Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Για τον ίδιο λόγο προσπάθησε να διασώσει κοινοβουλευτικά τον πρώην εταίρο του πρόεδρο των ΑΝΕΛ ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις του για τα προνόμια που χάνει.
Ομως η ζημιά για τη χώρα από την παράταση του πολιτικού αυτού τραγέλαφου αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Ενδεχομένως να είναι μέρος του σχεδίου του Μαξίμου. Οσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός για τον επόμενο πρωθυπουργό τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μην πετύχει. Μόνο που το κόστος δεν θα βαρύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά τη χώρα, η οποία παραμένει εκτός αγορών με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έχουν εξαντληθεί από την υπερφορολόγηση για να συντηρηθεί το κομματικό κράτος.
Πλέον η χώρα κινείται στον δρόμο των ζημιών και όχι μόνο στην οικονομία. Σε θεσμικό επίπεδο οι πολίτες παρακολουθούν καθημερινώς την έκπτωση του κοινοβουλευτισμού με τους βουλευτές «πιόνια» του Μαξίμου, τις απειλές για αποκαλύψεις από τον Π. Καμμένο, τα πεντοχίλιαρα που μοιράζει για τις προεκλογικές της ανάγκες η Νοτοπούλου στους συλλόγους της Θεσσαλονίκης και εσχάτως τη μήνυση βουλευτή κατά του πρώην προέδρου των ΑΝΕΛ.
Ολα αυτά θα συγκροτούσαν μία διασκεδαστική πολιτική επιθεώρηση εάν η Ελλάδα δεν σχοινοβατούσε στο κενό. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αποπληρώσουμε ομόλογα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές, η χρήση των κεφαλαίων του «κουμπαρά» θα στείλει σήματα αδυναμίας στους επενδυτικούς κύκλους και θα ανεβάσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Κανείς από την κυβέρνηση δεν ασχολείται με την οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων όταν η Κομισιόν προειδοποιεί ότι φέτος θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη με επιπτώσεις στον τουρισμό και στις εξαγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεών μας.
Η Ελλάδα έχει μπει στον αστερισμό της πολιτικής και θεσμικής απαξίωσης και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τεράστια ζημιά στην οικονομία με την καταστροφική διαπραγμάτευση κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του, ετοιμάζεται να επαναλάβει το ίδιο λάθος παρατείνοντας την παραμονή του.
Erga omnes αλλά όχι για τα Σκόπια
Μία σημαντική πτυχή της συμφωνίας των Πρεσπών, που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα η οποία θα εξουδετερώσει τη χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στο εσωτερικό των Σκοπίων για αρκετά χρόνια ανέπτυξε ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος 10β θεσπίζεται μία μεταβατική περίοδος προκειμένου η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί το όνομα και τις ορολογίες της «Βόρειας Μακεδονίας» σε όλα τα επίσημα έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό.
Η διάταξη αυτή αναφέρει ότι «η πολιτική μεταβατική περίοδος θα αφορά όλα τα έγγραφα και υλικό αποκλειστικά για εσωτερική χρήση στο δεύτερο μέρος (δηλαδή στην ΠΓΔΜ). Η έκδοση των εγγράφων και υλικού που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε». Δηλαδή για παράδειγμα το υπουργείο Γεωργίας των Σκοπίων θα μπορεί να χρησιμοποιεί έγγραφα με τη σφραγίδα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» μέχρι να ανοίξει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για το εμπόριο της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και για επιπλέον διάστημα πέντε χρόνων. Με αυτό τον τρόπο το «erga omnes» παρακάμπτεται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και για μία μακρά περίοδο καθώς οι ενταξιακές διαδικασίες της Ε.Ε. είναι πολύχρονες.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου