Σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2018, σε περίπου 816.000 φορολογούμενους επιβλήθηκε το μέτρο της δήμευσης χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ενώ η εφορία υποθήκευσε 85.000 ακίνητα για να διασφαλίσει τις οφειλές υπέρ του Δημοσίου.
Παρά τα μέτρα αυτά, ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ο φόρος που οφείλεται στο Δημόσιο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς μόλις ένα μικρό μέρος των συνολικών οφειλών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης, όπως είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Περίπου τέσσερα εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τους οποίους σχεδόν εννέα στους δέκα έχουν χρέη κάτω από 10.000 ευρώ.
Είναι σαφές ότι, παρά το τσουνάμι των κατασχέσεων, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, πρώτον, αν δεν υπάρξει ρύθμιση για την επανένταξη των οφειλετών στην οικονομία και, δεύτερον, αν δεν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, που θα φέρει αύξηση των εισοδημάτων για την πληρωμή των οφειλών.
Ο κ. Τσίπρας, που υποσχόταν ότι θα χάριζε τα χρέη στους πάντες και τους καλούσε όταν ήταν στην αντιπολίτευση να μην πληρώνουν τίποτα, από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα διόδια, αναδείχθηκε τελικώς ως πρωθυπουργός σε πρωταθλητή των κατασχέσεων.
Επιπλέον, με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές που εφάρμοσε έριξε τη χώρα στην ύφεση, επιβαρύνοντας, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες εισφορές, ακόμα περισσότερο τους οφειλέτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους, τους οποίους υποτίθεται ότι θα προστάτευε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου