Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ενας εξ αυτών, η Βουλή των Ελλήνων, δοκιμάστηκε σκληρότερα από όλους, αφού όλες οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις εκφράστηκαν μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Το καλοκαίρι του 2015, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη θέση της Προέδρου, ήταν ένα μακρύ, καυτό δραματικό καλοκαίρι. Ομως, κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι θα έρχονταν στιγμές που θα συναγωνίζονταν στα ίσα εκείνη την εποχή.
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εβδομάδες ένα πολιτικό γκροτέσκο δίνει καθημερινά παράσταση, εκπλήσσοντας ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο θεατή που παρακολουθεί από τα θεωρεία. Οι μετακινήσεις, διαγραφές και παραιτήσεις βουλευτών, που πυροδοτήθηκαν από τη θρυαλλίδα της συμφωνίας των Πρεσπών, έφεραν στην επιφάνεια ένα σχέδιο -άτακτο, αυτοσχέδιο ή πλήρως οργανωμένο θα φανεί στην πορεία του χρόνου- πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης με κάθε μέσο και τρόπο. Η συγκυβέρνηση διαλύθηκε και μαζί της έφυγε και η συμπαγής πλειοψηφία των 151 εδρών. Επρεπε, λοιπόν, να βρεθεί μια τεχνητή πλειοψηφία, πέρα και πάνω από τους κανονισμούς και τους κανόνες της Βουλής.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ υποτιμήθηκαν η αξία και η σπουδαιότητα των επιτροπών. Αφού η κυβέρνηση δεν μπορούσε να έχει πλειοψηφία στη σύστασή τους, τόσο το χειρότερο για αυτές. Αποφάσισαν, λοιπόν, να πηγαίνουν όλα τα νομοσχέδια για ψήφιση στην Ολομέλεια, ακόμα και αυτά που απορρίπτονται. Ταυτόχρονα και παράλληλα, σε μια κρίση πανικού για τον πόλεμο και την οργή του Καμμένου που θα πυροδοτούσε η διάλυση της ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., επιχειρείται αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής. Πώς; Με απευθείας υπόδειξη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής. Κάθε θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων ακυρώνεται τη στιγμή που ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παρεμβαίνει στον επικεφαλής της νομοθετικής, με τρόπο αλαζονικά απροκάλυπτο.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της αντιπολίτευσης όμως είναι σφοδρή και οι μαέστροι του Μαξίμου αναγκάζονται σε δήθεν ηρωική υποχώρηση. Ετσι, δίνεται νέα εντολή, «μην αλλάξεις τίποτα». Μια κίνηση εκ του ασφαλούς, βεβαίως, αφού γνώριζαν την «αυθόρμητη» δημιουργία της ομάδας των έξι. Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, συγκροτείται μια άτυπη ομάδα από ανεξάρτητους βουλευτές που εκχωρούν την ψήφο τους άνευ όρων στην κυβέρνηση, με δύο εξ αυτών να ανήκουν ταυτόχρονα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
ΟΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ συνεχίστηκαν, με τον Πρόεδρο της Βουλής να παρακαλεί ένα βουλευτή να μην παραιτηθεί γιατί χρειάζονταν ακόμα την ψήφο του. Μετά ήρθε η ύψιστη στιγμή της Συνταγματικής Αναθεώρησης και το έργο ολοκληρώθηκε. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να δυσκολέψουν την επόμενη κυβέρνηση.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ θα γράψει ότι Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 ήταν ο Νίκος Βούτσης.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής