Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Με αυτό τον τρόπο γίνεται μόδα καθετί που υποτίθεται πως είναι αντισυστημικό, ακόμα κι αν τελικά καταλήγει να συνεχίζει να παράγει τις παθογένειες ενός ρημαγμένου συστήματος. Πραγματικά γεγονότα μπλέκονται με fake news και fake γεγονότα με πραγματικές ειδήσεις. Και στο τέλος ο παραλογισμός αντικαθιστά τη λογική και γίνεται αυτομάτως η… κανονικότητα.
ΤΑ κυβερνητικά στελέχη πανηγύριζαν όταν ψήφιζαν στη Βουλή τόσο τον νόμο Κατρούγκαλου για τον οποίο ισχυρίζονταν πως κλείνει οριστικά τις πληγές του ασφαλιστικού όσο και το πολυνομοσχέδιο της δεύτερης αξιολόγησης που περιελάμβανε μειώσεις έως 18% στις κύριες συντάξεις από το 2019. Και τώρα που κοντοζυγώνουν οι κάλπες από τη μια υποδύονται πάλι τους αντιστασιακούς της τρόικας και από την άλλη κατηγορούν την αντιπολίτευση πως εκείνη ουσιαστικά επιθυμεί να μειωθούν οι συντάξεις.
ΚΑΙ όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού έχουμε βγει από τα μνημόνια. Αυτή την προπαγάνδα διακινούν και όλοι οι υπουργοί και βουλευτές. Το υπουργείο Οικονομικών έφτασε μάλιστα να ισχυριστεί πως η τρόικα δεν ήρθε εδώ για διαπραγματεύσεις, αλλά απλά για ενημέρωση. Τότε, πώς εξηγούν πως οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή ή μη των μειώσεων στις συντάξεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου;
ΑΛΛΑ η πραγματικότητα δεν παραμορφώνεται μόνο στα μνημονιακά ζητήματα. Με αφορμή το αποτρόπαιο λιντσάρισμα και τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και την επίθεση στον βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα, ο υπουργός Επικρατείας ανακάλυψε «συντονισμένο σχέδιο συμμοριών» το οποίο και προφανώς έχει στόχο την κυβερνητική αποσταθεροποίηση.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΑΡΚΕΙ να θυμηθούμε πως η κυβέρνηση τον Ιούνιο είχε καταγγείλει «σχέδιο αποστασίας αλά Ιουλιανά 1965» με χρηματισμούς βουλευτών και προσπάθεια «κατάλυσης του πολιτεύματος». Βέβαια, όλα αυτά τα προπαγανδιστικά σενάρια ήταν τόσο ανυπόστατα που κατέρρευσαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.
ΤΑ ίδια έγιναν και με την τραγωδία στο Μάτι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για «ασύμμετρη απειλή», για «σκοτεινό σχέδιο» που στόχο είχε να αμαυρώσει τα πανηγύρια για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια. Και εντάξει, αυτά ήταν πάλι αστειότητες. Είναι δύσκολο, όμως, κανείς να ξεχάσει πως ο Τζανακόπουλος, ο Τόσκας και οι δύο παραιτηθέντες αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής σε εκείνη τη μακάβρια συνέντευξη Τύπου όχι μόνο δήλωναν περήφανοι πως όλα είχαν γίνει με τον σωστό τρόπο, αλλά είχαν τολμήσει να πουν ότι οι πυρκαγιές σε Μάτι και Κινέττα προήλθαν από οργανωμένους εμπρηστές. Αυτό κι αν ήταν fake πραγματικότητα! Τώρα που έχει αποδειχθεί πως η φωτιά στην Κινέττα ξέσπασε από καλώδια της ΔΕΗ και στο Μάτι από κάποιον που έκαιγε ξερόχορτα, τι έχουν να πουν; Και πώς θα έπρεπε να κινηθεί η Δικαιοσύνη για τα ψεύδη με τα οποία επιχείρησαν να παραπλανήσουν τους πολίτες;
Η επαναλαμβανόμενη τακτική της κυβέρνησης από γραφική πλέον έχει καταντήσει επικίνδυνη. Η παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας μέσα από οργανωμένη προπαγάνδα αναζωπυρώνει τεχνηέντως το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που τόσο λατρεύει το Μαξίμου. Και είναι δεδομένο πως όσο πλησιάζουμε στις κάλπες τόσο θα επιχειρεί να κάνει το fake… αληθινό και τον διχασμό… εκλογικό εργαλείο.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]