Για αντιστροφή του κλίματος της ατιμωρησίας κάνει λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, που προέβη σε μια πρώτη αποτίμηση του θεσμού της παροχής κοινωφελούς εργασίας. «Ποινή δεν σημαίνει υποχρεωτικά φυλάκιση. Η Πολιτεία προβλέπει εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών με κυριότερη την παροχή κοινωφελούς εργασίας. Για τις καταδίκες σε ποινές φυλάκισης μέχρι 2 έτη, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας».
Με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου, δίνεται η δυνατότητα στους δικαστές να επιβάλουν την παροχή κοινωφελούς εργασίας σε άτομα που καταδικάζονται στις λεγόμενες χαμηλές ποινές, κατόπιν αίτησης του ίδιου του κατηγορουμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης σκέφτεται να επεκτείνει το μέτρο και σε λίγο υψηλότερες ποινές (λ.χ. μέχρι τρία έτη), εισάγοντας τη δυνατότητα στο δικαστήριο να την επιβάλει και χωρίς να το ζητήσει ο κατηγορούμενος, ως μια εναλλακτική μορφή «τιμωρίας», που κρίνεται αποτελεσματικότερη από την επιβολή μιας ποινής με αναστολή, στην οποία στην πραγματικότητα ο δράστης δεν έχει καμία συνέπεια.
Η μέχρι στιγμής λειτουργία του θεσμού σε τρόπον τινά πειραματικό στάδιο κρίνεται παραπάνω από θετική από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τους 243 καταδικασθέντες να εργάζονται κοινωφελώς στους Δήμους Αθηναίων, Καρδίτσας, Καβάλας, Λοκρών, στο Εφετείο Αθηνών και σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα που έχουν δηλώσει «συμμετοχή» στην ψηφιακή πλατφόρμα που έφτιαξε για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα έχουν ενταχθεί συνολικά 216 φορείς, ανάμεσά τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και περιφέρειες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια και Εφορείες Αρχαιοτήτων, καλύπτοντας γεωγραφικά όλες τις περιοχές της χώρας και προσφέροντας 2.863 θέσεις απασχόλησης σε τομείς κοινωφελούς εργασίας, όπως είναι η καθαριότητα, η περιποίηση πράσινων χώρων, η φύλαξη κ.λπ.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
«O θεσμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη να επιβληθεί μία δίκαιη ποινή που θα εκλαμβάνεται ως ορθή και αναλογική, όχι μόνο από την έννομη τάξη, την κοινωνία και το θύμα, αλλά από τον ίδιο τον καταδικασθέντα, διότι συνεισφέρει στην πρόληψη της υποτροπής, στην αντεγκληματική πολιτική και στην παροχή μετασωφρονιστικής αρωγής», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, ο οποίος τόνισε τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εναλλακτική έκτιση της ποινής.
Η παροχή κοινωφελούς εργασίας εφαρμόζεται από την 23η Φεβρουαρίου 2024 και αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από το δικαστήριο, ως κύρια ποινή σε πλημμελήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 2 έτη, αλλά και ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης ποινής φυλάκισης, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ο εγκλεισμός του καταδικασθέντος σε σωφρονιστικά καταστήματα δεν θα είναι αναγκαίος για να τον αποτρέψει από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.
ΓΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
Δίωξη στον αστυνομικό της Βουλής
Ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απειλή κατ’ εξακολούθηση ασκήθηκε σε βάρος του 35χρονου αστυνομικού, ο οποίος εργάζεται στη Βουλή και συνελήφθη μετά από μήνυση της συζύγου του, η οποία καταγγέλλει απειλές από τον Σεπτέμβριο του 2023 και εντεύθεν. Πρόκειται για τον δεύτερο αστυνομικό που εργάζεται στη Βουλή και συλλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες μετά από καταγγελία της συζύγου του, χωρίς πάντως η περίπτωσή του να συνδέεται με αυτήν του 46χρονου συναδέλφου του, που έχει προφυλακιστεί για βαρύτατα αδικήματα, ακόμα και γενετήσια, σε βάρος μελών της οικογένειάς του.
Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε για να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, με το δικαστήριο να δίνει αναβολή για την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου του 35χρονου, ο οποίος βρισκόταν εκτός Αττικής. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος, με τον περιοριστικό όρο της μη επικοινωνίας με την καταγγέλλουσα, η οποία επίσης δεν βρισκόταν στο ακροατήριο.
Για τις υπόλοιπες καταγγελίες της συζύγου του κατηγορουμένου οι οποίες χρονολογούνται σε παλιότερα περιστατικά διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπως και για τη μήνυση του αστυνομικού σε βάρος της συζύγου του για ψευδή καταμήνυση.