Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Απειλή, η οποία σχετίζεται ευθέως με το ενδεχόμενο αθέτησης των ανειλημμένων-ψηφισμένων υποχρεώσεων της κυβέρνησης. Δηλαδή το… ξεψήφισμα της νέας μείωσης των συντάξεων και της μείωσης του αφορολογήτου.
ΚΑΙ ΠΡΙΝ κοπάσει ο θόρυβος από την επιθετική κίνηση του Moody’s, ήρθαν και τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, τα οποία δείχνουν μεγάλη πτώση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Ο σχετικός δείκτης έπεσε στις 101,3 μονάδες επιστρέφοντας εκεί που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017! Το αναπόφευκτο συνέβη: Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν ξανά, απομακρύνοντας τη χώρα από τις αγορές…
Η ΕΙΚΟΝΑ είναι καθαρή πλέον. Η πολυδιαφημισμένη «έξοδος από τα μνημόνια» δεν πείθει κανέναν, ούτε στο εξωτερικό. Και, σε πείσμα των κυβερνητικών κομπασμών περί «απελευθέρωσης της χώρας», το δυστύχημα είναι ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε «διπλή εποπτεία». Από τη μια η συνηθισμένη μνημονιακή εποπτεία του κουαρτέτου και από την άλλη η «νέα» σκληρή εποπτεία των αγορών. Κι αυτή είναι η πραγματική «επιτυχία» της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, με την πολιτική της πολιτικής παραμυθίας, με την οποία έκανε καριέρα σε μια απελπισμένη και εξουθενωμένη κοινωνία, πίστεψε ότι μπορούσε να κάνει και «διεθνή καριέρα». Κι έτσι πίστεψε ότι με το «μαξιλαράκι» της αλόγιστης φορολόγησης και του στεγνώματος της αγοράς δεν χρειαζόταν πιστοληπτική γραμμή στήριξης και ότι θα κατάφερνε να «τουμπάρει» τους ξένους για τις συντάξεις. Αποδεικνύεται, όμως, ότι όπως το 2015 δεν ήξερε τι του γινόταν, έτσι και τώρα δεν έχει μάθει. Και είναι λογικό, δεν κατάφερε να κερδίσει στο «παιχνίδι του πολιτικού μπάχαλου» που το ήξερε καλά, μπορούσε να κερδίσει στο παιχνίδι της πολιτικής κανονικότητας, που το αγνοεί πλήρως; Αδύνατον.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι η «διπλή εποπτεία» στην οποία καταδίκασε τη χώρα και η οποία χρειάζεται πολλαπλάσια προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί. Η εικονική επιτυχία των καταστροφικών -για τους φορολογούμενους και την πραγματική οικονομία- «υπερπλεονασμάτων» δεν αντέχει στην ωμότητα των σκληρών αγορών. Τα made by SYRIZA αφηγήματα περί «εξόδου» από τα μνημόνια ήταν και είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη ούτε των θεσμών, ούτε κυρίως των αγορών. Οι οποίες, πλέον, είναι η μόνη πηγή δανεισμού για τη χώρα.
Ομως αυτό που είναι κακό για τον αναξιόπιστο Α. Τσίπρα μπορεί να είναι το καλό και το πλεονέκτημα για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Με την απαράβατη προϋπόθεση ότι με μια σειρά μετρημένων και καλά σχεδιασμένων κινήσεων θα καταφέρει να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών.
Χθες δόθηκε στην κυβέρνηση μια μοναδική ευκαιρία να πάρει σαφείς κι έμπρακτες αποστάσεις από την καθεστωτική λογική της απόπειρας εκφοβισμού και φίμωσης του Τύπου. Της δόθηκε η ευκαιρία να ψηφίσει την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού για την άμεση κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για αδικήματα διά του Τύπου. Την κλώτσησε όμως.
Και την κλώτσησε τόσο άγαρμπα, ώστε να καταλάβει και ο τελευταίος Ελληνας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι εχθρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οπως και όλων των καθεστώτων. Το σκεπτικό της απόρριψης της τροπολογίας που ανέπτυξε ο Γ. Κατρούγκαλος εκτός από πολιτική θυμηδία προκάλεσε και εύλογη ανησυχία. Καθώς ο υπουργός μπαλαντέρ-«τα κάνω όλα» ανέπτυξε ένα αμιγώς πολιτικό σκεπτικό για ένα νομικό θέμα. Από το οποίο προκύπτει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι σε «ορισμένες» περιπτώσεις το αυτόφωρο μπορεί και να είναι χρήσιμο. Πάνω απ’ όλα όμως είχε τον νου του να καλύψει για μια ακόμα φορά τον δικομανή συγκυβερνήτη του Α. Τσίπρα.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Ο Π. Καμμένος, που βρίσκεται στο στόχαστρο και των «53» και… εκκρεμεί να «ρίξει» την κυβέρνηση για την συμφωνία των Πρεσπών, αποδεικνύεται η «βαριά πέτρα» που είναι δεμένη στον λαιμό του ΣΥΡΙΖΑ…
Αμετανόητος συμπαραστάτης της 17Ν
Με αφορμή την 29η επέτειο από τη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη από τη 17Ν, η Ντ. Μπακογιάννη θύμισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταθέσει στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης μελών της 17Ν. Ενας εξ αυτών, ο Βένιος Αγγελόπουλος (μέλος τότε της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος), που είχε καταθέσει υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου, απάντησε χθες στην τότε σύζυγο του δολοφονηθέντος Π. Μπακογιάννη.
Και τι απάντησε; «Πριν από 9 χρόνια είχα πάει μάρτυρας υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου στη δίκη της 17Ν. Αυτό μου υπαγόρευσε η συνείδησή μου και το αίσθημα περί δικαιοσύνης. Δηλώνω ότι δεν έχω μετανιώσει στο παραμικρό για τη στάση μου αυτή»…
Νέο «άνοιγμα» Μητσοτάκη
Ηταν η πρώτη φορά χθες στη συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ. που ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ευθέως στους «ψηφοφόρους και τα στελέχη» που «έχουν φύγει από την παράταξη, αλλά προσέφεραν πάντα και πρέπει να επιστρέψουν».
Η αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. δεν ήταν καθόλου τυχαία και αφορούσε εκείνο το 1.000.000 ψηφοφόρων που «χάθηκε» από το εκλογικό σώμα μετά τις ευρωεκλογές του 2004. Οπως δείχνουν και οι ποιοτικές μετρήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της πολύ «κρίσιμης μάζας» δεν μετανάστευσε σε άλλα κόμματα. Πρόκειται για κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι έμειναν στο σπίτι.
Οι πληροφορίες λένε ότι η επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους αυτών των ψηφοφόρων στη Ν.Δ. είναι ένα από τα «προσωπικά στοιχήματα» του Κ. Μητσοτάκη. Το οποίο εφόσον κερδηθεί, μπορεί να αποδειχθεί και το «μεγάλο κρυφό όπλο της Ν.Δ.», στις επικείμενες εκλογές…
Νέο «χτύπημα» από τους «53»
Αυτή τη φορά το «χτύπημα» των «53» δεν είχε στόχο κάποια επιμέρους απόφαση της κυβέρνησης ή κάποιον υπουργό. Ηταν γενικευμένο. Με ένα μακροσκελές κείμενο-μανιφέστο οι «53» ζητούν από την κυβέρνηση «αριστερή στροφή», αλλά και «τομή με τη μνημονιακή λαίλαπα».
Στο κείμενο-μανιφέστο των «53» τίθενται όλα τα ζητήματα τα οποία προκαλούν εδώ και καιρό εσωκομματικούς κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση της παντοκρατορίας του Α. Τσίπρα. Μεταξύ άλλων τίθεται και το θέμα των συνεργασιών εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο θεωρείται πρόβα για τη γενικότερη στροφή του Α. Τσίπρα στη σοσιαλδημοκρατία. Η προσπάθεια «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι έχει πολλούς αντιπάλους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ…
Απορίες
1. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα στην οποία υπάρχει ανίκανη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προστατεύσει από σκάνδαλα τύπου Follie-Follie;
2. Τώρα, κ. Σγουρίδη, που οι ΑΝΕΛ βάζουν θέμα κομματικής πειθαρχίας για το Σκοπιανό, το πουλάκι είναι ακόμα στο κλαδάκι ή έχει πετάξει;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]