Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Από πίνακες και έργα τέχνης μέχρι όπλα, αντίκες και τη χρυσή βέρα της γιαγιάς. Α, θα δηλώνονται και όσα μετρητά έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες, ακόμα και κάτω από το ποσό των 100 ευρώ. Ακόμα και από το ένα ευρώ.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Ας προσπεράσουμε το προφανώς γελοίο, που είναι η δήλωση των μικροποσών. Διότι αν κάποιος θέλει να τρολάρει την κυβέρνηση θα δηλώσει τα μερικές δεκάδες ευρώ που έχουν μαζευτεί στο πορτοφόλι των παιδιών από το χαρτζιλίκι και τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Οι άλλοι, όσοι δηλαδή έχουν μερικές χιλιάδες ευρώ κρυμμένα στα στρώματα, τα έχουν εκεί επειδή ακριβώς δεν θέλουν και δεν σκοπεύουν να τα φανερώσουν. Αν ήθελαν, θα τα πήγαιναν σε μια τράπεζα και θα ξεμπέρδευαν.
Πάμε τώρα στα αντικείμενα αξίας. Αυτές τις ημέρες, που οι περισσότεροι από εμάς βρεθήκαμε στα πατρογονικά σπίτια στα χωριά μας, εκτός από την ησυχία μας, πολύ πιθανόν να βρήκαμε και πράγματα πολύτιμα. Οπως πίνακες, παλιά βιβλία, περίτεχνες εικόνες αγίων κρυμμένες στα εικονοστάσια, διάφορα οικογενειακά κειμήλια, αργαλειούς, υφαντά, ραδιόφωνα εποχής και διάφορα άλλα που εκτός από τη συναισθηματική σημασία τους, μπορεί να έχουν και οικονομικό ή ιστορικό ενδιαφέρον. Ωστόσο ποια θα είναι η αξία πάνω από την οποία θα πρέπει να δηλώνονται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και κυρίως ποιος θα κάνει την πραγματογνωμοσύνη; Κάποιος εφοριακός, κάποιος εξειδικευμένος εκτιμητής ή θα απευθυνθούμε σε παλαιοπώλη του Μοναστηρακίου; Και ποιος θα πληρώσει την υπηρεσία της εκτίμησης;
Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει πολλές φορές ότι διαθέτει φαντασία. Ενίοτε και νοσηρή. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι τόσο φιλόδοξο σχέδιο, που καταντά υπερφίαλο και εκτός πραγματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικονομικό επιτελείο διατυμπανίζει πως θα είναι έτοιμο προς συμπλήρωση από τους φορολογούμενους τον Φεβρουάριο του 2017. Μέχρι τότε πολλά θα έχουν γίνει και ακόμα περισσότερα δεν θα συμβούν ποτέ. Αλλά Αύγουστο έχουμε ακόμα, οπότε τα όνειρα θερινής νυκτός επιτρέπονται.