκκενώσουν το Μάτι. Στην άλλη τραγωδία κάηκε η Παναγιά των Παρισίων, ένα υπερπολύτιμο πετράδι του παγκόσμιου πολιτισμού. Που έκανε όλη την ανθρωπότητα να δακρύσει. Τίποτα δεν συνδέει τις δύο τραγωδίες κι ας βρέθηκαν κάποια συριζοτρόλ, τα οποία έψαξαν τη λύτρωση από τις τύψεις τους, «αθωώνοντας» π.χ. τη Ρ. Δούρου μέσω… Παρισίων. Υπάρχει όμως και κάτι κοινό. Το οποίο δεν αφορά αυτές καθαυτές τις τραγωδίες, αλλά το σεβασμό και την υπευθυνότητα που επέδειξε η πολιτική ηγεσία στην αντιμετώπισή τους. Αρκεί να βάλει κανείς δίπλα δίπλα τις δύο εικόνες. Την εικόνα του Ε. Μακρόν τώρα και την εικόνα του Α. Τσίπρα τότε. Από τη μια ένας ηγέτης παρών την ώρα της τραγωδίας, σεμνός, συντετριμμένος και ουσιώδης σε ό,τι είπε. Ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες -εκτός των άλλων- κατάφερε να συγκεντρώσει 700 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ. Από την άλλη, ένας ηγέτης απών την ώρα της τραγωδίας, κρυπτόμενος, παίζοντας μεταμεσονύχτιο θέατρο και μετά ψάχνοντας τις πιο απίθανες δικαιολογίες για την αβελτηρία του. Ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει ούτε μια συγγνώμη.
Στην έξοδο ο Ν. Παππάς -1
Η απροθυμία του πρωθυπουργού να καλύψει τον άλλοτε στενό συνεργάτη του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1. Μέχρι που έκανε και πως δεν άκουσε την ερώτηση… Ο Α. Τσίπρας απέφυγε να καλύψει τον Ν. Παππά. Κι αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, μόνο τυχαίο δεν είναι. Στο Μ. Μαξίμου -μάλλον ορθώς- πιστεύουν ότι ο Ν. Παππάς, με τα όσα έχει πει για τον Μ. Πετσίτη, προσπαθεί να «αδειάσει» τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πριν τον «αδειάσει» εκείνος. Στην αρχή είπε ότι ο Μανόλο ήταν στο Μ. Μαξίμου μέχρι το 2015. Αργότερα είπε ότι στράφηκε στον «ιδιωτικό τομέα» το 2016. Εχει πει επίσης ότι ο Μ. Πετσίτης ήταν συνεργάτης του ως τις εκλογές του 2015. Τι έκανε τουλάχιστον για ένα χρόνο ο Μ. Πετσίτης στα μέσα και τα έξω του Μ. Μαξίμου; Τίνος συνεργάτης ήταν; Ή ο Ν. Παππάς λέει ψέματα και παρέμενε δικό τους συνεργάτης ή λέει εμμέσως, αλλά σαφώς πλέον, ότι «κάποιος άλλος» τον είχε συνεργάτη…
Στην έξοδο ο Ν. Παππάς -2
…Το ποιος θα χρεωθεί τελικά τον Μ. Πετσίτη είναι ένα μπρα ντε φερ σε εξέλιξη. Αυτό που δείχνει βέβαιο είναι ότι το ήδη ραγισμένο γυαλί στις σχέσεις Τσίπρα -Παππά έχει σπάσει. Οι πληροφορίες λένε, ότι μετά την απόφαση (;) του πρωθυπουργού για εκλογές τον Οκτώβριο, το σχέδιο προβλέπει ανασχηματισμό μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, ώστε να «κερδηθεί» ο ούτως ή άλλως λίγος χρόνος που απομένει. Μεταξύ των προσώπων που φέρονται προς απομάκρυνση από την κυβέρνηση είναι και ο Ν. Παππάς.
Αχταρμάς NOVARTIS – ΚΕΕΛΠΝΟ
Την ύστατη προσπάθειά της κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να σώσει ό,τι σώζεται από το μέγα φιάσκο της Novartis και να της απομείνουν ψήγματα «αφηγήματος» εν όψει των εκλογών. Σε μια ακόμα πρωτοφανή, αλλά και απέλπιδα μεθόδευση, το «παραδικαστικό του Μαξίμου» σπεύδει να… ενοποιήσει τώρα τη Novartis με το ΚΕΕΛΠΝΟ και… γενικώς το «φάρμακο», ώστε να «βγει κάτι». Το πόρισμα που πήγε στον εισαγγελέα για τη σύζυγο του Γ. Στουρνάρα, για το «δώρο του ΚΕΕΛΠΝΟ», επιχειρείται να εμφανιστεί ως γενικότερη «δικαίωση» για τη Novartis…
Απορίες
1. Υπάρχει περίπτωση η «άσφαλτη» Αντζελα Δημητρίου να είναι και λογογράφος;
2. Τις προάλλες ήταν ο Τσακαλώτος που έσπευσε να προεξοφλήσει τη νίκη της ΝΔ, χθες ήταν ο Δραγασάκης. Τι τρέχει με το οικονομικό επιτελείο;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου