Γράφει ο Δρ Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος *
Η αισιοδοξία ή μάλλον η διάθεση ανάληψης ρίσκου και πρωτοβουλιών είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Οι προσδοκίες μας για το 2019 προσομοιάζουν με εκείνες που είχαμε στα μέσα του 2014. Δηλαδή, με τη χώρα να είναι σε θέση και τροχιά ανάκαμψης, αλλά και με επιτακτική ανάγκη θωράκισης και αποφασιστικής επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης.
Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Χαμηλή ή οριακή ανάπτυξη σημαίνει πως η κόπωση προσαρμογής σε συνάρτηση με την υπερφορολόγηση θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και, τελικώς, την ίδια την ανάκαμψη. Επιφυλάσσουν επίσης, δυνητικά, και εκείνο το εκρηκτικό μίγμα απογοήτευσης και απόγνωσης που οδηγεί σε πολιτικές περιπέτειες. Καθώς αυτές είναι πανάκριβες και καταστροφικές, ακόμα και σε εθνικό επίπεδο.
Αρα, πού πάμε; Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είναι άλλο πράγμα οι προσδοκίες και άλλο οι προοπτικές. Οι προοπτικές της χώρας αυτή τη στιγμή εξαρτώνται, ουσιαστικά, από δύο παράγοντες. Πρώτον, την αποφασιστικότητα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας να θέσει την ανάπτυξη ως τη μόνη και αταλάντευτη εθνική προτεραιότητα.
Και, δεύτερον, οι Ελληνες επιχειρηματίες, η ιδιωτική πρωτοβουλία στο σύνολό της, να αναλάβουν εκ νέου δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, καινοτόμο και εξωστρεφή προσανατολισμό, με όρους παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και παραγωγική ορμή. Το πρώτο δείχνει να κλειδώνει, παρά τα σύννεφα πολιτικής αβεβαιότητας που πλανώνται στον ορίζοντα επ’ αφορμής πιθανών αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών στο επόμενο διάστημα και της ακραίας πόλωσης που πρέπει επίσης να αποφευχθεί.
Η τόνωση της επιχειρηματικότητας που αποτελεί την κομβική παράμετρο στην οικονομία συναρτάται με μία σειρά πρωτοβουλιών που δύνανται να διευκολύνουν τόσο τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν όσο και την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων από το εξωτερικό, καθώς και στοχευμένες συνέργειες σε αμοιβαία επωφελή βάση.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η διεύρυνση και η στρατηγική αναβάθμιση του αναπτυξιακού νόμου, η αποκατάσταση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, ένα αποφασιστικό και ριζικό «restart», αν όχι επανίδρυση του Χρηματιστηρίου, μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, φιλοεπενδυτικές διατάξεις και σειρά ουσιαστικών και εύχρηστων «fast-track» διαδικασιών που να μπορούν να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την ολοκλήρωση μεγάλων επενδύσεων, ορισμένες εκ των οποίων, λόγω μεγέθους και συμβολισμού, θα εκπέμψουν και το αναγκαίο διεθνές επενδυτικό σήμα.
Εν τέλει, όμως, και θα κλείσω με αυτό, το νέο πρότυπο καλούμαστε να το δώσουμε εμείς. Από όποια θέση και αν υπηρετεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς. Χρειάζεται να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουν οι άλλοι, καθώς και ο τρόπος που μας βλέπουν.
Καλούμαστε να χτίσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο, από κάτω προς τα πάνω, με όρους μακρόπνοους, βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας. Με τη συνεργατικότητα και τη βέλτιστη διασύνδεση προϊόντων και υπηρεσιών στην καρδιά του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που ξεκλειδώνουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή εποχή.
Με ρωμαλέα περιφερειακή ανάπτυξη, βασισμένη σε οικονομίες κλίμακας, συνεταιρισμούς νέου τύπου και έμφαση στο τελικό προϊόν, με υψηλή προστιθέμενη αξία. Με άρμα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και την περαιτέρω καλλιέργειά τους, αλλά και ταυτόχρονα αιχμή του δόρατος την καινοτόμο και νεοφυή επιχειρηματικότητα, που έχει μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία χάρη στη σημαντική μόχλευση πόρων που έχουν πετύχει σημαντικά ελληνικά funds με την υποστήριξη ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
Αρα, κατά κάποιο τρόπο οι προσδοκίες μπορούν να γίνουν προοπτικές. Είναι στο χέρι όλων μας. Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι η απαρχή μιας μεγάλης αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα.
*Ο Δρ Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]