Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η Novartis εκφυλίζεται, χωρίς να εντοπιστούν μαύρο χρήμα και μίζες. Και «ζει» διασωληνωμένη με τεχνητή αναπνοή, τις αόριστες μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων, οι οποίοι κουβαλούν από έναν Ποινικό Κώδικα. Με μια δικογραφία γεμάτη «νομίζω», «εικάζω», «θεωρώ» κι άλλα τέτοια ατράνταχτα και… πειστικά στοιχεία. Αλλά χωρίς ίχνος χρήματος, μετά από δύο χρόνια ερευνών.
Η «ΥΠΟΘΕΣΗ Πετσίτη», αντιθέτως, με μικρής διάρκειας έρευνα, κυρίως από τις κυπριακές αρχές, απέδωσε αμέσως. Βρέθηκαν -όπως έχει γραφτεί και ΔΕΝ έχει διαψευστεί- παράνομα χρήματα σε λογαριασμούς του «Μανόλο του Παππά». Χρήματα τα οποία: 1. Προέρχονται από τον Α. Αρτεμίου. 2. Είναι 2 και 3 φορές περισσότερα από τα 200.000 ευρώ, που είναι τελικά το υπό διερεύνηση ποσό για τον Α. Λοβέρδο. Κι αυτά χωρίς κλήση δεκάδων μαρτύρων και συστηματικό άνοιγμα των λογαριασμών προσώπων, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τον Μ. Πετσίτη και ενδεχομένως κι άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν έχει δώσει την παραμικρή επί της ουσίας απάντηση στα επίμονα ερωτήματα που τίθενται καθημερινά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Προσπαθεί να αντιπαρέλθει την υπόθεση με ευφυολογήματα και φτηνούς αντιπερισπασμούς. Δεν έχει διαψεύσει καν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητα. Και κυρίως ότι βρέθηκαν αδικαιολόγητα χρήματα σε λογαριασμούς του Μ. Πετσίτη, ο οποίος υπήρξε στενότατος συνεργάτης του Ν. Παππά. Φίλος και συνταξιδιώτης του οποίου είναι και ο Α. Αρτεμίου, ο οποίος φέρεται να τροφοδοτεί τους λογαριασμούς του «Μανόλο». Προφανώς αν μπορούσε, τουλάχιστον θα τα είχε διαψεύσει όλα αυτά. Είχε και έχει κάθε λόγο, πολιτικό και ηθικό, να αποτινάξει από πάνω της ένα τέτοιο άγος. Κι όμως, δεν έχει διαψεύσει τα συγκεκριμένα ευρήματα και τις περίεργες διαδρομές τους. Αντιθέτως, στο πλαίσιο του «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω» για τις σχέσεις Ν. Παππά – Μ. Πετσίτη – Α. Αρτεμίου, κάνει λόγο για μια υπόθεση που χρησιμοποιείται ως «αντιπερισπασμός» για τη Novartis.
Η ΚΟΙΝΗ λογική όμως λέει ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί την εκφυλισμένη Novartis ως αντιπερισπασμό στην υπαρκτή «υπόθεση Πετσίτη», όπου -εκτός των άλλων διερευνητέων- υπάρχει και χρηματικό εύρημα. Δίπλα-δίπλα ένα φιάσκο και μια υπαρκτή και ανοιχτή υπόθεση, μόνο το φιάσκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιπερισπασμός σε μια υπαρκτή υπόθεση. Η υπαρκτή υπόθεση απλώς συμπαρασύρει το φιάσκο, το οποίο ευλόγως είναι ανίσχυρο να αντισταθεί στη δύναμη της πραγματικότητας. Ισως λοιπόν το Μ. Μαξίμου θα πρέπει να χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη φειδώ τα περί αντιπερισπασμού. Οχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην ακούσουν κάποια στιγμή ο Θ. Καρτερός και ο πολιτικός προϊστάμενός του την προσφιλή ρήση του μακαρίτη «μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου;»…
Αυτό το Νόμπελ δεν χάνεται!
Μια δήλωση του Α. Τσίπρα για το Brexit, σε μια από τις κρισιμότερες για την Ευρώπη συνόδους κορυφής, ήταν αρκετή ώστε να του απονεμηθεί από το Bloomberg ένα… Νόμπελ, το οποίο δεν κινδυνεύει να χάσει από κανέναν. Ως ειδήμων για το πώς ακυρώνεται το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να αποτραπεί το Brexit. Είπε περίπου στην κ. Μέι «κάν’ το όπως εγώ». Και θύμισε την τεχνογνωσία την οποία έχει πατεντάρει σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015: «Εάν το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η χώρα να αναγκαστεί να διενεργήσει ευρωεκλογές»! Ο συνειρμός με το 2015 και το μαϊμού δημοψήφισμα της «πρώτη φορά Αριστεράς» είναι αναπόφευκτος. Δυστυχώς, τον έκανε πρώτο το Bloomberg και τον μετέδωσε σε όλο τον κόσμο. «Ο Τσίπρας ξέρει κάνα δυο πραγματάκια σχετικά με την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα. Ζήτησε τη λαϊκή ψήφο για μια συμφωνία που προσέφεραν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της το 2015 και στη συνέχεια διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της. Οταν όμως κέρδισε το δημοψήφισμα, ανέκρουσε πρύμναν και τελικά αποδέχθηκε τη συμφωνία σε μια ολονύχτια σύνοδο στις Βρυξέλλες», γράφει το μεγάλο διεθνές δίκτυο. Ευλόγως μετά απ’ αυτό ο Α. Τσίπρας αποκόμισε τον τίτλο «παγκόσμιος ειδικός στην κωλοτούμπα». Ενας τίτλος που ισοδυναμεί μ’ ένα ιδιότυπο Νόμπελ, το οποίο δεν μπορεί να του αποσπάσει κανείς.
Κάτω από το χαλί… Καμμένος-Πολάκης
Κατά προτεραιότητα θα ψηφιστεί η άρση της ασυλίας του Α. Λοβέρδου την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Ν. Βούτσης, επιβεβαιώνοντας ότι είναι «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» και όχι της Βουλής, ορθώς πρόταξε την υπόθεση Λοβέρδου, αλλά την ίδια στιγμή «έσπρωξε» προς τα πίσω δύο δικογραφίες που απειλούν τη συνοχή της εύθραυστης Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος: την άρση της ασυλίας του Π. Καμμένου μετά τη μήνυση του Ν. Κοτζιά, και του Π. Πολάκη μετά τη μήνυση του Γ. Στουρνάρα. Ο Ν. Βούτσης έβαλε τις δύο υποθέσεις κάτω από το χαλί. Γνωρίζοντας πως ο Ν. Κοτζιάς έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι, αν δοθεί και πάλι κάλυψη στον Π. Καμμένο, μπορεί να αποχωρήσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και ότι ο Π. Πολάκης, εκτός συμπάθειες, έχει και αντιπάθειες μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ…
Οι ΑΝΕΛ έφυγαν…οι ΑΝΕΛίτες έμειναν
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Ε. Κουντουρά για την Ευρωβουλή, η «Αυγή» ανακάλυψε κάτι που δεν το είχε καταλάβει επί 4 χρόνια. Οτι ο Π. Καμμένος είναι -όπως έγραψε- «χυδαίος». Πρώτο μπέρδεμα, συνέχεια ίσως του μεγαλύτερου μπερδέματος, το οποίο αποτυπώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρκετά στελέχη δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις διάφορες «προσμίξεις» της «διεύρυνσης». Το δεύτερο μπέρδεμα όμως, αν και ήσσονος σημασίας, μάλλον προκάλεσε μεγαλύτερο σοκ. Ο πρώην γ.γ. των ΑΝΕΛ Γ. Μοίρας ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου της Ρ. Δούρου στην πολιτική αναμέτρηση της Περιφέρειας Αττικής.
Τι σημαίνει η παραμονή της κ. Τουλουπάκη
Καθοριστικό ρόλο για την ανανέωση της θητείας της Ε. Τουλουπάκη ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως λένε ανώτατοι δικαστικοί, έπαιξε η κρισιμότητα των υποθέσεων που χειρίζεται και κυρίως η Novartis. Οποιαδήποτε αλλαγή τώρα θα σήμαινε, μεταξύ άλλων, σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της υπόθεσης, λόγω της εύλογης ανάγκης που θα είχε ο διάδοχός της να ενημερωθεί για την ογκωδέστατη δικογραφία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε εκλογές με την υπόθεση Novartis ανοικτή και τα μισά πολιτικά πρόσωπα σε καθεστώς «πολιτικής ομηρίας». Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντική παράμετρος: Είναι εντελώς διαφορετικό η αρχειοθέτηση των υποθέσεων να γίνει από τον εισαγγελέα που έκανε τη διαβίβασή τους, κι άλλο να την κάνει ένας άλλος εισαγγελέας. Ο οποίος -κακόβουλα, έστω- θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κριτική ότι «ήρθε για να αρχειοθετήσει»…
Απορίες
1. Από την «Προοδευτική Συμμαχία» στην Ακροδεξιά είναι «ένας Κουρουμπλής δρόμος»;
2. Αληθεύει ότι η εμφάνιση της Ζαίρη την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ανοίγει τον δρόμο για την κλήση και των Πετσίτη-Παππά;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου