Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
«Θεωρείται η μομφή που περιέχει υβριστική εκδήλωση ατομικά εναντίον βουλευτή ή μέλους της κυβέρνησης, καθώς και η απόδοση σε ομιλητή διαφορετικής γνώμης από εκείνη που εξέφρασε», άρθρο 68, παρ. 1., του Κανονισμού της Βουλής. Και ποιος αποφαίνεται για την ύπαρξη ή μη προσωπικού ζητήματος; «Ο πρόεδρος της Βουλής», ίδιο άρθρο, παρ. 2. Στην περίπτωση του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση υπήρξε μια διασταλτική ερμηνεία του όρου «προσωπικού».
Θεωρήθηκε λοιπόν «προσωπική υπόθεση» του κυρίου βουλευτή αν θα παραιτηθεί ή όχι. Θεωρήθηκε «προσωπική υπόθεση» αν θα υπάρξει μεταβολή της σύνθεσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και αν θα διαλυθεί μία από αυτές. Ακούγεται παράλογο, αλλά δεν το λέμε εμείς, το λέει ο κύριος Παπαχριστόπουλος: «Εχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα. Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες».
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Να υποκλιθούμε στην γενναιοψυχία του που έβαλε τα «προσωπικά του πιο κάτω» ή να οργιστούμε από την εμφανή απαξίωση και καταπάτηση κάθε έννοιας κοινοβουλευτικού κανόνα και κανονισμού; Η εικόνα μιας κυβέρνησης να συνδιαλέγεται και να παρακαλά για να βρει τις ψήφους που χρειάζεται, και το παράλληλο είδωλο της ίδιας κυβέρνησης να σχεδιάζει αλλοίωση του Κανονισμού της Βουλής για να μη διαλυθεί η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. θα προκαλούσε απλώς θλίψη, αν δεν ήταν θεσμικά επικίνδυνη.
Οχι, δεν είναι προσωπική υπόθεση του κυρίου Παπαχριστόπουλου η παραίτησή του. Είναι κοινοβουλευτική πράξη. Ούτε είναι αρμοδιότητα του κυρίου Βούτση να μεταβάλλει, προς όφελος της κυβέρνησης, τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Είναι ευθεία παρέμβαση εκτός Κανονισμού.
ΥΓ.: Κάτι τέτοιες στιγμές πολλοί θυμούνται τον μακροβιότερο, επί 58 χρόνια, βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν έλεγε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν πολιτικό από την αιρετή βουλευτική του ιδιότητα. Αρκεί βέβαια να την τιμά και ο ίδιος.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου