Η πρώτη αίσθηση που αποκομίσαμε από τη συνέντευξη είναι ότι ο κ. Παππάς έχει επιβάλει στην κυβέρνηση τη γραμμή «Κούγκι» για το ζήτημα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. «Αγώνας μέχρι τέλους ή μπουμ».
Αυτό έγινε ευκρινές όταν ρωτήθηκε εάν μετά τις αποκαλύψεις αισθάνεται ότι υπάρχει αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο και απάντησε ότι «δεν υπάρχει πολιτική Παππά, αλλά κυβερνητική που ήδη έχει αποφέρει 300 εκατομμύρια από τις άδειες και την είσπραξη του τέλους διαφήμισης».
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ομως τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο γενικός γραμματέας Λ. Κρέτσος, που μίλησε στο Κόκκινο και στον Κ. Αρβανίτη, δεν υπερασπίζονται πλέον με την αρχική ορμή το κατασκεύασμά τους. Κρατούν αποστάσεις και επιχειρούν από τώρα να «διασώσουν» τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν Εσχες που βρήκαν εντάξει το «πόθεν έσχες» του Καλογρίτσα και έχρισαν τους τέσσερις καναλάρχες οριστικούς υπερθεματιστές.
Ο υπουργός μίλησε για αλλεπάλληλα φίλτρα διαφάνειας στο διαγωνισμό, για «προσωρινούς» υπερθεματιστές όταν ήδη έχουν οριστικοποιηθεί αλλά και για ενστάσεις των καναλαρχών που εξετάζονται.
Ο γενικός γραμματέας ήταν πιο σαφής λέγοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να χάσει την άδεια αλλά και ότι η Επιτροπή Ενστάσεων θα αναλάβει όλες τις προδικαστικές προσφυγές αναφορικά με το «πόθεν έσχες» και τον έλεγχο της επάρκειας των οικονομικών μέσων.
Εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Εάν για παράδειγμα η «Επιτροπή Ενστάσεων» κάνει αποδεκτή μία προσφυγή για ανεπάρκεια της δήλωσης «πόθεν έσχες» ενός καναλάρχη, τότε αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη «Επιτροπή Πόθεν Εσχες» δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Οταν μάλιστα βάσει προκήρυξης είχαν το δικαίωμα εάν θεωρούσαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία των καναλαρχών ήταν ανεπαρκή να ζητήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δεν το έκαναν και υπέγραψαν με διαδικασίες-εξπρές το πόρισμα ανακηρύσσοντας τους τέσσερις υποψηφίους οριστικούς υπερθεματιστές. Με την ίδια ζέση υπέγραψε και ο κ. Κρέτσος την απόφαση που επικύρωσε το πόρισμα της Επιτροπής.
Οι 5 υπάλληλοι της Επιτροπής δεν στοχοποιήθηκαν από κανέναν «ισχυρό» παρά μόνο από τα κυβερνητικά στελέχη που τους «παγίδεψαν» για ένα γρήγορο πόρισμα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Εσχες αποκάλυψε ότι αυτό που έγινε δεν μπορεί να θεωρηθεί εξονυχιστικός έλεγχος ενώ βεβαίωσε ότι δεν έψαξαν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Και στη συνέχεια ανακάλυψαν τι εστί βοσκοτόπι 100 εκατομμυρίων ευρώ και τι σημαίνει υπογραφή σε ένα δημόσιο έγγραφο.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
ΥΓ.: Ο υπουργός Επικρατείας σε μια έξαρση αντιδιαπλοκής δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή ο Ιωάννης Καλογρίτσας δεν έχει την ιδιότητα του κατασκευαστή». Αλήθεια, ο κ. Παππάς γνωρίζει με τι ασχολείται ο κ. Καλογρίτσας και έχει τέτοια ευχέρεια χρήματος όπως φάνηκε από την προσφορά του για τις τηλεοπτικές άδειες;
ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το 2017 και οριστική το 2018, όταν ήδη το 2014 η Ελλάδα είχε πουλήσει ομόλογα σε επενδυτές, η Αργεντινή ετοιμάζεται να εκδώσει τίτλους σε ευρώ! Είναι απίστευτη η πρόοδος στην οικονομία της χώρας μετά την πολιτική αλλαγή και την πτώση της «σοσιαλίστριας» Κίρχνερ. Η Αργεντινή έχει αποκτήσει επαφή με τις αγορές και ετοιμάζεται να δανειστεί στην ευρωζώνη. Εμείς μείναμε με τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και το χαμόγελο του Τσίπρα.
Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ «ΠΡΟΛΑΒΕ»
Ο μόνος από το κυβερνητικό στρατόπεδο που δεν «καίγεται στα κάρβουνα» για την υπόθεση των αδειών και του Καλογρίτσα είναι ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος εγκαίρως «τουίταρε» για τις δοσοληψίες του εργολάβου και το «γίδα resort». Αν και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες Καμμένου περί μαύρου χρήματος, η «προληπτική» ανάρτηση των tweets του υπουργού τον διαχωρίζει από το Μαξίμου…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου