Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης
20 Ιουλίου 1969, ημερομηνία-ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο πόδι πάτησε σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη. Και το σπουδαίο αυτό γεγονός καθιέρωσε στις συνειδήσεις η γνωστή σε όλους μας φράση του αστροναύτη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», Νιλ Αρμστρονγκ «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα».
9 Απριλίου 2019, κοινή δήλωση συνεργασίας υπέγραψαν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA). Στην εκδήλωση συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Ειδικότερα, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα της NASA, προβλέπεται η αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη το 2022, με το όνομα «Hellas to the Moon», για την εξερεύνηση του εδάφους αυτής και την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητές. Ο υπουργός ΨΠΤΕ δήλωσε πως «η Ελλάδα μπαίνει στην κατηγορία των χωρών που έχουν πατήσει στη Σελήνη… Η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός Διαστημικό Οργανισμός, με πάρα πολλή επιμονή και συστηματική δουλειά, αναβαθμίζουν τη χώρα και την κατατάσσουν στην πρωτοπορία της έρευνας για το σύνολο της ανθρωπότητας».
Σε άλλα νέα τώρα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το smartphone σήμερα διαθέτει πληροφορίες ισοδύναμες με όλα τα κομπιούτερ της NASA όταν το “Apollo 11” πήγε στη Σελήνη». Αντιστρέφοντας τα λόγια του Δημήτρη Νανόπουλου εάν όλα τα κομπιούτερ της NASA όταν το «Apollo 11» πήγε στη Σελήνη διέθεταν πληροφορίες που διαθέτουν σήμερα τα smartphones, φανταστείτε τι πληροφορίες διαθέτουν σήμερα. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα δεν είναι αυτή της προσσελήνωσης, αλλά της προσγείωσης της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης σε μια πραγματικότητα στην οποία η χώρα δεν αναβαθμίζεται με ιστορίες που ακόμη και ο αρχιτέκτονας της «Οδύσσειας του Διαστήματος», Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα έβρισκε αστείες. Η χώρα θα αναβαθμιστεί εάν αξιοποιήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες της ψηφιακής εποχής. Δυνατότητες που μπορούν να αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις ζωές και την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Κοινώς, δεν μπορείς να πανηγυρίζεις για την προσέγγιση της φωτεινής πλευράς του φεγγαριού όταν δεν έχεις προσεγγίσει, ως κυβέρνηση, τη σκοτεινή πλευρά της χώρας (ανεργία, οικονομική εξαθλίωση, εγκληματικότητα).
Σε ένα κόσμο όπου το αδύνατο του χθες έγινε δυνατό, εμείς αντί να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα δυνατό σήμερα, συνεχίζουμε να παραμένουμε προσκολλημένοι στο χθες, αδυνατώντας να κατανοήσουμε πως έτσι χάνουμε και δεν κερδίζουμε το αύριο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου