Η πρόσφατη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα η Αντιτρομοκρατική, για τη μαφία του Κορυδαλλού που οργάνωνε με περισσή ευκολία τις εγκληματικές της δράσεις, διόλου δεν καθησυχάζει. Αντιθέτως, αποδεικνύει πως τα σωφρονιστικά καταστήματα λειτουργούν ως γιάφκες επικίνδυνων κακοποιών και φυτώρια εγκληματικότητας και διαφθοράς κάτω από τη μύτη του κράτους.
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η σύνθεση του Τασούλα
Για αυτό και προκαλεί εντύπωση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε να χαρεί και να βγάλει μια ανακοίνωση που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει. Επαίρεται το αρμόδιο υπουργείο ότι όπως προκύπτει από την έρευνα «τα συμβάντα αυτά συνδέονται μεταξύ τους καθώς διερευνώνται στο πλαίσιο οργανωμένης δράσης συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών και δεν συνιστούν σύμπτωμα δήθεν κατάρρευσης της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης». Σοβαρά τώρα, πώς είναι δυνατόν να καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα; Δηλαδή αυτά τα κυκλώματα πώς ακριβώς αναπτύχθηκαν μέσα στις φυλακές; Μόνα τους; Είναι προφανές ότι το σύστημα έχει τρύπες από τις οποίες μπαινοβγαίνουν ναρκωτικά, χρήματα, κινητά τηλέφωνα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει το «παρασύστημα». Είναι εξίσου προφανές ότι ο έλεγχος που γίνεται είναι σχεδόν ανύπαρκτος και πάντως όχι ικανός να αποτρέψει την εγκληματική δράση των κυκλωμάτων.
Για αυτό και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να βάζουν «κόφτη» οι εισαγγελείς της χώρας στις μεταγωγές κρατουμένων σε φυλακές πλησιέστερες προς το δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη τους. Διότι, πολύ απλά, οι περισσότερες δίκες γίνονται στην Αθήνα με αποτέλεσμα να μεταφέρονται εκατοντάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων σκληροί κακοποιοί και βαρυποινίτες, στις φυλακές Κορυδαλλού και να παραμένουν σε αυτές ακόμα όταν η δίκη διακόπτεται. Ετσι έχουν το «ελευθέρας» να καταστρώνουν τα σκοτεινά σχέδιά τους, εκμεταλλευόμενοι αυτό ακριβώς: την κατάρρευση της σωφρονιστικής πολιτικής, τα κενά στην ασφάλεια των φυλακών και την απουσία του κράτους.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου