Γράφει ο Μενέλαος Σπυράκος
Πρώτο σημείο ο εισαγγελέας έχει κάνει δεκτό στη δικογραφία πως ο Ζακ Κωστόπουλος «ήταν δράστης ληστείας που είχε εισέλθει κραδαίνοντας μαχαίρι σε κατάστημα για να αφαιρέσει ξένα αντικείμενα». Συνεπώς ο σκοπός της εισόδου του στο κοσμηματοπωλείο δεν χωρά πλέον αμφισβήτησης.
Δεύτερο σημείο είναι πως το σήμα που πήραν οι αστυνομικοί αφορούσε σε εν εξελίξει ληστεία σε κοσμηματοπωλείο από άτομο που κρατούσε επικίνδυνο αντικείμενο και έτσι αντιμετώπισαν το συμβάν βάσει της εκπαίδευσης τους όπως προβλέπει το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο της ΕΛ.ΑΣ που έχουν διδαχθεί. Δεν έγινε χρήση αστυνομικής ράβδου ούτε όπλου κατά την σύλληψη.
Τρίτο και τελευταίο σημείο για εμένα είναι πως ο επικεφαλής της ΕΔΕ άλλαξε τρεις φορές έως ότου ολοκληρωθεί η εξέταση με τον τελευταίο να ξεκινάει την διαδικασία από την αρχή. Όταν μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβει την εξέταση η υποδιεύθυνση διοικητικών εξετάσεων ο Αρχηγός επιλέγει να την αναθέσει σε έναν και μόνο Ταξίαρχο.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Δεν είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς ορισμένοι ερμηνεύουν τα γεγονότα καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η ίδια η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην υπόθεση θέλοντας να βάλει στο στόχαστρο τους 8 αστυνομικούς προκειμένου να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο που ζητάει αίμα για το αίμα του Ζακ Κωστόπουλου.
Με τον τρόπο όμως αυτό ας αναλογιστούμε όλοι μας αν τελικά οδηγούμε την χώρα στο να μετεξελιχθεί από ένα κράτος δικαίου σε μια οχλοκρατία του Facebook και της λεγόμενης «κοινής γνώμης». Ας αναλογιστούμε αν τελικά αφαιρούμε μόνοι μας από τα σώματα Ασφαλείας το δικαίωμα στην έννομη βία που εμείς οι πολίτες έχουμε παραχωρήσει για την προστασία μας σε αυτά.
Για να μπορέσουν τα σώματα ασφαλείας να αντεπεξέλθουν στο έργο που τους έχει ανατεθεί, πρέπει να αποκομματικοποιηθούν. Πρέπει οι κρίσεις στα σώματα Ασφαλείας να γίνονται από επιτροπή της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία ώστε οι αξιωματικοί του σώματος να μην εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση, να κρίνονται με βάση τα προσόντα τους και όχι τις γνωριμίες τους και ταυτόχρονα ο κάθε υπουργός να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν «Καπετάνιος» σε ένοπλο ασκέρι.
Η αποδέσμευση των σωμάτων ασφαλείας από τον κομματισμό πρέπει να είναι απαίτηση όλων των πολιτών και όχι μόνο των «νοικοκυραίων». Αυτό επιτάσσει κάθε φιλελεύθερη δημοκρατία.
* Ο Μενέλαος Σπυράκος είναι Εμπορικός διευθυντής εταιρείας τεχνολογίας
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]