Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Οι δικαιολογίες πρέπει να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και είναι ζήτημα χρόνου για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στην περίπτωση της υπόθεσης Πετσίτη η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της και ως συνήθως τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ψέματά της.
Η ιστορία ξεκινά το καλοκαίρι του 2013 όταν ο Νίκος Παππάς, ως διευθυντής του Γραφείου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα επισκεπτόταν τη Βενεζουέλα παρέα με τον Κύπριο δικηγόρο, ειδικευμένο σε εταιρίες offshore, Αρτέμη Αρτεμίου. Το ταξίδι στο Καράκας είχε μείνει κρυφό μέχρι το φθινόπωρο του 2016 όταν το αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζοντας και τον ρόλο του δικηγόρου Αρτεμίου.
Τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή ένα μήνα πριν από τις εκλογές που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Πετσίτης, στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Παππά, αναλαμβάνει φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα των δικηγόρων Πιερρή και Παναγιώτου, που είναι εταίροι στο νομικό γραφείο Αρτεμίου και στην πορεία έχουν ενεργό ρόλο στις υπεράκτιες εταιρίες του ομίλου Λαυρεντιάδη. Σχετική αποκάλυψη έγινε χθες από τον ιστότοπο newsbomb.gr.
Οταν λοιπόν ο κ. Πετσίτης ήταν ακόμη σερβιτόρος, το 2014, αλλά έβλεπε «μπροστά», απέκτησε σχέση, και μάλιστα σημαντική ως φορολογικός εκπρόσωπός τους, με τους δικηγόρους του Λαυρεντιάδη, για τους οποίους μάλιστα όρισε το σπίτι του ως επαγγελματική τους έδρα.
Και τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται τα ψέματα της κυβέρνησης. Οταν ο «Ε.Τ.» είχε αποκαλύψει το ταξίδι Παππά-Αρτεμίου στη Βενεζουέλα ο υπουργός είχε πει ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με το Καράκας για την ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων. Θα ήταν η πρώτη «διακρατική» συμφωνία, που θα γινόταν από αντιπολίτευση, ας το ξεπεράσουμε, όσο για την παρουσία Αρτεμίου, ο κ. Παππάς είχε διαρρεύσει στον φιλικό του Τύπο ότι εκπροσωπούσε μεγαλοεπιχειρηματία.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ομως το νομικό γραφείο Αρτεμίου, οι εταίροι ή τα στελέχη του απέκτησαν από το 2015 και μετά ισχυρές διασυνδέσεις και με άλλους επιχειρηματίες αλλά και με μία διαφημιστική εταιρία, που άνοιξε το 2015, έκλεισε πρόσφατα και στη σύντομη διαδρομή της είχε αναλάβει δουλειές δημοσίων επιχειρήσεων.
Μόλις αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Πετσίτη στην υπόθεση της ΔΕΠΑ η κυβέρνηση ψέλλισε αρκετές δικαιολογίες. Αρχικά ο φίλος του Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι ήταν εθελοντής στο γραφείο του που τον βοήθησε έως και το 2015 λόγω της γνωριμίας τους από τα παιδικά τους χρόνια στην Καισαριανή. Προχθές από εθελοντής ο Πετσίτης έγινε συνεργάτης μέχρι το 2016 και όπως δήλωσε ο κ. Παππάς από εκεί και πέρα ακολούθησε ιδιωτικούς δρόμους, συνεργαζόμενος μάλιστα με επιχειρηματίες που συγκρούσθηκαν με την κυβέρνηση.
Ομως αποδεικνύεται ότι ο κ. Πετσίτης συνεργαζόταν με τους δικηγόρους του Λαυρεντιάδη από το 2014, δεν ιδιώτευσε το 2016, όπως υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά εκπροσωπούσε νομικούς του γραφείου Αρτεμίου, το οποίο στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκτήσει κομβικό ρόλο σε μεγάλες επιχειρηματικές ή μιντιακές υποθέσεις.
Η άμυνα της κυβέρνησης στις νέες αποκαλύψεις παραπέμπει σε παιδική ομάδα ποδοσφαίρου. Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε χθες γενικώς και αορίστως για «fake news» ενώ αποκάλυψε ότι «η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί το θέμα Πετσίτη για να γυρίσει τη χώρα πίσω στα μνημόνια και στα ελλείμματα». Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν τέτοια κοφτερά μυαλά στην πολιτική και ξεσκεπάζουν τα επτασφράγιστα σχέδια της Ν.Δ. να φέρει μνημόνια χρησιμοποιώντας τον «Μανόλο» του Μαξίμου.
Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2006-2010
Από τη χθεσινή ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου στη Βουλή δεν πέρασε απαρατήρητη και η νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή.
Ο κ. Τζανακόπουλος στην προσπάθεια να αμυνθεί για την υπόθεση Πετσίτη απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ. ανέφερε ότι «πριν από λίγο καιρό ήρθε μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο φως και μια ιστορία όπου κατά την περίοδο του 2006-2010 -δεν ξέρω εάν το θυμάστε- 240 εκατομμύρια δεν δώσατε, δεν βγάλατε τις υπουργικές αποφάσεις για να πληρωθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Και αναρωτιέμαι: τόσο μικρό ποσό είναι τα 240 εκατομμύρια, που δεν το πήρε το μάτι των υπουργών της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτά τα χρήματα πρέπει με κάποιον τρόπο να επιστραφούν στο Δημόσιο, να δοθούν στο Δημόσιο;». Οι επιθέσεις του Μαξίμου κατά της περιόδου Καραμανλή διαλύουν αρκετούς μύθους που είχαν πλάσει μιντιακά συστήματα.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου