Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Οπαδοί ψηφιακών συρφετών μίσους
Λοιπόν, η κυβέρνηση χθες έφαγε «τριάρα» και μάλιστα στην έδρα της. Το πρώτο χτύπημα στο τέρμα έγινε από την αποχώρηση Καλογρίτσα. Οι εξελίξεις -που ήταν ούτως ή άλλως ραγδαίες- θα επιταχύνουν και άλλο, αφού πλέον μόνο όσοι είναι αφελείς ή πολιτικά τυφλωμένοι δεν μπορούν να δουν αυτά που έρχονται: Πώς πήρε το πρώτο πράσινο φως το πόθεν έσχες του επιχειρηματία από την αρμόδια επιτροπή; Τι θα γίνει με τις ενστάσεις και μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει μετά το πέρας της δημοπρασίας; Το 15νθήμερο που δίνεται ως παράταση για την καταβολή της πρώτης δόσης από το νέο, προσωρινό υπερθεματιστή θα είναι ταυτόχρονα παράταση και για το «μαύρο» στα κανάλια που έμειναν εκτός αδειών;
Το δεύτερο γκολ ήταν στην υπόθεση των Θρησκευτικών. Το άδειασμα του Νίκου Φίλη από το υπουργικό συμβούλιο και η δήλωση-αναδίπλωσή του δείχνουν την προχειρότητα με την οποία αυτή η κυβέρνηση αγγίζει ευαίσθητα θέματα, αλλά και τη βαθιά προκατάληψη που έχει απέναντι στην Εκκλησία. Προφανώς αυτό που δεν έχουν ακόμα καταλάβει οι υπουργοί είναι ότι δεν έχει σημασία αν οι ίδιοι είναι θρησκευόμενοι, άθεοι, αγνωστικιστές ή μορμόνοι. Οπως δεν έχει και καμία σημασία αν συμπαθούν ή όχι τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι υποχρεωμένοι όμως να σέβονται τους θεσμούς, όχι για να εκχωρήσουν την εξουσία τους, αλλά για να την κάνουν καλύτερη. Δικαίωμα του κυρίου Φίλη να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών, ωστόσο, έπρεπε να κάνει ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο. Και βέβαια, τα μαθήματα Ιστορίας για το τι έγινε στη δικτατορία ή στην Κατοχή είναι καλά για τα αμφιθέατρα. Εκτός αυτών, είναι απλώς φάουλ.
Το τρίτο γκολ, μάλλον ήταν αυτογκόλ. Η επίθεση ξεκίνησε από την κυβέρνηση, η οποία είδε «αντικανονικό χτύπημα» από την αντιπολίτευση εις βάρος του… φεμινιστικού κινήματος. Αφορμή ήταν οι αντιδράσεις για την προσπάθεια τοποθέτησης στο πενταμελές εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων της συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα όμως είναι ότι η κυβέρνηση υπεραμύνεται της επαγγελματικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας μιας γυναίκας από το σύζυγό της κατά περίπτωση και ανάλογα με το ποιο κόμμα αφορά. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Οικονομίας είχε φέρει φωτογραφική διάταξη για το σύζυγο βουλευτίνας της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα της Νίκης Κεραμέως. Η διάταξη έλεγε πως δεν πρέπει τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού να είναι άνω των 70 ετών και να έχουν συγγενική σχέση με βουλευτές. Και το ματς είναι ακόμα στο πρώτο ημίχρονο.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου