Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι περισσότεροι από 200 δικαιούχοι βουλευτικών συντάξεων ζητούν επιστροφές χρημάτων από παράνομες μειώσεις για μια δεκαετία με βάση τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Η απαίτηση δεκάδων πρώην βουλευτών για την είσπραξη αναδρομικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μπορεί να είναι νόμιμη, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις αποφάσεις δικαστηρίων, αφού δικαιώθηκαν οριστικά με την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.
Oυκρανία και γερμανικές εκλογές
Δεν μπορεί όμως να θεωρηθεί και ηθική, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, κατά την οποία πρώτοι οι πατέρες του έθνους θα έπρεπε να στέλνουν το μήνυμα ότι προηγούνται οι απλοί πολίτες και ειδικότερα, στην περίπτωση αυτή, οι συνταξιούχοι των 700 – 800 ευρώ και των άνω των 1.000 ευρώ, που διεκδικούν να πάρουν πίσω τα χρήματα από τις παράνομες μειώσεις που τους έγιναν από το 2015 και μετά.
Ασφαλώς και οι συνταξιούχοι βουλευτές, όπως και οι περισσότεροι Ελληνες, έχουν υποστεί αυτά τα χρόνια άδικες περικοπές. Για αυτό το λόγο έχουν δικαιωθεί και με τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι σίγουρο ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους οικονομικά ασθενέστερους, ακόμα και σε αυτό το ζήτημα των συντάξεων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αποδοχές τους στα επίπεδα που προβλέπει ο νόμος, αλλά και να μπορέσουν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, την οποία τους έχουν στερήσει οι πολιτικές των Μνημονίων και ιδιαίτερα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι συνταξιούχοι, όπως και οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι, έχουν πληρώσει το «μάρμαρο» επί κυβέρνησης Τσίπρα με περικοπές, υπέρογκους φόρους και υψηλές εισφορές και προφανώς στην κατηγορία αυτή των πληγέντων δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε οι νυν ούτε οι πρώην βουλευτές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου