Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Σε διάστημα δύο εβδομάδων μοίρασα το τελευταίο βιβλίο μου για την Ε.Ε. στο Χαλάνδρι, συζήτησα με τους πολίτες στην περιοχή της Λαμίας, μοίρασα τη «Free Sunday» στην περιοχή του «Hilton» και στο Παγκράτι, παρουσίασα το ενδιαφέρον βιβλίο του Ανδρέα Χριστόπουλου «24 ώρες ακόμη» στην Πάτρα, πήρα μέρος στην ίδια πόλη στη μεγάλη εκδήλωση για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νεκτάριου Φαρμάκη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με βασικούς ομιλητές τον ίδιο τον υποψήφιο και τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, πήρα μέρος και στο συνέδριο της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, στο Αγρίνιο.
Συνοψίζω τα συμπεράσματα από τη συστηματική επαφή με πολίτες και αυτοδιοικητικά και πολιτικά στελέχη με τον ακόλουθο τρόπο.
Βαθιά απογοήτευση
Μεταξύ των πολιτών υπάρχει μια βαθιά απογοήτευση με την εξέλιξη των πραγμάτων. Με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα το πρόγραμμα-Μνημόνιο μετατράπηκε από μία θεραπεία-σοκ σε έναν οικονομικό και κοινωνικό μαραθώνιο με άγνωστη κατάληξη.
Η προσπάθεια βελτίωσης κάποιων κυβερνητικών μέτρων και η επιδοματική πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές δεν επηρεάζουν σημαντικά την κοινή γνώμη.
Το πρόβλημα της σημερινής εξουσίας είναι ότι παρέτεινε, αποκλειστικά με δική της ευθύνη, τη λιτότητα και το πρόγραμμα προσαρμογής, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί εκατομμύρια συμπολίτες μας σε οριακές καταστάσεις.
Η ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του ότι θα εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια προσυπογράφοντας την τελευταία στιγμή τη θέση της Ν.Δ. για μη εφαρμογή της μείωσης των παλαιών συντάξεων ή μοιράζοντας ορισμένα χριστουγεννιάτικα επιδόματα θα αποδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα μάταιη. Και αυτό γιατί οι συνταξιούχοι πληρώνουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική με περισσότερο ΦΠΑ στα τρόφιμα και αύξηση του κόστους των τροφίμων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, αύξηση -πάλι για φορολογικούς λόγους- του κόστους των καυσίμων και της θέρμανσης.
Η αποτροπή της νέας επιδείνωσης της θέσης τους δεν κερδίζει ψήφους απλά ανακόπτει τις διαφαινόμενες απώλειες.
Ούτε μπορεί να ελπίζει το κυβερνητικό επιτελείο σε εκτόνωση της οργής του ενός εκατομμυρίου των ανέργων το 90% των οποίων δεν παίρνει κανένα επίδομα παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα. Πολλοί από αυτούς θα υποστηριχτούν στις γιορτές μέσω του επιδόματος που θα δοθεί τα Χριστούγεννα σε όσους στερούνται εισοδήματος αλλά το πρόβλημά τους καλύπτει ολόκληρο το χρόνο.
Το κρίσιμο ερώτημα
Οι πολίτες το κρίσιμο ερώτημα που θέτουν είναι πόσο θα διαρκέσει η σημερινή κατάσταση, εφόσον οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πλέον άλλες οικονομικές και κοινωνικές αντοχές.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το 70% – 75% των πολιτών θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο και το 70% έως 80% να προβλέπει στασιμότητα ή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Στις επαφές που έχω μαζί τους υποστηρίζω ότι μια κυβέρνηση που έχει σωστή πολιτική και έχει προετοιμάσει την εφαρμογή της θα χρειαστεί 12 έως 18 μήνες για να αρχίσει να κάνει τη διαφορά.
Θεωρώ ότι αυτός είναι ο ελάχιστος πολιτικός χρόνος για να αποδώσει μια στροφή στην οικονομική πολιτική με το σκεπτικό του περιορισμού των φορολογικών και άλλων βαρών και της δημιουργίας ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τον ιδιωτικό τομέα.
Δυστυχώς για πολλούς συμπολίτες μας ένα διάστημα 12 έως 18 μηνών μοιάζει πολύ μεγάλο ύστερα από μία δεκαετή οικονομική και κοινωνική εξουθένωση. Προτιμώ όμως μια αρκετά ρεαλιστική απάντηση από μια εύκολη απάντηση που θα περιόριζε την αξιοπιστία μου.
Μία από τις βασικές διαπιστώσεις που κάνω ανταλλάσσοντας απόψεις με τους πολίτες είναι ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση περνάει, σε μικρότερο βαθμό, στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών που σκόπιμα δημιούργησε ο κ. Τσίπρας πολύς κόσμος κρίνει αυστηρά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, ενώ και η Ν.Δ. έχει ένα δύσκολο οικονομικό, κυβερνητικό παρελθόν.
Οι απόψεις που διατυπώνουν οι πολίτες ενισχύουν στην αντίληψή μου τα συμπεράσματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεγάλη δυσκολία της Ν.Δ. να ανεβάσει το ποσοστό της δημοτικότητας και της αξιοπιστίας της σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σεβασμός και ανησυχία
Οταν η συζήτηση έρχεται στην ηγεσία και το ρόλο του κ. Μητσοτάκη, διαπιστώνω με ευχαρίστηση ότι οι περισσότεροι πολίτες, ακόμη και αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί του, τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό, άλλωστε αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις στα λεγόμενα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, τα οποία υπερισχύουν των πρωθυπουργικών χαρακτηριστικών του κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος κατέχει το αξίωμα.
Διατυπώνεται όμως με δύο τρόπους και ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Η πρώτη μεγάλη ανησυχία έχει σχέση με τη δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να παρατάξει μία ηγετική ομάδα που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γι’ αυτό πάρα πολλοί με ρωτούν για την ποιότητα των συνεργατών του και τη δυνατότητά του να τραβήξει στην πολιτική και στη διοίκηση ανθρώπους με σημαντική επαγγελματική πορεία και ικανότητες.
Μια άλλη ανησυχία που διατυπώνεται έχει σχέση με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους δημοσίους υπαλλήλους. Από τη μια, οι περισσότεροι συνομιλητές μου δέχονται ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Από την άλλη, αρκετοί έχουν επηρεαστεί από την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η Ν.Δ. θα κάνει μαζικές απολύσεις ή θα στραφεί εναντίον του Δημοσίου.
Διαβεβαιώνω ότι επιδίωξη του Μητσοτάκη είναι να αναβαθμίσει το Δημόσιο δημιουργώντας μία σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να εργαστούν αποδοτικά και ασφυκτιούν στο σημερινό περιβάλλον.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]