Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κατ’ αρχάς για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, για το οποίο αναμένονται εξαγγελίες για μείωσή του, πέρυσι ο πρωθυπουργός είχε αντίθετη γνώμη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός υποστήριζε τα εξής:
«Το πού θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο από το 2019 και μετά θέλει κουβέντα και δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Κριτήριό μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη γιατί υπάρχουν άλλοι φόροι, πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος για τη μικρή ιδιοκτησία, αλλά σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία δεν είναι».
Αυτά έλεγε πέρυσι ο πρωθυπουργός ενώ και ο φετινός ΕΝΦΙΑ, που θα έρθει τις επόμενες ημέρες, θα είναι αυξημένος για περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι σίγουρα δεν μπορούν να θεωρηθούν «μεγάλοι γαιοκτήμονες» για να πληρώσουν περισσότερα.
Πέρυσι ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, υποστήριζε ότι η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό κοντά στο 2%, αλλά τελικώς το 2017 έκλεισε στο 1,4%, που ήταν η μισή αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού.
Εκτιμούσε ότι μετά την «επιτυχημένη έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο του 2017» φέτος θα είχαμε καλύτερη πρόσβαση, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη καθώς το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα παραμένει πάνω από το απαγορευτικό, για δανεισμό, επίπεδο του 4,2%.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Ο ίδιος θεωρούσε σημαντικό το Grexit να μετατραπεί σε Grinvest, δηλαδή η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις, ωστόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2018 (για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Στα χαρτιά της ομιλίας του πρωθυπουργού έμειναν επίσης οι δεσμεύσεις για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και την κατάργηση της φορολογίας στο κρασί, που αν και θεωρήθηκε από τον κ. Τσίπρα αντιπαραγωγικός φόρος, παραμένει και επιβαρύνει τους οινοπαραγωγούς ενώ ανενεργές έμειναν οι εξαγγελίες για το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν σε μισθωτούς τους εργαζόμενους που απασχολούν με μπλοκάκι, αλλά και για την πρωτοβουλία «Μένω Ελλάδα, επιστρέφω», που προοριζόταν να ανακόψει το φαινόμενο της φυγής των νέων στο εξωτερικό. Το «brain drain», δηλαδή η μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού, όχι μόνο δεν περιορίσθηκε αλλά εντάθηκε λόγω της υπερφορολόγησης των επαγγελματιών από την κυβέρνηση.
Σε ένα από τα λίγα σημεία στα οποία επιβεβαιώθηκε ο Τσίπρας ήταν η βεβαιότητά του ότι και φέτος θα μιλήσει ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ καθώς οι βουλευτές τής συμπολίτευσης ψήφισαν όλα τα μνημονιακά μέτρα της χρονιάς αλλά πλέον η χώρα έχει μπει σε προεκλογική τροχιά, με πιθανότερη λήξη τον Μάιο του 2019.
Οσον αφορά την περυσινή δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι φέτος θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ εκτός Μνημονίων και εκτός ασφυκτικής εποπτείας, εάν εξαιρέσουμε τα μέτρα ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη έχει προνομοθετήσει για τη διετία 2019-2020, αλλά και ότι τη μεθεπόμενη των εγκαινίων θα έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών για τον πρώτο τους έλεγχο, πάλι έπεσε μέσα…
«Το κόμμα είναι προτεραιότητα»
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του κόμματος λέγοντας τα εξής: «Τώρα, στην αυγή της νέας εποχής, πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης και πως τα μέλη χρειάζονται ένα ισχυρό μήνυμα, ότι το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Οτι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα, κυβερνητικό ή όποιο άλλο, δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία».
Δεν είναι τυχαίες αυτές οι αναφορές. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι μετά τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε περιπέτειες καθώς δεν διαθέτει συσπειρωμένη βάση, ενώ πάντα η ήττα τροφοδοτεί γκρίνιες και εσωστρέφεια. Δίνει βαρύτητα στο κόμμα αλλά αυτό λειτουργεί σε βάρος του πολίτη, που θέλει μία κυβέρνηση να έχει ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων του και όχι τη διευθέτηση συντροφικών σκοπιμοτήτων.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]