Ενας από τους στόχους της νέας χρονιάς, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Γεωργία Καπώλη, είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να εντάξετε στην καθημερινότητά σας ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Βέβαια συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να εστιάζετε κυρίως σε αυτά που τρώτε και αδιαφορείτε για τα ροφήματα που πίνετε.
Στην καθημερινότητά μας, λοιπόν, θα πρέπει εντάσσουμε κάποια ροφήματα, είτε ανάμεσα στα γεύματα αντί για σνακ είτε απλά και μόνο για απόλαυση, όπως τα ροφήματα σοκολάτας, κακάο, τσαγιού ή καφέ. Ποια ροφήματα είναι ιδανικά για αδυνάτισμα ή για έναν καλύτερο ύπνο και ποιες ώρες είναι καλό να τα καταναλώνετε; Τελικά ενδείκνυνται να υπάρχουν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής;
Πολλές φορές θεωρείτε αθώο να καταναλώσετε ένα ρόφημα σοκολάτας στην καφετέρια. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι το μίγμα που χρησιμοποιείται γι’ αυτό το ρόφημα περιέχει αρκετά λιπαρά που αυξάνουν κατά πολύ τις θερμίδες. Αντιθέτως ένα ρόφημα από σκόνη κακάο δεν περιέχει θερμίδες και ταυτόχρονα είναι πολύ αντιοξειδωτικό, αποτρέποντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας από καρκίνο, καρδιοπάθειες και γήρανση. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές του ουσίες ενεργοποιούν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στη διαδικασία απώλειας βάρους.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το τσάι το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και συμβάλλει στις περισσότερες καύσεις του λίπους. Βέβαια, το τσάι διεγείρει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα σε κάποιους να προκαλεί αϋπνία. Συστήνεται να το πίνετε νωρίς ώστε η δράση του να μειωθεί κατά τις βραδινές ώρες.
Πολλά άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους διστάζουν να καταναλώσουν καφέ πιστεύοντας ότι θα τους προσθέσει θερμίδες. Η δράση της καφεΐνης στην οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί σημαντικό λόγο που χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος. Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργατική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) που διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις. Ε
πιπλέον, η περιεκτικότητα του καφέ σε θερμίδες και λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχετε είναι η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ.: 20 kcal περίπου), κρέμας γάλακτος (1 κ.γλ.: 50 kcal και 5g λιπαρά), γάλακτος (1 μερίδα: 30 kcal περίπου). Συμπερασματικά, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια) μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση. Ο καφές προσφέρει τόνωση και σας κάνει να νιώθετε πιο ενεργητικοί, γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγετε την κατανάλωσή του τις βραδινές ώρες.
Καφές, τσάι ή σοκολάτα; Τα κατάλληλα ροφήματα
Ενα ακόμα ευεργετικό για τον οργανισμό ρόφημα είναι το τίλιο (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό). Θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.
Το φασκόμηλο συμβάλλει στην απώλεια κιλών, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό. Είναι γευστικό, αρωματικό και βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα.
Η λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στον έλεγχο της όρεξης και στη διούρηση, γι’ αυτό και είναι μια άριστη επιλογή για όσους υποφέρουν από κατακράτηση υγρών. Οι ευεργετικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Εκτός των άλλων είναι και χωνευτική. Αποφύγετέ την όσοι έχετε υπόταση, καθώς, επειδή είναι διουρητική, μειώνει την πίεση.
Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου και κυρίως της αϋπνίας. Πολύ συχνά συνδυάζεται με λυκίσκο, λεμόνι, βάλσαμο ή άλλα βότανα που επίσης προκαλούν υπνηλία. Πολλοί μάλιστα αντικαθιστούν τα υπνωτικά χάπια με τη βαλεριάνα. Δεν είναι, όμως, αυτή η μόνη χρήση της βαλεριάνας. Χρησιμοποιείται, επίσης, για ψυχολογικές παθήσεις, όπως είναι το παθολογικό άγχος και το στρες, για προβλήματα όπως το νευρικό άσθμα, η υστερική κράτη, η ευερεθιστότητα, ο φόβος της ασθένειας (υποχονδρίαση), ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες και οι στομαχικές διαταραχές.
- Στα παραπάνω βότανα που βοηθούν στη μείωση βάρους μπορείτε να προσθέσετε:
- λεμόνι γιατί αυξάνει τηναντιοξειδωτική ικανότητα του αφεψήματος περίπου κατά 45%,
- μέλι γιατί ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα
του αφεψήματος και το κάνει ευχάριστο, - κανέλα γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.
Ειδήσεις σήμερα
Η τέλεια συνταγή με τη γαλοπούλα που περίσσεψε – Φτιάξτε το νοστιμότερο σουφλέ
Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Οι υπέροχες γωνιές στο σαλόνι τους
Πριγκίπισσα Σαρλίν – πρίγκιπας Αλβέρτος: Σπάνιο βίντεο μέσα από το μεγαλοπρεπές παλάτι
Μέλπω Ζαρόκωστα: Μιλά, για πρώτη φορά, μέσα από το γηροκομείο