Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Κι όμως ο Σ. Παπαδόπουλος είπε χθες ότι όσοι είχαν στενό τους φίλο τον Μ. Πετσίτη, πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Το προφανές και το αυτονόητο είπε ο άνθρωπος. Αλλά προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις ακριβώς γιατί η κυβέρνηση και το Μ. Μαξίμου συνεχίζουν προκλητικά να «σφυρίζουν αδιάφορα» και να κάνουν τους ανήξερους για τον «Μανόλο του Παππά». Ακριβώς όπως έκαναν και το βράδυ της 23ης Ιουλίου με τους νεκρούς της τραγωδίας στο Μάτι. Κάνουν ότι δεν ξέρουν τον «Μανόλο», όπως έκαναν κι εκείνο το μοιραίο βράδυ ότι δεν ήξεραν για τα απανθρακωμένα πτώματα.
ΚΙ ΟΜΩΣ τον Μ. Πετσίτη τον ήξεραν και τον ξέρουν πάρα πολύ καλά. Κι αυτό είναι γνωστό στους παροικούντες την «Ιερουσαλήμ του ΣΥΡΙΖΑ». Απλώς ήρθε ή ώρα να τελειώνει το αστείο και να πέσουν οι μάσκες. Στο γνωστό ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον «The Coup» («Το πραξικόπημα») υπάρχουν πλάνα μέσα στο Μ. Μαξίμου τη βραδιά του δημοψηφίσματος. Σ’ ένα απ’ αυτά, φαίνονται τρία πρόσωπα να περπατούν μαζί μέσα στο Μ. Μαξίμου και να συνομιλούν, περιμένοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Είναι ο Α. Τσίπρας, ο Ν. Παππάς και ο Μ. Πετσίτης. Ενα τόσο κρίσιμο βράδυ ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να μπουν στο Μ. Μαξίμου και να συνομιλούν με τον πρωθυπουργό.
ΟΠΩΣ και στην περίφημη «χαρτοπετσέτα» με τα προγνωστικά για το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου του 2015. Ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να γράψουν στο ίδιο χαρτί με τον πρωθυπουργό τα προγνωστικά τους. Ο Μ. Πετσίτης την είχε. Και μάλιστα επειδή «έπεσε μέσα» στις προβλέψεις του, είχε και το παρατσούκλι «ο άχαστος». Ομως σε τέτοιες «χαρτοπετσέτες» έχουν πρόσβαση ελάχιστοι. Μόνο η στενή ομάδα των πρωθυπουργών και των αρχηγών. Ούτε καν οι υπουργοί. Ελάχιστοι μπορούσαν να είναι μαζί με τον Α. Τσίπρα ένα τέτοιο βράδυ. Κι όμως ο «Μανόλο» ήταν. Κι άφησε την υπογραφή του πάνω στη «χαρτοπετσέτα».
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για εξαιρετικά «ιδιαίτερες» στιγμές των πρωθυπουργών και των αρχηγών. Τόσο «ιδιαίτερες» ώστε είναι αδύνατον να βρεθεί κανείς «μέσα» σ’ αυτές αν δεν αποτελεί μέλος-μέρος του «σκληρού πυρήνα» των έμπιστων του ηγέτη. Ο Μ. Πετσίτης βρισκόταν και βρέθηκε. Γιατί ήταν μέρος του «συστήματος». Ηταν το «σύστημα» και το «σύστημα» ήταν οι «Πετσίτιδες» της αυλής του Α. Τσίπρα, έστω κι αν ακούν στα ονόματα Παππάς, Φλαμπουράρης ή Θόδωρος κ.λπ. Αλλωστε μια φορά να έχει πάει κανείς στο Μ. Μαξίμου, καταλαβαίνει αμέσως ότι δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει όποιος να ’ναι κι όποτε θέλει. Χρειάζεται «ελευθέρας». Το οποίο δίδεται μόνο από «πολύ ψηλά».
ΤΕΛΟΣ το παραμύθι του «δεν τον ξέρουμε», του «ιδιώτη» και του «απολωλότος» που «κάποια στιγμή» …έχασε το δρόμο του. Κάθε τέλος όμως είναι και μια αρχή. Και τώρα αρχίζει ουσιαστικά η σε βάθος διερεύνηση των σκανδάλων του τριγώνου Πετσίτη-Λαυρεντιάδη-Αρτεμίου και ενδεχομένως Μαξίμου. Τον πολιτικό έλεγχο για το «σκάνδαλο Πετσίτη», είτε νωρίτερα είτε αργότερα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον αποφύγει. Ομως υπάρχει και ο δικαστικός έλεγχος. Το έγγραφο της ΜΟΚΑΣ (της Κυπριακής Υπηρεσίας για το Ξέπλυμα) επιβεβαιώνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Οτι γίνεται έρευνα σε λογαριασμούς του Πετσίτη, καθώς και ότι τα όσα λέει στην επιστολή του το αποπεμφθέν διευθυντικό στέλεχος της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι απολύτως ακριβή. Οτι η κυπριακή ΜΟΚΑΣ βρήκε μέσα σε μόλις 5 μέρες (!), η αντίστοιχη ελληνική Αρχή αδυνατεί να το βρει μήνες τώρα.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Καιρός είναι λοιπόν να γίνει πιο προσεκτική, πιο σοβαρή και πιο αποτελεσματική. Το άνοιγμα λογαριασμών πολύ ψηλά ιστάμενων προσώπων δεν είναι κάτι ασύνηθες. Ή μάλλον επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε. Εχουν ανοίξει ήδη οι λογαριασμοί δυο πρώην πρωθυπουργών και συγγενικών τους προσώπων. Του Α. Σαμαρά και του Κ. Σημίτη. Γιατί να μην ανοίξουν κι άλλοι λογαριασμοί;
Γιατί κρύβετε, κ. Βούτσης, τα «πόθεν έσχες»;
Το «κόμμα της δημοκρατίας» και της «πλέριας διαφάνειας» έχει κάνει το ανεπανάληπτο και απίστευτο: Σχεδόν επί 4 χρόνια δεν δημοσιεύει, όπως επιβάλλεται, τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά και μάλιστα από ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναρριχήθηκε-λάθρα και ψευδεπίγραφα -κατά πώς αποδεικνύεται-στην εξουσία στο όνομα της διαφάνειας και της πάταξης της φαυλότητας του παρελθόντος! Προσωπική ευθύνη γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση φέρει και ο Πρόεδρος της Βουλής. Παρότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση «απόκρυψης» των «πόθεν έσχες». Το ερώτημα είναι γιατί κρύβονται τα «πόθεν έσχες». Γιατί η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος αυτού του πολιτικού όνειδους της απόκρυψης; Οι απαντήσεις δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολλές. Το Μ. Μαξίμου και η Κουμουνδούρου δεν θέλουν να φανούν και να γίνουν γνωστές οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουν την ώρα που δήθεν δίνει τη «μάχη υπέρ των φτωχών», να δουν οι φτωχοί, και όχι μόνο, πόσο μπορεί να έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των βουλευτών του «αριστερού» κόμματος. Δεν θέλουν να προκαλέσουν. Γνωρίζοντας προφανώς πως ό,τι θα δημοσιευόταν θα ήταν προκλητικό. Πρώην πένητες ή με το ζόρι συντηρούμενοι, θα εμφανίζονταν να ζουν με μεγάλη άνεση και μάλιστα την περίοδο της πιο μεγάλης φτώχειας.
Νέα στοιχεία για τον «Μανόλο»…
Πήραν μπροστά οι κυπριακές Αρχές και «όσο ψάχνουν βρίσκουν», όπως έλεγε δικαστική πηγή. Οι πληροφορίες λένε ότι η ΜΟΚΑΣ, εκτός από το έγγραφο της 20ής Φεβρουαρίου, που έχει στείλει στις ελληνικές Αρχές για την έρευνα σε λογαριασμούς του Μ. Πετσίτη, έχει εμβαθύνει τις έρευνές της. Και όπως φαίνεται «βρίσκει». Βρίσκει κινήσεις χρημάτων και «από έξω προς τα μέσα» και «από μέσα προς τα έξω». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτές τις αμφίδρομες κινήσεις φέρονται να πρωταγωνιστούν δικηγόροι -πέραν του «μετρ των off shore» Α. Αρτεμίου- οι οποίοι έχουν εμπλακεί και με άλλες «πολυτελείς ανάγκες» του πρώην ντιλιβερά, που έγινε ο «μικρός κροίσος της Αριστεράς». Οπως π.χ. η ενοικίαση της πολυτελούς βίλας στη Βαρυμπόπη…
…και τα ζόρια για την κ. Ζαΐρη
Η έντονη δραστηριοποίηση της ΜΟΚΑΣ, όμως, λειτουργεί εξ αντικειμένου σαν πίεση στη σχετικά αδρανή και «πλαδαρή» δραστηριότητα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η κ. Ζαΐρη δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα. Γι’ αυτό και δικαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «αλλαγή ταχύτητας» στο έργο της Αρχής, αλλά και άλλες κινήσεις «εξευμενισμού», όπως το φημολογούμενο κλείσιμο των υποθέσεων Σημίτη και Σαμαρά. Το κρίσιμο, αλλά και άκρως αποκαλυπτικό για τις διαθέσεις της κυβέρνησης, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντρέξει το αίτημα της Ν.Δ. για κλήση της κ. Ζαΐρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Απορίες
1. Η μετονομασία του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης από «Μακεδονία» σε «αεροδρόμιο της Μίκρας» είναι ένα ακόμα… επίτευγμα της συμφωνίας των Πρεσπών;
2. Το «μπράβο Μπέτυ» του Πολάκη στη σύζυγο του πρωθυπουργού, για τα λουλούδια που άφησε στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές του ή είναι η δύναμη της συνήθειας;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου