Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Χρειάστηκε βέβαια να παρέμβει ο υφυπουργός Οικονομίας Στέριος Πιτσιόρλας για να εξαιρεθούν τα τερματικά μηχανήματα από τα σχολεία, αλλά, τέλος πάντων, εξαιρέθηκαν. Aραγε υπάρχει κάποια αντίστοιχη απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στα κυλικεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να μην έχουν ταμειακές μηχανές; Η ερώτηση είναι ρητορική, ασφαλώς και δεν υπάρχει τέτοια εξαίρεση.
Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής (ρεπορτάζ Αναστασία Βαμβακά) για το γεγονός ότι τα τρία κυλικεία του υπουργείου λειτουργούν χωρίς ξεκάθαρο νομικό και φορολογικό πλαίσιο, αντιμετωπίστηκε με εντυπωσιακή ψυχραιμία από τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο κ. Κουρουμπλής ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε το θέμα, αλλά το δικαιολόγησε αναφερόμενος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, αλλά και σε ένα αόριστο «εσωτερικό σύστημα ελέγχου», το οποίο κατά τη γνώμη του είναι αρκετό. Ο υπουργός το προχώρησε ακόμα περισσότερο με δικαιολογίες του τύπου ότι είναι χαμηλές οι τιμές των προϊόντων και πως είναι ένα «λεπτό θέμα γι’ αυτούς τους ανθρώπους».
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Αραγε, αν η ΑΑΔΕ έπιανε για φορολογική παράβαση μια καντίνα που πουλά 1 ευρώ τον καφέ και δίνει δώρο μια τυρόπιτα, θα χάριζε το πρόστιμο επειδή πουλάει φθηνά; Κρίνοντας από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής θα απαντούσαμε πως αποκλείεται. Αντιθέτως, με «περηφάνια» ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων, σύμφωνα με τα οποία η μία στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από την ΑΑΔΕ το πρώτο τρίμηνο του ’18 βρέθηκε με κάποιου είδους φορολογική παράβαση. Και επειδή ταξικό πρόσημο η εφορία δεν αναγνωρίζει, θα έπεσαν και τα ανάλογα πρόστιμα. Στο διά ταύτα: Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]