Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η ανάπτυξη στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να φτάσει στο 2,4% από 1,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Εάν θέλαμε να κάνουμε χιούμορ θα επικαλούμασταν το βασικό επιχείρημα των Συριζαίων για την ακρίβεια των προβλέψεων του ΔΝΤ. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» υπενθύμιζε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πλεόνασμα έχουν πέσει έξω και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο:
«Σας θυμίζω ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017», τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και έχει ένα δίκιο. Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα έκοβε κάθε χρόνο κατά 800 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχωρούσε σε μερική στάση πληρωμών στο Δημόσιο προκειμένου να εμφανίζει υπερπλεόνασμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διοχετεύεται υπέρ της αποπληρωμής των οφειλών στους δανειστές;
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2019 είναι αισιόδοξη αλλά πολύ φοβούμαστε ότι και αυτή τη φορά δεν θα επιβεβαιωθεί. Αλλωστε η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πετύχει ούτε έναν αναπτυξιακό στόχο από το 2015 και μετά.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Την πρώτη χρονιά με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, προέβλεπαν ότι η οικονομία θα έτρεχε με ρυθμό 3%. Τελικώς είχαμε ύφεση 0,7%. Το ίδιο συνέβη το 2016, αντί για ανάπτυξη 2,8% νέα ύφεση 0,3%. Το 2017 ήμασταν οι ουραγοί της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και φέτος βία θα πιάσουμε το 2% έναντι πρόβλεψης 2,8%.
Δυστυχώς η συγκυρία δεν είναι καλή για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση Τσίπρα κλώτσησε τις ευκαιρίες της περασμένης τριετίας και τώρα έχει να αντιμετωπίσει την καχυποψία των επενδυτών που αποτυπώνεται στην κατάρρευση του χρηματιστηρίου και την εκτίναξη των επιτοκίων, τις υψηλές τιμές πετρελαίου που τρώνε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την πλήρη επενδυτική ερήμωση.
Μάταια στο Μαξίμου περιμένουν την ανάσταση της οικονομίας. Δεν έχει καμία λογική άλλωστε να περιμένει κάποιος διαφορετικά αποτελέσματα όταν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.
Μπίζνες στα Σκόπια
Τα οικονομικά στοιχεία της ενεργειακής εταιρίας των Σκοπίων EDS που εξαγοράσθηκε από τη ΔΕΗ προκαλούν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της κίνησης και το τίμημα της συναλλαγής. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της σκοπιανής εταιρίας που αποκάλυψε ο Σκάι, η EDS πέρυσι είχε ζημιές 5,4 εκατομμυρίων ευρώ έναντι κερδών 1,4 εκατομμυρίων του 2016. Οι υποχρεώσεις της εταιρίας έχουν φτάσει τα 18,7 εκατ. ενώ συνολικά η εταιρία έχει συσσωρεύσει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόλις το 11% του τζίρου. Η εταιρία ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ Κότσο Ανγκιούσεφ και η συγκεκριμένη αγορά έχει γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου από τη Ν.Δ. και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη. Απαντήσεις για τις μπίζνες στα Σκόπια και για το πώς τελικώς έλαβε την απόφαση εξαγοράς οφείλει να δώσει η κυβέρνηση, η οποία έως τώρα δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας των Σκοπίων.
Αφύλακτος ο Έβρος
Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα. Μετά την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών και προσφύγων στα νησιά αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε και στη χερσαία μεθοριακή γραμμή του Εβρου. Από τις αρχές του έτους σχεδόν 12.000 άνθρωποι πέρασαν από τον Εβρο, καθώς ο τουρκικός στρατός έχει περιορίσει τους ελέγχους και κλείνει τα μάτια στα περάσματα των μεταναστών. Το ερώτημα είναι τι κάνει ο ελληνικός στρατός όταν μάλιστα υπάρχει η αποτρεπτική τάφρος και βέβαια η ανάγκη φύλαξης των συνόρων. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της στις ορδές των μεταναστών και επαφίεται στις προθέσεις των γειτόνων, δεν στέλνει τα σωστά μηνύματα. Ο Εβρος δεν πρέπει να μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης μεταναστών, ούτε να δίνεται η εντύπωση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ξέφραγο αμπέλι.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]