Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παροχή ασύλου σε έναν από τους Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 είναι προσβλητικές και για το κύρος του ανώτατου δικαστηρίου μας αλλά και συνολικά για την Ελληνική Δημοκρατία.
Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας έφτασε στο σημείο να καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες περί τρομοκρατίας αλλά και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 περί προσφύγων. Και αυτό γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε με αίσθημα ανεξαρτησίας!
Ωστόσο, μόλις τη Δευτέρα το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως μια κίνηση καλών προθέσεων μετά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας.
Μετά τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας προκύπτει ότι η απόφαση να σταματήσουν την άδικη αποφυλάκισή τους ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Ερντογάν για να γεφυρώσει τις σχέσεις του με την Ευρώπη παρά προσπάθεια βελτίωσης της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, η οποία μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών.
Για αυτό απαιτείται προσοχή και όχι επιπόλαιες κινήσεις ή αβάσιμοι πανηγυρισμοί. Καταρχάς οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μην υπάρξει κανένα νέο επεισόδιο στη μεθοριακή γραμμή του Εβρου και επιπλέον να ενταθούν οι διπλωματικές κινήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα με την κατάρρευση της λίρας και τους κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα της χώρας του και, όπως γνωρίζουμε από το παρελθόν, συνηθίζει να μεταφέρει τα προβλήματά του σε εξωτερικά μέτωπα. Να μην το επιτρέψουμε!
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]