Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει οριακά τη Νέα Δημοκρατία σε αυτή την περιφέρεια, καθώς ένα τμήμα ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς είχε επιλέξει τον Τσίπρα για «καλύτερες μέρες». Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και όχι μόνο στην Α’ Περιφέρεια της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Marc για το «Πρώτο Θέμα», η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών με 13 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 31,2% (όσο περίπου το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου του 2015) έναντι 18,1% του κυβερνώντος κόμματος.
Οπως έγραψαν στο twitter για να «παρηγορήσουν» τον Τσίπρα, δεν πειράζει που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βυθιστεί στην Αθήνα, θα ρεφάρει τη ζημιά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου με τη συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να «θριαμβεύσει».
Το κλίμα που επικρατεί στη χώρα χαρακτηρίζεται από τη διάθεση των πολιτών να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για διαφορετικούς λόγους. Αλλοι γιατί δεν αντέχουν την υπερφορολόγηση (συνήθως είναι αυτοί που το 2015 περίμεναν από τον κ. Τσίπρα να τους κόψει τον ΕΝΦΙΑ), άλλοι γιατί δεν μπορούν να αντέξουν την εθνική υποχώρησή μας στο ζήτημα των Σκοπίων, άλλοι γιατί η ζωή τους έγινε χειρότερη σε υγεία, παιδεία και ασφάλεια, άλλοι γιατί είναι αντίθετοι σε καθεστωτικού τύπου συμπεριφορές και στη χειραγώγηση της δικαιοσύνης.
Κοινή συνισταμένη αυτών των κατηγοριών είναι να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων το κυβερνών κόμμα υστερεί σημαντικά, ενώ ο κ. Τσίπρας κατατάσσεται με το ζόρι πέμπτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Κανείς δεν το λέει στην Πειραιώς, αλλά το γαλάζιο προβάδισμα μπορεί να είναι διψήφιο τη βραδιά των εκλογών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να περιμένει τη μέρα της κάλπης. Το άνοιγμα στην κοινωνία πρέπει να συνεχισθεί, το πρόγραμμά της να εμπλουτισθεί με συγκεκριμένες προτάσεις και η στελέχωσή της από πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά να προετοιμασθεί από τώρα.
Το μεγάλο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων κοινωνικών ομάδων που θα την υποστηρίξουν στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει στη φορολογία, στη Δημόσια Διοίκηση και στο κοινωνικό κράτος.
Η χώρα παραμένει ακόμη στον «αέρα» και η εφαρμογή ενός προγράμματος αλλαγών απαιτεί συναίνεση και κυρίως υποστήριξη. Οχι μόνο από τους εκπροσώπους της οικονομίας και της αγοράς, αλλά και από τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Χρειάζονται καθαρά λόγια από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το σχέδιό του σχετικά με την Ελλάδα της επόμενης μέρας, κάτι που κάνει με επιμονή στις τελευταίες του ομιλίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικασθεί πολιτικά αλλά αυτό δεν φτάνει. Η Ν.Δ. πρέπει να αγκαλιάσει τη νέα γενιά και ο πολιτικός της λόγος να απευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία γιατί εκεί θα κριθεί. Και όχι στη βραδιά των εκλογών.
Ο Ζάεφ ερμηνεύει απλώς τη συμφωνία των Πρεσπών
Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στην Deutsche Welle μπορεί να χαρακτηρίσθηκαν προκλητικές από μέσα ενημέρωσης, αλλά ο πρωθυπουργός της γείτονος δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να «πατήσει» στα άρθρα της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Παραμένω Μακεδόνας, είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε, είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ και ταυτόχρονα ανέδειξε το αδύναμο σημείο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα.
Τόσο οι Βορειοελλαδίτες όσο και οι «Βορειομακεδόνες» θα μπορούν ταυτόχρονα να αποκαλούνται «Μακεδόνες», μόνο που οι γείτονες έχουν το πλεονέκτημα της ονομασίας της χώρας τους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι με την πάροδο του χρόνου ο όρος «Μακεδονία» θα μονοπωληθεί από τα Σκόπια. Εχουν πάρει τη «γλώσσα», θα διεκδικήσουν την ονομασία στην οικονομία και στην επιχειρηματική ζωή, αναβαθμίσθηκαν διεθνώς με τις υπογραφές της Ελλάδας και εμείς μείναμε με το βραβείο του Τσίπρα.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής