Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Πρόκειται για δύο παραδείγματα από αυτά που επέλεξε να αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θίγοντας το καυτό θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες σε στεριά και σε θάλασσα. Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι προειδοποίησε ότι θα θέσει την ερχόμενη Πέμπτη στην ευρωπαϊκή σύνοδο του Ινσμπρουκ το αίτημα να σταματήσουν οι αφίξεις στα ιταλικά λιμάνια των πλοίων των διεθνών αποστολών.
Τα νέα δεδομένα που έχουν πέσει στο ευρωπαϊκό τραπέζι, με τα κράτη-μέλη να κονταροχτυπιούνται ποιο θα διώξει τους περισσότερους από το έδαφός του ή ποιο θα καταφέρει να μην τους υποδεχθεί καθόλου, αλλάζουν τα δεδομένα για τις ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν ανθρωπιστική δράση. Ομως, παρά τα όσα έχουν ακουστεί -και κατά καιρούς έχουν γίνει- από διάφορες ομάδες αλληλέγγυων ή ΜΚΟ που λειτούργησαν στην αρχή της κρίσης περισσότερο πολιτικά παρά κοινωνικά, σε γενικές γραμμές το έργο που επιτελούν στη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ωστόσο η στροφή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «θολώνει» τα όρια μεταξύ της διάσωσης και της παράνομης διακίνησης.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι η Ε.Ε. οφείλει να διασφαλίσει ότι η παροχή βοήθειας στους μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα τιμωρείται ως έγκλημα και υιοθέτησε -μη νομοθετικό- ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την ανησυχία του για το ότι οι νόμοι της Ε.Ε. σχετικά με την παροχή βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες έχουν «ακούσιες συνέπειες» για τους πολίτες που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες.
Ο Ντέρεκ Σκάλι από τους «Irish Times» (άρθρο στο ΑΠΕ/ΜΠΕ) σημειώνει σχετικά: «Οι μετριοπαθείς κυβερνήσεις αισθάνονται συμπιεσμένες ανάμεσα σε ένα κύμα νέων λαϊκιστικών κυβερνήσεων, ενθουσιώδεις εθνικιστές και ηγέτες εκτός Ευρώπης, οι οποίοι αμφισβητούν τους μεταπολεμικούς κανόνες όπως η πολυμέρεια, το ελεύθερο εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο δρ Χέντριξ Κρέμερ του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βερολίνου υποστηρίζει ότι “ο πραγματικός κίνδυνος τώρα είναι ότι το Δουβλίνο θα καταρρεύσει και ότι οι άνθρωποι θα σπρώχνονται εμπρός και πίσω μέσα στην Ε.Ε., αυτό που το Δουβλίνο υποτίθεται ότι ήθελε να αποτρέψει”».
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]