Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το προσδόκιμο ζωής παραμένει χαμηλό, στα 55 χρόνια, για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. Η Σουαζιλάνδη, που πήρε το όνομά της από την τοπική φυλή των Ζουάζι, κυβερνάται με απολυταρχικό τρόπο από τον βασιλιά Μσουάτι, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τα πυρά του διεθνούς Τύπου για τον προκλητικά πολυδάπανο τρόπο ζωής του.
Στην τελευταία έρευνα για τους Δείκτες Οικονομικής Ελευθερίας, που διενεργεί το Ινστιτούτο Fraser τουν Καναδά, η μικρή αυτή αφρικανική χώρα βρέθηκε στην 108η θέση. Μαζί της βρέθηκαν η Κίνα (λόγω του απόλυτου οικονομικού συγκεντρωτισμού) και η Ελλάδα. Στους επιμέρους δείκτες η Σουαζιλάνδη παίρνει καλύτερο βαθμό από τη χώρα μας στην τραπεζική πίστη, στα εργασιακά και στην επιχειρηματικότητα ενώ η Ελλάδα υπερέχει οριακά στην ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα. Ευτυχώς το ευρώ παραμένει ισχυρότερο από το εύηχο «λιλανγκένι», που αποτελεί το νόμισμα της αφρικανικής χώρας.
Η Ελλάδα το 2014 βρισκόταν στην 88η θέση της κατάταξης με διαρκώς ανοδική πορεία. Το 2015 υποχωρήσαμε στην 110η θέση, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κινδυνεύσαμε να βρεθούμε και στην 162η που κατατάσσεται η Βενεζουέλα και το 2016 καταφέραμε να φτάσουμε τη Σουασιλάνδη στην 108η.
Αλήθεια αυτή είναι η θέση που αρμόζει στη χώρα μας; Να συναγωνιζόμαστε άγνωστες αφρικανικές χώρες και να ανατρέχουμε σε εγκυκλοπαίδειες για να μάθουμε πώς ζουν στη Σουαζιλάνδη για να αρχίσουμε τις συγκρίσεις;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οταν η Κύπρος βρίσκεται στη 18η θέση ως προς την οικονομική ελευθερία και η Αλβανία στις πρώτες 40 χώρες, τι στραβό γίνεται στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι ότι έχουμε ένα κράτος που θέλει να ελέγχει τα πάντα, κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και τελικώς μένει με τη γραφειοκρατία και τη στασιμότητα.
Επειδή λοιπόν οι νέοι και το επιστημονικό μας δυναμικό δεν έχουν ως μέτρο σύγκρισης τη Σουαζιλάνδη, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα για τη Δύση, όπου μπορούν να χτίσουν την καριέρα τους χωρίς εμπόδια και υπέρμετρους φόρους.
Εάν δεν αναμετρηθούμε με αυτά τα προβλήματα, δεν θα αργήσει η στιγμή που ακόμη και αυτό το μικρό κρατίδιο της Αφρικής, με το απολυταρχικό καθεστώς και το βασιλιά-δυνάστη, θα μας ξεπεράσει, όπως ήδη βλέπουμε την Αλβανία με τα κιάλια, στο μέτωπο της οικονομικής ελευθερίας και της φορολόγησης.
Στο Υπερταμείο νοσοκομεία και μνημεία!
Καθημερινώς αυξάνονται οι αποκαλύψεις για τα ακίνητα που πέρασαν στη δικαιοδοσία του Υπερταμείου. Θυμίζουμε ότι το Υπερταμείο ιδρύθηκε το 2016 με νόμο που ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. και για τα επόμενα 99 χρόνια θα διαχειρίζεται το σύνολο της κρατικής περιουσίας. Μάλιστα με την τελευταία δανειακή σύμβαση η περιουσία του φορέα έχει μπει ως εγγύηση για δάνεια ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χθες η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι και το νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης έχει υπαχθεί στα 10.110 ακίνητα που πέρασαν στα χέρια του Υπερταμείου.
Το ίδιο συμβαίνει με μνημεία, μουσεία ακόμη και με τον Λευκό Πύργο. Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι τα μουσεία αυτά δεν θα πωληθούν αλλά η διαχείρισή τους μπορεί να γίνεται από το Υπερταμείο. Ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι το «Γεννηματάς» μπήκε εκ παραδρομής στο Υπερταμείο, αλλά αλήθεια πόσα άλλα «λάθη» θα υπάρχουν στη λίστα των 10.110 ακινήτων; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ακίνητα ανά νομό και ποια τελικά θα επιστραφούν στο Δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]