Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα μέτρα των Μνημονίων θα αρχίσουν να ισχύουν από τον προσεχή Δεκέμβριο, άρα βρισκόμαστε σε ένα δημοσιονομικό ξέφωτο, οι δανειστές έχουν κάθε λόγο να «φουσκώνουν» το αφήγημα της καθαρής εξόδου καθώς δεν έχουν πλέον καμία χρηματοδοτική υποχρέωση και ο πρωθυπουργός μπορεί να πρωταγωνιστεί στους εορτασμούς για το τέλος των Μνημονίων.
ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ η σκληρή πραγματικότητα. Και κυρίως η δραματική πραγματικότητα στο Μάτι Αττικής, όπου χάθηκαν 96 άνθρωποι κυριολεκτικά αβοήθητοι στις φλόγες. Τότε, στις ημέρες της μεγάλης καταστροφής φάνηκαν το ξεχαρβάλωμα του κράτους, η ανικανότητα αξιωματούχων που είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης και η σπουδή του Μαξίμου να καλύψει επικοινωνιακά το θέμα, ώστε να μη χαλάσει η εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ όταν έχεις μία τραγωδία μπροστά σου η προπαγάνδα διαλύεται από την έρευνα, τις μαρτυρίες και τα στοιχεία. Οι κυνικές δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες αρχικά υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν επιχειρησιακά λάθη και στη συνέχεια ανακάλυπταν ασύμμετρες απειλές και αόρατους εχθρούς, προκάλεσαν κυριολεκτικώς σοκ στην κοινωνία.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στις εκλογικές τους περιφέρειες θα κατάλαβαν από πρώτο χέρι το κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες. Οργή, θυμός και αγανάκτηση. Οι ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική θα αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έμεινε άναυδη από την κυβερνητική διαχείριση της καταστροφής.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΕΛΙΚΩΣ, δεν είναι όλα προπαγάνδα, όπως πιστεύουν οι «εγκέφαλοι» του Μαξίμου. Το όπλο αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο από το 2014 αποφέροντας εκλογικές νίκες στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα είναι το μεγάλο μειονέκτημα της κυβέρνησης. Οι επιθέσεις που εξαπολύουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επειδή αποκαλύπτουν λάθη, ολιγωρίες και ψεύδη είναι το τελευταίο μέσο, μόνο που τώρα έχουν απέναντί τους ένα ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που καταδικάζει τέτοιες πρακτικές.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ το 2015 είχε δημοτικότητα της τάξης του 65%, ενώ το ποσοστό στις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου είχε πέσει στα επίπεδα του 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τότε κέρδιζε όλες τις αναμετρήσεις υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας κατά τουλάχιστον 10 μονάδες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένουμε τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου που θα αποτυπώσουν τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο, πάντως, ότι στις συναθροίσεις και τα καφενεία των θερέτρων το βασικό ερώτημα «πότε θα γίνουν εκλογές» διατυπώνεται από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πληρώσει ακριβά το λογαριασμό της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Γι’ αυτό δεν «περνάει» στη βάση της κοινωνίας το «αφήγημα» περί τέλους των Μνημονίων. Η καθημερινότητα των νοικοκυριών επιδεινώνεται λόγω της υπερφορολόγησης, τα εισοδήματα μειώνονται και η οικονομία μοιάζει εύθραυστη μπροστά στους κραδασμούς που σημειώνονται πότε στην Ιταλία και πότε στην Τουρκία.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ για αλλαγή πολιτικής και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, που θα αποτυπωθεί πλήρως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, θα είναι σαρωτικό για την κυβέρνηση. Οι καθεστωτικές τους αντιλήψεις, η προσπάθεια ελέγχου ανεξάρτητων Αρχών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η απόκρυψη της αλήθειας ακόμη και σε ζητήματα που σχετίζονται με ανθρώπινα θύματα συνθέτουν μία αποκρουστική εικόνα, που δεν θα μείνει ατιμώρητη από τον τελικό κριτή. Το λαό.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]