Ελέγχοντας την ποιότητα και την ποσότητα που αφορούν στη διατροφή τους κατά τις γιορτινές ημέρες, καταναλώνοντας μικρά και συχνά γεύματα (5-6 γεύματα ημερησίως), μετρώντας το σάκχαρο στις προκαθορισμένες χρονικές στιγμές και μένοντας πιστοί στη φαρμακευτική αγωγή τους, οι διαβητικοί ασθενείς θα μπορέσουν να ευχαριστηθούν τις γιορτές, αλλά και να διατηρήσουν τις τιμές του σακχάρου τους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Μην παρεκκλίνετε από τα γεύματα
Οι διαβητικοί ασθενείς δεν θα πρέπει να αποφύγουν κάποιο γεύμα με σκοπό να καταναλώσουν το επόμενο σε μεγαλύτερη ποσότητα. Επίσης, θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στις διατροφικές επιλογές τους, καθώς δεν μπορούν πάντα να ακολουθούν ακριβώς τις διατροφικές συνήθειες που επιτάσσει η παράδοση. Επιπλέον, συνιστάται η τήρηση τακτικού ωραρίου όσον αφορά τα γεύματα, καθώς η σταθερή ώρα στην κατανάλωση τροφής είναι ιδιαίτερης σημασίας στη ρύθμιση της γλυκόζης.
Επιλέξτε απλές συνταγές, με ελαιόλαδο και άπαχο κρέας
Συνιστάται η διατροφή τους να περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ώστε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται σε τρόφιμα που καταναλώνονται παραδοσιακά κατά την περίοδο των γιορτών, όπως το κόκκινο κρέας, το φρέσκο βούτυρο κ.λπ. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά μέρη του κρέατος και να προτιμώνται πιο απλές συνταγές, με ελαιόλαδο και άπαχο κρέας.
Το ιδανικό μενού
Οσον αφορά τα γλυκά, ένας διαβητικός μπορεί να αφαιρέσει από το γεύμα του ένα ισοδύναμο αμύλου, π.χ. μία μικρή πατάτα ή μία φέτα μαύρο ψωμί από το γιορτινό τραπέζι και να το αντικαταστήσει με ένα μικρό γλυκό με στέβια για διαβητικούς, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί εύκολα από το εμπόριο. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν πρέπει να γίνει συνήθεια, αλλά αποτελεί μια «γιορτινή εξαίρεση». Εκτός από τα γλυκά, χρειάζεται προσοχή κατά τη διάρκεια των γιορτών και η κατανάλωση αλκοόλ, γιατί το αλκοόλ προσθέτει θερμίδες και, σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά δισκία, μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.
Τα διαβητικά άτομα μπορούν να καταναλώσουν άφοβα την καθιερωμένη γαλοπούλα, ψητή ή βραστή, καθώς εντάσσεται στο άπαχο κρέας, συνοδευόμενη από ψητά ή βραστά λαχανικά, ωμές σαλάτες και από κάποια αμυλώδη τροφή, όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή πατάτες ψητές (σε μικρή ποσότητα). Μία συμβουλή θα ήταν, πριν καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι, να καταναλώσουν ένα ποτήρι νερό και να αρχίσουν το γεύμα τους με τη σαλάτα, η οποία θα αποτελείται από λαχανικά ωμά ή βραστά, καθώς, λόγω των φυτικών ινών, προσφέρει αίσθημα κορεσμού, και μετά να καταναλώσουν την πρωτεΐνη και τελευταίο τον υδατάνθρακα στο πιάτο τους.
Ο έλεγχος του βάρους
Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι η σημασία του ελέγχου του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών. Φυσικά, ο έλεγχος της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους, αλλά έστω και οι μικρές αλλαγές στις συνήθεις διατροφικές επιλογές του ατόμου μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στο βάρος, οι οποίες θα επιβαρύνουν τις τιμές του σακχάρου.
Μπορεί, λοιπόν, οι γιορτινές μέρες να είναι μια πρόκληση για τη διατροφή για τα διαβητικά άτομα, ωστόσο η υιοθέτηση αυτών των απλών διατροφικών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να περάσουν όμορφες γιορτινές στιγμές, χωρίς να αγχώνονται για τις τιμές του σακχάρου τους, αλλά και χωρίς να παραμένουν αμέτοχοι στα γιορτινά τραπέζια και τις παραδόσεις των γιορτών.
Ενδεικτική διατροφή για διαβητικούς την περίοδο των γιορτών
Τις καθημερινές
Πρωινό:
• 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και 1 φέτα γαλοπούλα και ρόφημα ή
• 1 ποτήρι γάλα 1,5% και ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως
Δεκατιανό – απογευματινό:
• 1 φρούτο και 6 αμύγδαλα ανάλατα
Μεσημεριανό:
• 1,5 φλιτζάνι όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια)
• Σαλάτα εποχής
• 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
• 1 φρούτο
Εναλλακτικά
• Σολομός με ψητά λαχανικά
• 1 παξιμάδι ολικής αλέσεως
• 1 φρούτο
Βραδινό:
• Τονοσαλάτα με τόνο σε νερό και λαχανικά και 1 παξιμάδι ολικής αλέσεως
Ημέρα Χριστουγέννων
Πρωινό:
• 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί με χαμηλά λιπαρά και γαλοπούλα βραστή ή
• 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 κριτσίνι ολικής αλέσεως και 1 φέτα γαλοπούλα
Δεκατιανό – απογευματινό:
• 1 φρούτο ή 1 γιαούρτι 2%
Μεσημεριανό:
• Γαλοπούλα ψητή 180 γραμμ.
• 2 μικρές πατάτες φούρνου ραγού
• Σαλάτα εποχής ανάμικτη με ρόδι και βαλσάμικο ξίδι
Βραδινό:
• Σαλάτα με ωμά λαχανικά, αβγό βραστό και τυρί χαμηλών λιπαρών ή και 2 μικρά παξιμάδια ολικής αλέσεως ή
• Σάντουιτς με 1 μικρή μπαγκέτα ολικής αλέσεως, γαλοπούλα ψητή, τυρί χαμηλών λιπαρών και μαρούλι-ντομάτα
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
5 tips ομορφιάς που προλαβαίνετε να κάνετε πριν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν
Κέιτ Μίντλετον: Πώς μέσα από δύο βίντεο κατάφερε να αγγίξει τη δημοφιλία της Νταϊάνα