Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης*
Η υπόσταση των Σκοπίων απειλείται, επίσης, από την έλξη που ασκεί στον σλαβικό πληθυσμό η γειτονική Βουλγαρία, με ενδεικτικό στοιχείο τις δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανών που δηλώνουν βουλγαρικής καταγωγής για να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο. Το φαινόμενο επιτάθηκε μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνέπεια όσο περισσότερο οι Αλβανοί επικρατούν στα δυτικά της χώρας, τόσο περισσότεροι Σλάβοι στα ανατολικά στρέφονται προς τη Βουλγαρία.
Επιπρόσθετα, τα Σκόπια είναι ένα περίκλειστο κράτος, χωρίς παράδοση δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, με ασταθή οικονομία, εξαρτημένο ενεργειακά και χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Στο προβληματικό αυτό κρατικό μόρφωμα, το μόνο στοιχείο που φαίνεται να λειτουργεί συνεκτικά για τους πολίτες του είναι η ψευδεπίγραφη αντίληψη, ότι είναι απόγονοι ενδόξων προγόνων και συνεχιστές μιας μεγάλης ιστορικής παράδοσης. Αποτέλεσμα της ανιστόρητης αυτής αντίληψης είναι ο αλυτρωτικός «Μακεδονισμός» και ο στόχος για την απελευθέρωση των «υπόδουλων Μακεδόνων του Αιγαίου», που «σκλαβώθηκαν» από τους Έλληνες.
Ανεξάρτητα του παραλογισμού των θέσεων των Σκοπίων, η Ελλάδα έχει λόγους να επιθυμεί την ύπαρξή του ως ανεξάρτητο κράτος και επί 25 χρόνια επιδιώκει μία κοινά αποδεκτή συμβιβαστική λύση. Όχι όμως τη λύση που προτείνει η Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι ετεροβαρής για τη χώρα μας. Που προσδίδει την ίδια βαρύτητα σε δύο αντικρουόμενες ιστορικές προσεγγίσεις για τη Μακεδονία, υπομονεύοντας την ενιαία, μοναδική και αληθινή ιστορική ενότητα για τη Μακεδονία. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο στους Έλληνες, αλλά στο σύνολο των πνευματικών ανθρώπων του κόσμου.
Επιπρόσθετα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει αντιστοιχία της ονομασίας του κράτους με την ιθαγένεια και τη γλώσσα των πολιτών του, ενώ ο όρος «Μακεδονικός» που παρέχεται σε ένα σλαβικό πληθυσμό, του επιτρέπει να διεκδικήσει στο μέλλον το σύνολο της μακεδονικής κληρονομιάς.
Σε γενικές γραμμές η Συμφωνία δεν πείθει, ότι η κύρωσή της θα είναι επωφελής για την Ελλάδα και ότι θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την ειρήνη στα Βαλκάνια.
*Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής – Μέλος ΔΣ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]