Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ανάμεσα στα κεφάλαια που θα αναπτυχθούν είναι και αυτό του ελληνικού Εμφυλίου, με τις αναφορές να ξεκινούν από τη ΣΤ’ Δημοτικού και την εμβάθυνση να έρχεται πιθανόν στην Α’ Λυκείου.
Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού τελικά σε αυτή τη χώρα όλοι μιλάμε για τον Εμφύλιο, όλοι τον ξορκίζουμε, αλλά λίγοι, τουλάχιστον από τις νεότερες γενιές, γνωρίζουν πραγματικά την καταστροφή που έκανε αυτή η σύρραξη στην Ελλάδα.
Στο εξαιρετικό βιβλίο του Andre Gerolymatos «Εμφύλιος. Ελλάδα 1943-1949. Ενας Διεθνής Πόλεμος» (εκδόσεις Διόπτρα), ο συγγραφέας αναλύει, μακριά από πολιτικολογίες και κομματικά ταμπού, όχι μόνο τα λίγα χρόνια του Εμφυλίου αλλά όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν. Ξεκινά από τις ρίζες του Εθνικού Διχασμού και φτάνει μέχρι τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων, όπου ακούστηκαν, εν έτει 2013, από τη Χ.Α. συνθήματα για Μελιγαλά και Γράμμο. Διότι ναι, η πολιτική καθημερινότητα αυτής της χώρας εξακολουθεί να καθορίζεται ως ένα βαθμό από αυτές, τις μακρινές και τόσο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας της.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
«Τα σημάδια του Εμφυλίου φαίνονται σε ρήγματα και διαχωρισμούς που περιστασιακά πυροδοτούν πολιτικά πάθη ως αντίδραση είτε σε αυταρχική διακυβέρνηση είτε σε οικονομικές δυσκολίες», γράφει ο Gerolymatos και προσθέτει: «Δύο πρόσφατα παραδείγματα από τη σύγχρονη Ελλάδα, η οποία σήμερα δοκιμάζεται από μια δριμύτατη οικονομική κρίση, αποτυπώνουν το γεγονός ότι οι διχασμοί που μάστιζαν την ελληνική κοινωνία μπορεί να έχουν καλυφθεί, αλλά δεν είναι ποτέ ανενεργοί».
Αυτά τα ρήγματα ενεργοποίησε η διακομματική παρουσία στην εκδήλωση μνήμης για την 76η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, η οποία από ό,τι φαίνεται δεν άρεσε σε κάποιους. Ισως γιατί θεωρούσαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε δικαίωμα, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, να στέκεται δίπλα στον Χρίστο Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς αυτοί οι κάποιοι ανήκουν σε εκείνους που θεωρούν πως αντίσταση έκαναν μόνο οι άντρες του Βελουχιώτη. Οπως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, κάποιοι που πιστεύουν ότι αντίσταση έκαναν μόνο οι άντρες του Ζέρβα. Κρίμα, γιατί το νόημα εκείνης της ιστορικής πράξης του ’42 ήταν πως Βελουχιώτης και Ζέρβας έδρασαν ενωμένοι. Τελικά θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι ο Εμφύλιος να μείνει εκεί που πραγματικά ανήκει: Στα βιβλία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]