Η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη δεν άκουγε. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αδιαφορούσε. Κάτι άρχισε να αλλάζει, όμως, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρώτο δείγμα αυτής της ευρωπαϊκής στροφής φάνηκε τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Ερντογάν επιχείρησε μια υβριδική επίθεση στον Εβρο εργαλειοποιώντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σφράγισε τα σύνορα και ανάγκασε την Αγκυρα να οπισθοχωρήσει. Τότε ήταν που για πρώτη φορά φάνηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς επισκέφθηκε τα σύνορα στον Εβρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε.
ΣΤΗ συνέχεια ήρθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που άλλαξε τις ισορροπίες. Η Γερμανία αναγκάστηκε να κάνει μια μεγάλη στροφή στην πολιτική της και να αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ οι επί δεκαετίες ουδέτερες Σουηδία και Φινλανδία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η Ιταλία, που αποτελεί -όπως η Ελλάδα- χώρα τράνζιτ για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, έχει πιεστεί αρκετά και έτσι έχει αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχό μας στις διεκδικήσεις.
Σκάκι για τρεις
ΚΑΠΟΙΟΙ κακεντρεχείς έσπευσαν να σχολιάσουν ως «διακοπές» την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Βορρά – Νότου στη Λαπωνία, όπου συμμετείχαν και οι πρωθυπουργοί Σουηδίας, Φινλανδίας, Ιταλίας, αλλά και η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Πάντοτε υπάρχουν κάποιοι που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αποδεικνύει πως τέτοιου είδους σύνοδοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναβαθμίσει διπλωματικά και έχει ισχυροποιήσει πολιτικά τη θέση της Ελλάδας. Από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η χώρα μας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό αποδείχθηκε στη διαδικασία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, στην προμήθεια εμβολίων για τον κορονοϊό και τώρα στα μείζονα θέματα της αμυντικής πολιτικής, αλλά και στις συζητήσεις για την υλοποίηση της επενδυτικής έκθεσης Ντράγκι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει, πριν από λίγες εβδομάδες, πως η Ευρώπη οφείλει να ξυπνήσει από τη γεωπολιτική της αφέλεια. Χθες, από τη Φινλανδία, τόνισε ότι -επιτέλους- η Ευρώπη οφείλει να έχει κοινή πολιτική τόσο στο Μεταναστευτικό όσο και στη φύλαξη των συνόρων και την αμυντική θωράκισή της. Αλλωστε, στις 3 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την αμυντική πολιτική, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
ΕΧΕΙ έρθει, λοιπόν, η ώρα η Ευρώπη να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να προστατεύσει τα σύνορά της. Κάτι που θα ωφελήσει διπλά την Ελλάδα, καθώς θα τη θωρακίσει αμυντικά, αλλά θα στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία.