Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΟ «ΝΕΟ» -πολυπληθέστατο- κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει περισσότερους «αμετακίνητους» παρά νέα πρόσωπα. Τα ίδια πρόσωπα της «δοκιμασμένης αποτυχίας», που αποδείχθηκαν και μοιραία στη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι, παραμένουν το στενό «επιτελείο» του πρωθυπουργού. Ενώ η διαβόητη αμφίπλευρη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά εξαντλείται σε πολιτικές πομφόλυγες από τα «πολιτικά αζήτητα» της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., επιπέδου Κ. Παπακώστα και Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Ο καταφανώς αδύναμος και ανίσχυρος πια Α. Τσίπρας σχημάτισε ουσιαστικά μια «κυβέρνηση διαχείρισης» της επερχόμενης εκλογικής ήττας του, με το βλέμμα στραμμένο στην προσωπική πολιτική διάσωσή του, μετά απ’ αυτήν.
ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ αποτέλεσμα των πολυήμερων εσωτερικών διαπραγματεύσεων περνά με άνεση… κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για έναν ριζικό, σαρωτικό και θεαματικό ανασχηματισμό. Με αποτέλεσμα έναν «πολιτικό αχταρμά», ο οποίος προέκυψε από την ανακύκλωση φθαρμένων υλικών και την ανάμιξή τους με πρόσωπα που έχουν εκδιωχθεί από τους πολιτικούς χώρους που τα ανέδειξαν και ολίγους νέους, από τη «φοιτητική παρέα» του Α. Τσίπρα. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ο Μ. Καλογήρου, που ανέλαβε το νευραλγικό υπ. Δικαιοσύνης και η κ. Νοτοπούλου, η οποία από διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη -που ουδέποτε ουσιαστικά λειτούργησε- σε υφυπουργό στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Κάπου εδώ τελειώνει ουσιαστικά η «ανανέωση» της κυβέρνησης…
Η ΠΙΟ σημαντική «νίκη» του Α. Τσίπρα στο μπρα ντε φερ με τους «53» και την υπόλοιπη εσωκομματική αντιπολίτευση είναι ότι διατήρησε σχεδόν στο σύνολό του το στενό επιτελείο του: Δ. Τζανακόπουλος, Χρ. Βερναρδάκης, Α. Φλαμπουράρης, Θ. Καρτερός παρέμειναν στις θέσεις τους. Μόνη «παράπλευρη απώλεια» η μη αναβάθμιση του Ν. Παππά -κατ’ απαίτηση των «53»- και η παραμονή του στην «εξορία της Καλλιθέας», στο ΥΨΗΠΤΕ. Αλλά και η απομάκρυνση του ούλτρα «προεδρικού» Γ. Μπαλάφα, ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. προκάλεσε την αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «να σταματήσει η εναγώνια αναζήτηση του αριστερού».
ΦΙΑΣΚΟ αποδεικνύεται και η περίφημη «αμφίπλευρη διεύρυνση», καθώς από την Κεντροαριστερά προσφέρθηκαν μόνο η Μ. Ζορμπά (της «ομάδας Μπίστη») για το υπ. Πολιτισμού και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου (του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που έχει ψηφίσει το 1ο Μνημόνιο), που ανέλαβε το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ούτε Χ. Παμπούκης ούτε Γ. Ραγκούσης ούτε Λ. Κατσέλη ούτε Στ. Τζουμάκας. Το βέτο γι’ αυτούς υπήρξε απόλυτο…
ΠΙΟ χαριτωμένη δείχνει η «διεύρυνση» προς την «Κεντροδεξιά». Εξαντλήθηκε στην προσφάτως διαγραφείσα από τη Ν.Δ. Κ. Παπακώστα, η οποία για να μπειι στην κυβέρνηση πέρασε πρώτα από το γραφείο του Π. Καμμένου, όπου συνήψε «στρατηγική συνεργασία» με τους ΑΝ.ΕΛ. Το ενδιαφέρον είναι ότι η υφυπουργοποίησή της έγινε παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις που υπήρξαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ημιεπίσημο LEFT.gr στις 11/11/2012 τη χαρακτήριζε ως τη «Ζαρούλια της Ν.Δ.». Ούτε καν Ε. Αντώναρος ή Κ. Μίχαλος…
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ παρουσιάζουν και άλλα τέσσερα πρόσωπα, τα οποία δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ο Ν. Φίλης, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε τη συμμετοχή του. Οι δύο τέως υπουργοί Στ. Κοντονής και Π. Κουρουμπλής, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης εξαιτίας πλήθους άστοχων χειρισμών και παρά τον έντονο κομματικό πατριωτισμό που επέδειξαν ως υπουργοί. Και στους δύο προτάθηκε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Τη δέχθηκε μόνο ο Π. Κουρουμπλής. Το τέταρτο πρόσωπο είναι ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό συμπεριφερόταν περισσότερο ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρά των ΑΝ.ΕΛ., που τυπικά είναι. Στο πρόσωπό του όμως απ’ ό,τι φαίνεται συνέκλιναν αρνητικά τόσο οι «53», που δεν τον θεωρούν «σοβαρό» και βρήκαν μια αφορμή να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τον «ακροδεξιό» Π. Καμμένο, όσο και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., που δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη «συριζοποίηση» του βουλευτή του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΣΤΑ πρόσωπα που αναβαθμίστηκαν, πέραν του Μ. Καλογήρου, είναι ο Α. Χαρίτσης, που ανέλαβε το «εκλογικό» υπ. Εσωτερικών, η Ο. Γεροβασίλη, που ανέλαβε το «εκρηκτικό» υπ. Προστασίας του Πολίτη, ο Φ. Κουβέλης, που από αναπληρωτής του Π. Καμμένου έγινε υπ. Ναυτιλίας και ο νέος υπ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτης.
ΣΤΑ «περίεργα» του ανασχηματισμού είναι και η έμμεση αναθέρμανση των σχέσεων Α. Τσίπρα-Π. Καμμένου, την ίδια στιγμή που ο ανασχηματισμός έχει «άρωμα Πρεσπών»! Οι ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται μ’ ένα χαρτοφυλάκιο παραπάνω στη νέα κυβέρνηση, ταυτοχρόνως με την απομάκρυνσή τους από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.
Τα κολαστήρια του ΣΥΡΙΖΑ
Οποιοσδήποτε αισθάνεται Έλληνας δεν μπορεί να μην ένιωσε σαν χαστούκι στο πρόσωπο το ρεπορτάζ του BBC για τη Μόρια: Το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο. Ενα ρεπορτάζ-κόλαφος για την αθλιότητα της Μόριας, στο οποίο μεταξύ των άλλων αθλιοτήτων που περιγράφονται (βία, ναρκωτικά, βρόμα, πορνεία, συμμορίες κ.λπ.), περιγράφονται και απόπειρες αυτοκτονίας 10χρονων(!) παιδιών, λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν. Η Μόρια παραμένει απροσπέλαστη για τους Ελληνες δημοσιογράφους. Μπήκε όμως το BBC, όπως είχαν μπει και κατά το παρελθόν και λίγα άλλα ξένα ΜΜΕ. Μπήκε και απένειμε -δυστυχώς δικαίως- το «παγκόσμιο βραβείο της ντροπής» στη χώρα. Γιατί, δυστυχώς, στη χώρα αντανακλά το αίσχος που έχει «δημιουργήσει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε το θράσος να κάνει «λιανεμπόριο ανθρωπισμού» με το μεταναστευτικό, να κάνει κανονικό εμπόριο με τις διάφορες «περίεργες» ΜΚΟ και να έχει μιλήσει κάποτε για το «κολαστήριο της Αμυγδαλέζας»! Το πέτυχε κι αυτό η «κυβέρνηση της αξιοπρέπειας και του ανθρωπισμού»: Να υπάρξει επί των ημερών της το μόνο πραγματικό κολαστήριο που υπήρξε στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Όπως κατάφερε τους πολίτες-πραγματικούς ανθρωπιστές να ντρέπονται για τη χώρα τους. Η μόνη που δεν ντρέπεται -πάλι- είναι η κυβέρνηση.
Μια καθόλου τυχαία υπουργοποίηση
Το ομολόγησε ουσιαστικά ο ίδιος ο Α. Τσίπρας από την Ιθάκη. Θέλει να πάει στις εκλογές με αιχμή τη Δικαιοσύνη. Ποινικοποιώντας την πολιτική ζωή της χώρας και με κακοφτιαγμένα «σκάνδαλα» τύπου «πολιτικής NOVARTIS». Ήδη έχει καταγγελθεί από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει τις προϋποθέσεις για την επιλογή των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, με στόχο να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τοποθετώντας πρόσωπα της επιλογής της. Με το χθεσινό ανασχηματισμό ο Α. Τσίπρας έκανε ένα βήμα παρακάτω στην ίδια κατεύθυνση. Τοποθέτησε υπουργό Δικαιοσύνης το στενό του φίλο Μ. Καλογήρου. Ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει υπερασπιστεί πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις (ΕΛΑ και Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς), έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και έχει διατελέσει γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι γνωστό στους παροικούντες την «αριστερή Ιερουσαλήμ» ότι ο –φανατικός κατά τ’ άλλα- Στ. Κοντονής, «φαγώθηκε» λόγω της κόντρας του με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, την εποχή της NOVARTIS. Ο Μ. Καλογήρου διατηρεί άριστες σχέσεις και με τη Β. Θάνου και με τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Και κυρίως είναι απολύτως αφοσιωμένος στο φίλο του, Α. Τσίπρα.
Απορίες
1. Τελικά του Κουφοντίνα του πάει μία μέσα και δύο ή τρεις έξω;
2. Δηλαδή η Παπακώστα είναι πιο αριστερή, πιο όμορφη και πιο καλλιεργημένη από την Αυλωνίτου;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]