Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Η φωτογραφία του τρομαγμένου παιδιού, μέσα στα αίματα και στις σκόνες, σοκαρισμένου και ανήμπορου να καταλάβει γιατί και ποιος βομβάρδισε το σπίτι του, κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου. Δυστυχώς, η φρίκη του πολέμου αποτυπώνεται «καλύτερα» στο πρόσωπο ενός παιδιού, καταφέρνοντας να εκβιάσει το συναίσθημα των πολλών. Των πολλών, όχι όλων.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του μητροπολίτη Χίου πως δεν υπάρχουν πρόσφυγες και είναι όλοι οικονομικοί μετανάστες, καθώς και η σφοδρή εναντίωσή του στη δημιουργία τεμένους, προκαλούν θλίψη. Αλλά δεν είναι μόνο ο ιεράρχης. Είναι πολλοί ακόμα που δυσανασχετούν με την παρουσία προσφύγων στη χώρα μας, από αιρετούς μέχρι κομματάρχες και πολίτες που θεωρούν πως οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα σε μια ζωή μακριά από τον πόλεμο.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Ωστόσο, το τι λέει ο καθένας από εμάς δεν έχει και τόση σημασία για όλους εκείνους που βρίσκονται ακόμα στις εμπόλεμες ζώνες. Οι πολίτες στο Χαλέπι, όπως και οι εθελοντές από όλο τον κόσμο που βρίσκονται εκεί για να συνδράμουν, δεν έχουν ανάγκη από άλλα λόγια συμπαράστασης. «Δεν χρειαζόμαστε άλλα δάκρυα, συμπάθεια, ούτε καν προσευχές. Αυτό που χρειαζόμαστε απελπισμένα είναι μια ελεύθερη από βομβαρδισμούς και επιθέσεις ζώνη στο Χαλέπι», έγραφαν πριν λίγες ημέρες στην ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα οι τελευταίοι γιατροί που απέμειναν σε ένα νοσοκομείο στο ανατολικό Χαλέπι που ελέγχεται από αντικυβερνητικούς αντάρτες και στο οποίο βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας περίπου 100.000 παιδιά.
Για την ιστορία να πούμε πως ο Ομράν δεν ήταν μόνος του. Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει τη διάσωση και τη μεταφορά στο ίδιο ασθενοφόρο δύο ακόμα παιδιών, ίσως να ήταν τα αδέλφια του. Τρία παιδιά, ανάμεσα στα εκατομμύρια ανηλίκων που ζουν και κινδυνεύουν σήμερα στη Συρία. Και επειδή η ιστορία λατρεύει τη στατιστική, να προσθέσουμε πως περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν τον πρώτο χρόνο του εμφυλίου –δηλαδή δεν έζησαν ποτέ μια φυσιολογική, ειρηνική ζωή–, ενώ 150.000 παιδιά γεννήθηκαν ως πρόσφυγες. Τι δεν καταλαβαίνουμε;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι Αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου