Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε το τρίτο μέρος της έρευνας από την εταιρία ProRata. Yπάρχουν αρκετά ποιοτικά ευρήματα που εντυπωσιάζουν και αφορούν στον πρωθυπουργό: Μόλις το 12% τον θεωρεί αποτελεσματικό, μόλις το 18% έντιμο, ενώ το 30% τον θεωρεί φθαρμένο. Στα ίδια ερωτήματα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει με σημαντική διαφορά. Οσον αφορά στην εκλογική επιρροή των κομμάτων, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει «πάτωμα» το 8% και «οροφή» το 18%, ενώ αντίστοιχα η Ν.Δ. κυμαίνεται από 18% έως 26%.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της ProRata, όμως, υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γράφημα στο οποίο απεικονίζεται η πρόθεση ψήφου σε σχέση με την επιλογή στο δημοψήφισμα. Οι πολίτες που είχαν επιλέξει «Οχι» αυτή τη στιγμή θα ψήφιζαν: 16% ΣΥΡΙΖΑ, 14% Ν.Δ., 15% αποχή/άκυρο/λευκό και 30% «Δεν ξέρω». Οι πολίτες που είχαν επιλέξει «Ναι» αυτή τη στιγμή θα ψήφιζαν: 5% ΣΥΡΙΖΑ, 47% Ν.Δ., 6% αποχή/άκυρο/λευκό και 27% «Δεν ξέρω». Με μια απλή αναγωγή στα ποσοστά του δημοψηφίσματος όπου το «Οχι» είχε συγκεντρώσει 61,31% και το «Ναι» 38,69%, προκύπτει η πραγματική πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης: Ν.Δ. 26,77% και ΣΥΡΙΖΑ 11,74%.
Οπαδοί ψηφιακών συρφετών μίσους
ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ δεν υπάρχει καμία μομφή προς την εταιρία δημοσκοπήσεων που είναι εγκυρότατη και η οποία μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως είχε προβλέψει με επιτυχία τα αποτελέσματα των εκλογών του 2015. Ετσι κι αλλιώς, τα ποσοστά που προκύπτουν κινούνται στο εύρος 8-18% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 18-26% για τη Ν.Δ. Απλά η πραγματική αποτύπωση της διαφοράς των δύο κομμάτων -η οποία δεν παρουσιάστηκε στο γκάλοπ- δείχνει πως η ψαλίδα έχει πια ανοίξει στις 15 μονάδες. Τουλάχιστον 2 στους 3 πολίτες οι οποίοι το 2015 τίμησαν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από το κόμμα.
Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας και οι σύντροφοί του έχουν χάσει όλα τα πλεονεκτήματα που διέθεταν έως πέρσι και η κυβέρνηση βγαίνει παντελώς εκτεθειμένη από τον υπό κατάρρευση διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών. Κύκλοι του Μαξίμου διέρρεαν πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, εκτός αν υπάρξει… ατύχημα. Πλέον τα ατυχήματα είναι καθημερινά, ενώ η δημοσκοπική καθίζηση δεν κρύβεται. Μήπως δεν πρέπει πια να αποκλείει κανείς τις κάλπες;
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου