Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Δεύτερη το κατάφερε η Θεανώ Φωτίου. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μάλιστα, δεν βρήκε έναν, αλλά πολλούς συνταξιούχους έτοιμους να μοιραστούν μαζί της την ευμάρειά τους. «Εγώ βλέπω πάρα πολύ κόσμο στο δρόμο και μου λέει, εμένα η σύνταξή μου ήταν 920 ευρώ και είναι 920 ή 917. Δεν είχαν καμία από αυτές τις φοβερές περικοπές που λένε τα μίντια», είπε στον 9,84, αφήνοντας άναυδους τους ακροατές, από την τρομερή καλοτυχία της, καθώς δεν έτυχε να συναντήσει ούτε έναν από τους 500.000 δικαιούχους της κάρτας αλληλεγγύης οι οποίοι έχουν εισόδημα από 70 έως 220 ευρώ μηνιαίως. Αλλά, έτσι είναι, αν είσαι τυχερός, πέφτεις πάνω στους «πλούσιους» με τα 900άρια και όχι στους 100άρηδες της αλληλεγγύης.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η κυρία Φωτίου, ίσως λόγω αντικειμένου που της ανατέθηκε από την κυβέρνηση αλλά και της προηγούμενης ενασχόλησής της με το θέμα, φαίνεται πως είναι πλέον τόσο εξοικειωμένη με τη διαχείριση της απόλυτης φτώχειας, ώστε είναι ικανή να βρίσκει τρόπους να επιβιώσει κάποιος με 200 ευρώ. Μάλιστα, ακόμα και όταν δεν τα έχει ως μετρητά, αλλά με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας.
Για αυτό και προκάλεσε αίσθηση η αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με την οποία η υπουργός φέρεται να υποστήριξε πως «πρέπει να είσαι απόφοιτος του Χάρβαρντ για να καταφέρεις να επιβιώσεις με 200 ευρώ το μήνα. Αν σου δίνουμε όμως 70 ευρώ κάρτα, η οποία είναι προπληρωμένη για τρόφιμα, που τα παίρνεις από οποιοδήποτε μαγαζί, δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή αυτό που έχει ανάγκη μια οικογένεια, και σου δίνουμε, εφόσον δεν έχεις σπίτι, 70 ευρώ επιδότηση ενοικίου (…) Δηλαδή μια λογική σε είδος και όχι σε χρήμα. Οταν φτάνεις σε τόσο μικρά επίπεδα επιδοματικά, όπως είναι σήμερα το GMI (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), τα 200 ευρώ, οι παροχές σε είδος μπορούν να σε κάνουν να επιβιώσεις. Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν».
Η ίδια αργότερα δεν διέψευσε αυτές τις δηλώσεις, αλλά έκανε λόγο για παρερμηνεία τους. Είπε μάλιστα πως είναι «εξαιρετικά προσεκτική όταν αναφέρεται σε συνταξιούχους». Ωστόσο, ο συλλογισμός που ανέπτυξε είναι τόσο… αναλυτικός, που δύσκολα παρερμηνεύεται. Αλλά όπως είπε και η ίδια, «αυτό είναι κοντή γιορτή. Στο τέλος του χρόνου και στις αρχές του επομένου καθένας από τους συνταξιούχους θα έχει μετρήσει αν τα λεφτά που έχει στην τσέπη του είναι αυτά που λέμε εμείς ή αυτά που λένε τα μίντια».
Κοντή γιορτή, λοιπόν, και για την πανελλαδική επέκταση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 1/1/17. Ολο και κάποιον δικαιούχο θα βρούμε στο δρόμο για να ρωτήσουμε. Με λίγη καλή τύχη πάντα…