Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Στην περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής που διαλύεται στα εξ ων συνετέθη τα όργανα είχαν αρχίσει από νωρίς. Τόσο νωρίς που απορείς που έφτασαν έστω και στα μισά του έργου. Πρέπει μάλιστα να πρόκειται και για πανελλήνιο ρεκόρ της πιο γρήγορης διάλυσης ενός πολιτικού φορέα. Από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν περάσει μόλις επτά μήνες και τελικά ο μαραθώνιος που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές του ΚΙΝ.ΑΛ. έγινε σπριντ και μάλιστα τόσο λαχανιασμένο που δεν έκοψαν καν το νήμα των εθνικών εκλογών. Πάντως, η χθεσινή εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη για αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα δεν εξέπληξε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Αντιθέτως, σκόρπισε ανακούφιση, έστω και προσωρινή, στο υπό κατάρρευση κυβερνητικό κόμμα, σε αντίθεση με την οργή που φούντωσε στον κυβερνητικό εταίρο του.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η επόμενη μέρα δεν είναι και πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ., δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, που από δω και πέρα στην πρωινή αναφορά θα μετρά όλο και λιγότερους, τον δρόμο της διάλυσης τραβά και το Ποτάμι. Αλλοι θα αποβιβαστούν στην αριστερή όχθη και άλλοι στη δεξιά, επιβεβαιώνοντας το νόμο της φύσης που λέει πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, μπορεί όμως κάλλιστα να εκτραπεί σε παραπόταμους. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ως καλός δημοσιογράφος έχει καταλάβει πως αυτή η διάσπαση, σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα έχει μία και μόνο κατάληξη: να μεταπηδήσουν όσοι μπορέσουν σε διπλανές βάρκες και να κάνουν νέες συμμαχίες πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο κυβερνητικός συνασπισμός φυλλορροεί και τα μέτωπα είναι ορθάνοιχτα. Και όλως τυχαίως είναι αυτά τα μέτωπα ακριβώς στα οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης δίνει χείρα βοηθείας στον Αλέξη Τσίπρα: στη συμφωνία για το Σκοπιανό και στο μεταναστευτικό, που μετά την υπογραφή που έδωσε στη Μέρκελ θα φουντώσει και πάλι. Να δύο θέματα που σηκώνουν «προοδευτική» ρητορεία, κάτι στο οποίο διακρίνεται ο Σταύρος.
Όμως τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά δεν μπορούν να αποφασίσουν για λογαριασμό των 210.000 ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Είναι προφανές πως πρόκειται για μια μερίδα κόσμου που ήθελε έναν ισχυρό τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Που ήθελε την Κεντροαριστερά ενισχυμένη και, γιατί όχι, τη φανταζόταν ως μια δύναμη που θα μπορούσε να ρίξει τη Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση. Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ερώτημα δεν είναι αν το Ποτάμι ήθελε να είναι ΠΑΣΟΚ plus, αλλά αν τελικά αυτό που επιθυμεί είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ minus.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]