Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Ο Τζουλιάν Ασάνζ ήταν για χρόνια διακαής πόθος των ΗΠΑ, προκειμένου να καθήσει στο σκαμνί και να δικαστεί για «κυβερνοπειρατεία».
Ο ίδιος είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία όπου και κατηγορείτο για βιασμό, μία υπόθεση που από τότε έχει καταλήξει στο αρχείο.
Προς το παρόν ο Ασάνζ θα παραμείνει στο Λονδίνο, σίγουρα μέχρι τις 2 Μαΐου, όποτε και θα εξεταστεί το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατηγορείται για «κυβερνοπειρατεία». Η υπόθεσή του, ωστόσο, έχει και ακόμα μία πλευρά, πιο ιδεαλιστική, πέρα από το νομικό κομμάτι.
Συγκεκριμένα, ερχόμαστε και αναρωτιόμαστε, τι διαφορετικό έκανε ο Τζουλιάν Ασάνζ, από οποιονδήποτε δημοσιογράφο που ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία και έψαξε, βρήκε, σκάνδαλα, και απόρρητα έγγραφα που εκθέτουν τους πολιτικούς και τα δημοσίευσε; Επί της ουσίας, τίποτα διαφορετικό.
Η υπόθεση του Ασάνζ, δεν είναι απλή, και αυτό φαίνεται από το πώς την χειρίστηκε η προηγούμενη διοίκηση, του Μπαράκ Ομπάμα, όταν και δίσταζε να κυνηγήσει τον Ασάνζ, σκοντάφτοντας στην Πρώτη Τροπολογία που αφορά στην Ελευθερία του Τύπου και της Έκφρασης και χρονολογείται από το 1791. Το δίλημμα αυτό έχουν αντιμετωπίσει πολλές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ στο παρελθόν, με αποκορύφωμα την περίπτωση της Washington Post δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα για το τι πραγματικά συνέβαινε στο Βιετνάμ.
Η ταινία The Post, πραγματεύεται την δημοσίευση των Pentagon Papers, απορρήτων εγγράφων, από την Washington Post και τις συνέπειες που αντιμετώπισε από την τότε κυβέρνηση. Για όσους δεν την έχετε δει, να την δείτε αξίζει…
Πίσω στον Ασάνζ τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία ειρωνεία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που ωφελήθηκε, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε πριν γίνει πρόεδρος από αυτές τις διαρροές που χτύπησαν συθέμελα το «σύστημα», είναι αυτός που θέλει περισσότερο από κάθε άλλον να βάζει τον Mr Wikileaks στο σκαμνί.
Η υπόθεση του Ασάνζ θα είναι καθοριστική για την πορεία της κοινωνίας και της δυτικής δημοκρατίας. Θα προκαλέσει, ωστόσο, και κοσμογονικές αλλαγές, αφού είναι σχεδόν νομοτελειακό, πως η ελευθερία του διαδικτύου που υπάρχει προς το παρόν, θα περιοριστεί προς χάριν εθνικών και υπερεθνικών συμφερόντων.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr