Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Μία ημέρα νωρίτερα ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ του Περιστερίου και του Αρη διεκόπη για μισή ώρα λόγω συμπλοκών, ενώ μικροεπεισόδια έγιναν και στους δρόμους του Αγρινίου πριν από τον αγώνα του Παναιτωλικού με τον ΠΑΟΚ. Το Σαββατοκύριακο ενδεχομένως να σημειώθηκαν έκτροπα και σε άλλα γήπεδα χαμηλότερων κατηγοριών που να πέρασαν στα ψιλά της επικαιρότητας.
Αυτό είναι και το θλιβερό. Τα φαινόμενα τραμπουκισμών και χουλιγκανισμού έχουν πάρει πια μορφή καθημερινής ρουτίνας. Οχι μόνο στα γήπεδα, αλλά σε πανεπιστημιακούς χώρους, σε άλλα δημόσια κτίρια, ακόμη και έξω από αστυνομικά τμήματα. Μόλις χθες άγνωστοι πέταξαν μολότοφ έξω από το υπουργείο Παιδείας στο περιθώριο μαθητικής διαδήλωσης.
Το αίσθημα ατιμωρησίας που κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα έχει αποθρασύνει τους μπαχαλάκηδες, τους χούλιγκανς και τα λοιπά εγκληματικά στοιχεία που πιστεύουν πώς μπορούν να σπάνε τα πάντα χωρίς να έχουν καμία συνέπεια.
Δυστυχώς το μήνυμα της ασυδοσίας και της ανειλικρίνειας το στέλνει και η κεντρική εξουσία. Η κατοχή μολότοφ μετατρέπεται σε πλημμέλημα σύμφωνα με τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα, ο πολιτικός τραμπουκισμός έχει αναχθεί σε όπλο επικυριαρχίας. Η «λαϊκή» οργή, την οποία συχνά επικαλούνται δημαγωγοί πολιτικοί δεν διαφέρει κατά πολύ από την «οπαδική».
Επιπλέον οι χούλιγκανς πολλές φορές τυγχάνουν προκλητικής προστασίας από ιδιοκτήτες ΠΑΕ, όπως συμβαίνει με την ασυλία που έχουν οι «μπαχαλάκηδες».
Μένει ώσπου να φύγει…
Το γήπεδο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Η επιτυχία του 2004 με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Ελλάδα ήταν απλώς μία αναλαμπή, την οποία κανείς δεν μπόρεσε να κρατήσει ζωντανή.
Ο κοινωνικός χουλιγκανισμός έχει πια λάβει χαρακτηριστικά παθογένειας και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με εύκολες λύσεις. Πολλές φορές έχουμε επικαλεσθεί ως πρότυπο τα μέτρα που έλαβε η Μάργκαρετ Θάτσερ για να πατάξει τους χούλιγκανς μετά την τραγωδία του Χέιζελ αλλά αλήθεια ποιοι έχουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν αντίστοιχες πολιτικές στη χώρα μας;
Για παράδειγμα πριν από δύο εβδομάδες ένας Βρετανός χούλιγκαν εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και γρονθοκόπησε παίκτη της φιλοξενούμενης ομάδας. Ο χούλιγκαν συνελήφθη επί τόπου και καταδικάσθηκε σε ποινή 14 εβδομάδων χωρίς αναστολή. Στην Ελλάδα ο χουλιγκανισμός παραμένει ατιμώρητος.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το αίσθημα της κοινωνικής πειθαρχίας έχει χαλαρώσει και το κράτος δεν λειτουργεί ικανοποιητικά για να προστατεύσει τους πολίτες και να θωρακίσει τη δημόσια ασφάλεια. Η παραβίαση κανόνων δεν είναι πια η εξαίρεση αλλά ο κανόνας με αποτέλεσμα η κοινωνία μας να μοιάζει με ζούγκλα.
Ατιμωρησία, διασύνδεση των χούλιγκανς με ποδοσφαιρική και πολιτική «εξουσία», ισοπέδωση αξιών. Η εικόνα της Ελλάδας αποτυπώνεται με απόλυτη ευκρίνεια στο χορτάρι.
Οι κάλπες δεν τρομάζουν τις αγορές
Μπορεί στην οικονομία να μη φυσάει επενδυτικός άνεμος και στα υπουργεία να έχουν κατεβάσει τα μολύβια εν όψει πολιτικών εξελίξεων ωστόσο η κούρσα στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται. Το επιτόκιο για το πενταετές έχει φτάσει κοντά στο 2,5% ενώ για τα δεκαετή μετά την τελευταία έκδοση έχει μειωθεί στο 3,7% αξιοποιώντας και το θετικό κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην ευρωζώνη. Επιπλέον, οι αγορές δεν φοβούνται τις κάλπες σε αντίθεση με το 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απειλούσε με φυλακές όσους συμμετείχαν στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και υποσχόταν παροχές δισεκατομμυρίων ευρώ με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Τώρα ξέρουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι φιλική προς τους επενδυτές και θα έχει ως βασικό άξονα της πολιτικής της τη μείωση της φορολογίας.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου