Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ποια προσωπικά δεδομένα και ποιο GDPR…. Στην Ελλάδα ισχύουν ακόμα το εθιμικό δίκαιο, τα λαϊκά δικαστήρια και οι τσαμπουκάδες υπουργοί που ξεσπούν στο facebook. Ο σάλος που προκλήθηκε στον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας για την αποφυλάκιση καταδικασθέντος για το σκάνδαλο της Energa με χρήση των ευεργετικών όρων του νόμου Παρασκευόπουλου, δεν δικαιολογεί την ανάρτηση της ιατρικής γνωμάτευσης στα σόσιαλ μίντια από τον Παύλο Πολάκη. Και μάλιστα με σχόλια που προδικάζουν και καταδικάζουν γιατρούς που ενεπλάκησαν στη γνωμάτευση.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν πρόκειται όντως για «γνωμάτευση κατά παραγγελία», όπως ισχυρίζεται ο υπουργός ή όχι, ούτε το ποιόν του αποφυλακισθέντος. Οι νόμοι που προστατεύουν ατομικά δικαιώματα, προσωπικά δεδομένα και ιατρικό απόρρητο πρέπει να τηρούνται. Οποιος έχει στοιχεία για λαμόγια, απατεωνιές, ανταλλάγματα κ.λπ. μπορεί να τα προσκομίσει στον εισαγγελέα. Οταν μάλιστα είναι κοτζάμ υπουργός μπορεί να διατάξει επιπλέον εσωτερικό έλεγχο και να κινήσει τα νήματα ώστε να ενεργοποιηθούν όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρει κάποιος την αλήθεια χωρίς να κρεμάει στα μανταλάκια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χωρίς να παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κερκόπορτα που ανοίγει τις ορέξεις των όποιων υπουργών στο μέλλον θελήσουν να διαπομπεύσουν κάποιον.
Και μιας και είπαμε τη λέξη-κλειδί, «διαπόμπευση», πολλοί θυμήθηκαν το σάλο που είχε ξεσηκωθεί όταν επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία και φωτογραφίες 12 ιερόδουλων γυναικών. Πολλές οι αντιδράσεις και τότε, μόνο που υπήρχε μια διαφορά: Υπήρχε εισαγγελική παραγγελία που «πατούσε» σε διάταξη του νόμου για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Και πάλι, βέβαια, ο ηθικός προβληματισμός για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους παραμένει μέχρι σήμερα. Ομως ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο, χειρότερο λάθος.
Αλλά και πιο πρόσφατα αν πάμε, πριν από λίγους μήνες, θυμίζουμε την οργή του κ. Πολάκη όταν κάποιοι αμφισβήτησαν την ικανότητα ενός επιστήμονα να διοικεί ένα νοσοκομείο επειδή έπασχε από κατάθλιψη, βγάζοντας στη φόρα το όνομα του. Δικαίως τότε έγινε λόγος για «κανιβαλισμό» και παραβίαση ιατρικού απορρήτου. Τι άλλαξε τώρα; Γιατί σιωπούν οι «δικαιωματίες» του ΣΥΡΙΖΑ;
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]