Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η επιμονή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να ασχολείται με το πώς θα καταφέρει με την πολιτική του να βελτιώσει τη θέση της μεσαίας τάξης φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, που φτωχοποίησε την κοινωνική αυτή ομάδα.
Το πιο διασκεδαστικό που ακούγεται το τελευταίο διάστημα είναι το αγωνιώδες ερώτημα των στελεχών της κυβέρνησης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πού θα βρει τα λεφτά για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.
Αγωνιών υπουργός εμφανίσθηκε χθες στο twitter και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αποκαλύψει το πώς θα αποζημιώσει τη μεσαία τάξη, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, έχασε 5.000 ευρώ στο διάστημα 2011-2014 και κέρδισε 146 ευρώ στη διετία 2015-2016.
Ο ίδιος βέβαια θα μπορούσε να εξηγήσει πώς κατάφερε να πάρει την οικονομία με ανάπτυξη το 2014 και να τη ρίξει (μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη, για να είμαστε δίκαιοι μαζί του) στα βράχια της ύφεσης σε βάρος όλων των φορολογουμένων.
Η Ν.Δ. θα μπορούσε να λύσει τις απορίες των υπουργών παραπέμποντάς τους στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ή στη διαγραφή του επονείδιστου χρέους που θα χρηματοδοτήσει τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Είμαστε βέβαιοι ότι ούτε ο κ. Τσακαλώτος θα αμφισβητούσε τα όσα ο ίδιος υποστήριζε μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Oυκρανία και γερμανικές εκλογές
Ομως τα πράγματα είναι πιο απλά. Η εισοδηματική ενίσχυση όχι μόνο της μεσαίας τάξης αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων μπορεί να προκύψει μόνο μέσω της μείωσης της φορολογίας. Της άσκησης δηλαδή μιας πολιτικής που θα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του κ. Τσακαλώτου.
Χθες, για παράδειγμα, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία τα βάρη από φόρους, εισφορές και λοιπά χαράτσια αυξήθηκαν το 2018 στο 49% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο οι σκανδιναβικές χώρες οι οποίες όμως επιστρέφουν τους φόρους στους πολίτες παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει διαρκώς τις φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου να διογκώνει με προσλήψεις και αργομισθίες το κομματικό κράτος και ταυτόχρονα κόβει τις δημόσιες επενδύσεις και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς όπως σε παιδεία και υγεία.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το παράδειγμα της Κύπρου που κατάφερε να αυξήσει τα δημόσια έσοδα μειώνοντας τη φορολογία. Αυτή είναι η μοναδική συνταγή επιτυχίας στην οικονομία. Οι ελαφρύνσεις στους φόρους επιχειρήσεων, εισοδήματος και περιουσίας μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων, που συνδέεται με δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους.
Ο κ. Τσακαλώτος πέτυχε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα κόβοντας τις επενδύσεις και αυξάνοντας τους φόρους, σε βάρος της ανάπτυξης. Η Ν.Δ. μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μεγεθύνοντας την πραγματική οικονομία προς όφελος όχι μόνο της πολύπαθης μεσαίας τάξης αλλά και των φτωχών νοικοκυριών.
«Στοιχειώδες Γιούκλιντ», που θα έλεγε και ο Σέρλοκ.
Γκρίνιες στο Μαξίμου
Το γραφείο του πρωθυπουργού με non paper θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δήλωση Τζανακόπουλου ότι δεν γνωρίζει τις σχέσεις Παππά-Αρτεμίου. Ανεξάρτητα από το εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, σημασία έχει ότι όπως πληροφορούμαστε το κλίμα στο Μαξίμου δεν είναι και το καλύτερο μεταξύ των βασικών «στρατηγών» του. Και είναι φυσικό όταν η διαφορά στις δημοσκοπήσεις παραμένει μεγάλη υπέρ της Ν.Δ. και όλες οι εκτιμήσεις των υπουργών για ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν εκτός πραγματικότητας. Εάν επικρατήσει η άποψη των σκληρών κομματικών που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εξαντλήσει την τετραετία τότε την επομένη της ευρωκάλπης θα έχουμε καρατομήσεις στο Μαξίμου…
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου