Γράφει ο Ιωάννης Γεωργίου Σαρίδης*
Φέτος όμως ο Αύγουστος έφτασε βαρύς και στην γιορτή της Παναγίας η χώρα θα ψάχνει πιο πολύ να ξαποστάσει, να αλαφρύνει, να αναθαρρήσει, παρά να ευχαριστηθεί τους κόπους του περασμένου χειμώνα. Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν -και η σκιά τους πέφτει βαριά- αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάζεται. Η εκκωφαντική σιωπή που συνοδεύει την αναζήτηση των κάθε είδους ευθυνών θα δώσει σύντομα τη θέση της στο θορυβώδη καταλογισμό τους. Σε κάθε περίπτωση κάποια συμπεράσματα έχουν ήδη βγει και δεν περιμένουν κανέναν να τα επιβεβαιώσει, όπως για παράδειγμα η διαπίστωση πως το ελληνικό κράτος εν έτει 2018 δεν ήταν σε θέση να προστατέψει τους πολίτες του. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το απέδειξαν με τραγικό τρόπο τα γεγονότα.
Υπάρχουν βέβαια και ζητήματα που όχι απλώς χωράνε συζήτηση αλλά θα έλεγα πως είναι επιβεβλημένο να απασχολήσουν έντονα τον δημόσιο διάλογο. Τέτοια ερωτήματα είναι το πως φτάσαμε ως εδώ, το γιατί απέτυχε ο κρατικός μηχανισμός, το άν και ποιός έφταιξε σε επιχειρησιακό επίπεδο, και φυσικά το ποιός έχει την πολιτική ευθύνη. Ο καθένας μας δικαιούται να διαμορφώσει τη δική του άποψη σύμφωνα με την ενημέρωση που μπορεί να έχει και να δώσει το δικό του περιεχόμενο στην φράση “πολιτικές ευθύνες”. Η κουβέντα όμως αυτή πρέπει να έχει και ένα τέλος. Και είναι απαραίτητο αυτό για να ξεκινήσει η άλλη -εξίσου σημαντική- συζήτηση για το τί κάνουμε από εδώ και πέρα. Η συζήτηση μάλιστα για τις ευθύνες -εκτός από ένα τέλος- οφείλει και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για την επόμενη μέρα.
Έχοντας αυτά στο νου, παρακολουθώ -όπως και όλοι οι Έλληνες- με μεγάλη προσοχή τις αντιδράσεις της Πολιτείας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να αποδείξουν πως αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ευθυνών τους απέναντι στο μέλλον του τόπου καταγράφεται στις πρόσφατες εξαγγελίες του κυρίου Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών όπου ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση με 500 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα, μιας νέας αυτοτελούς Δημόσιας Υπηρεσίας με επικεφαλής έναν Διοικητή. Κάλεσε μάλιστα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για να μην ξεχαστεί η τραγωδία και να μην κουκουλωθεί τίποτα.
Η σύνθεση του Τασούλα
Το πότε δηλαδή πρόλαβε η κυβέρνηση να βρει τη σωστή λύση, το πότε και πού βρήκε τα λεφτά για να την χρηματοδοτήσει, το πως σκοπεύει να την υλοποιήσει παρουσιάζονται ως δευτερεύοντα ζητήματα ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται ως αναγκαία και άκρως απαραίτητη η συναίνεση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων. Χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, χωρίς να έχουμε μπει καν στη διαδικασία να εξετάσουμε (ώστε να κατανοήσουμε) τις προτάσεις της κυβέρνησης, χωρίς να μας έχει απασχολήσει καθόλου η κοστολόγηση τους εμείς καλούμαστε απλά να στηρίξουμε. Όχι να συνδιαμορφώσουμε τίποτα, απλά να πούμε «ναι».
Όμως, ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι κουτσομπολιό και οι απόψεις που ακούγονται από τους πολίτες δεν είναι φωνές στην έρημο. Η συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση θα έρθει μόνον αν η κυβέρνηση αντιληφθεί ότι την ευθύνη της επόμενης μέρας μπορούμε να την μοιραστούμε μαζί της μόνον εαν δεχτεί τη συνδιαμόρφωση της λύσης που θα προκριθεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Και δεν ξεκινά καλά αυτή την προσπάθεια φέρνοντας προ τετελεσμένων τις πολιτικές δυνάμεις. Γιατί η προέκταση αυτής της -κατόπιν της τραγωδίας- βιασύνης οδηγεί ουσιαστικά στον αποκλεισμό των πολιτών από τη συμμετοχή τους στην διαμόρφωση της επόμενης μέρας.
Όπως λοιπόν δεν είναι λογικό να αποδίδουμε στους πολίτες ευθύνες για τα όσα έγιναν τη στιγμή που γνωρίζουμε πως αυτοί δεν διαμόρφωσαν το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούσε το κράτος μέχρι σήμερα επιτρέποντας τις αυθαιρεσίες έτσι δεν είναι λογικό να περιμένουμε να αναλάβουν οι πολίτες μερίδιο της ευθύνης για το τί θα γίνει από δω και πέρα αν δεν τους έχουμε επιτρέψει να συνδιαμορφώσουν το τι θα ισχύει από εδώ και πέρα. Για αυτό κύριοι της κυβέρνησης αντί απάντησης στο κάλεσμα να στηρίξουμε κάτι που δεν δέχεστε να συνδιαμορφώσετε μαζί με τους πολίτες και τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις σας εύχομαι Καλό Πάσχα.
*Ο Ιωάννης Γεωργίου Σαρίδης είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την Ένωση Κεντρώων
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]