Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
«Για να έχουμε μια αίσθηση των πραγματικών δυναμικών», είπε χαρακτηριστικά. Σήμερα, η χώρα έχει «κολλήσει» στους 10 εκατομμύρια κατοίκους, όταν η Τουρκία αριθμεί 80 εκατομμύρια. Αναλογία; 1 προς 8, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, αλλά γρήγορα θα το σπάσουμε και αυτό το ρεκόρ.
Αν οι αριθμοί του δημογραφικού συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, οι Eλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατ. έως το 2080. Το 2050, είπε ο Νίκος Φίλης από την ίδια συνεδρίαση, η γειτονική μας Τουρκία θα έχει πληθυσμό 95 εκατομμυρίων κατοίκων. Αναλογία 1 προς 9. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας, ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, η Φ. Γεννηματά πρότεινε να δίνονται 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια, η Θ. Φωτίου μίλησε για περαιτέρω ενίσχυση επιδομάτων, βρεφονηπιακών σταθμών και ζεστών γευμάτων για τα παιδιά, ο Ν. Φίλης πρότεινε υπουργείο Οικογένειας, όλοι τέλος πάντων πρότειναν από κάτι και ως διά μαγείας όλοι (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) κάπως, κάπου συμφώνησαν. Ακόμα και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έχουν βάση οι προτάσεις Μητσοτάκη. Αλλά;
Αλλά η επίλυση του δημογραφικού δεν λύνεται με ένα άρθρο και ένα νόμο. Για να αποδώσει θέλει δουλειά πολλή, δεκαετίες ολόκληρες και διαχρονική συναίνεση. Το δημογραφικό ξεπερνά τον πολιτικό βίο μιας κυβέρνησης, ξεπερνά και τις όποιες ιδεοληψίες υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων. Η αύξηση των γεννήσεων δεν επιτυγχάνεται, για παράδειγμα, αν δεν ενισχυθεί και προστατευτεί ουσιαστικά η θέση των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, όπως προστατεύεται στο Δημόσιο. Παρομοίως και αν δεν αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί, αν δεν υλοποιηθούν σοβαρές πολιτικές για το παιδί και την οικογένεια, αν δεν καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Ομως όλα τα παραπάνω, με διάφορες παραλλαγές, έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά από όλες τις κυβερνήσεις και τις αντιπολιτεύσεις που πέρασαν, αλλά η εφαρμογή τους ήταν αποσπασματική και τελικά αναποτελεσματική. Επειδή πάντα αυτό το κράτος, από τότε που μετρούσε 4 εκατομμύρια ψυχές μέχρι σήμερα, δεν αντιμετώπισε ποτέ τέτοια θέματα με εθνική ομοψυχία. Να, λοιπόν, ένας από τους στόχους που πρέπει να έχει το έθνος.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου