Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
«Η λειτουργία όλων μας μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπεράσπισης των συνταγματικών ορίων και επιταγών οριοθετείται σε δοκιμασμένες σε δύσκολους καιρούς διαδικασίες εξισορρόπησης και σύνθεσης. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση και απόδειξη σεβασμού προς το Σύνταγμα και το ρόλο μας». Νίκος Βούτσης, αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, στις 4 Οκτωβρίου 2015.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή του στο κορυφαίο αξίωμα και μόλις έξι χρόνια μετά την πρώτη φορά που εξελέγη βουλευτής (τον Μάιο του 2012), ο κ. Βούτσης θα πρέπει να παραδεχθεί πως οι διακριτοί ρόλοι των εξουσιών και ο αυτοτελής ρόλος της Βουλής και του προεδρείου ούτε πολύ διακριτοί ήταν ούτε αυτοτελείς. Ο ίδιος, βεβαίως, προσπάθησε -πιο σκληρά από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, είναι η αλήθεια- να κρατήσει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιτάσσει η υπερκομματική του θέση. Πλην όμως απέτυχε παταγωδώς. Η υπόθεση με τις αλλαγές / προσθήκες / ερμηνείες στον Κανονισμό της Βουλής για να κατευναστεί ο πρώην εταίρος ενεγράφη στο βιογραφικό του και μάλιστα με την υπογραφή του πρωθυπουργού. Η χθεσινή επιστολή, με την οποία γίνεται ανοικτή παραδοχή, πρώτον, ότι του ζητήθηκε από την κυβέρνηση να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής και, δεύτερον, ότι μέσα σε λίγες ώρες τού ζητήθηκε εκ νέου να αλλάξει ρότα, ουσιαστικά τον αδειάζει. Οχι τον Νίκο Βούτση προσωπικά, αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής, το τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Επί της ουσίας; Ολος αυτός ο σαματάς, που ξεκίνησε επειδή «δεν είναι πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες» (Δημήτρης Τζανακόπουλος 31/1/19) για να καταλήξει στο φιάσκο «μην αγγίζεις τίποτα», δεν ήταν ούτε δημοκρατική ευαισθησία ούτε επίδειξη υψηλού κοινοβουλευτικού φρονήματος. Ηταν ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο που από πίσω του έκρυβε τις έξι προσχωρήσεις βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τού «Ναι σε όλα». Πλέον έχει δεδηλωμένη με 151, αφήνοντας τους ΑΝ.ΕΛ. και την κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά να αναζητούν με αγωνία μια ερμηνεία για το αν είναι ακόμα Κοινοβουλευτική Ομάδα ή όχι…
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου