Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Παρά την ενίσχυσή της οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι σημαντικές γιατί το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά σύνθετο στο ξεκίνημα μιας άγνωστης χρονικής διάρκειας προεκλογικής περιόδου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί για να πάμε σε εκλογές, τις οποίες θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα υπάρξει καθαρός νικητής σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των πολιτικών εξελίξεων.
Αβέβαιη πορεία
Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας δυνητικός εταίρος της Ν.Δ., με ή χωρίς «γαλάζια» αυτοδυναμία, γιατί πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2015, παρά την επιδίωξη Τσίπρα – Βαρουφάκη να κλιμακώσουν τη ρήξη με την ευρωζώνη ανεξάρτητα από το κόστος.
Δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να έχει αρκετές δυνάμεις αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόγνωση για την πορεία που θα ακολουθήσει. Σε διάστημα ημερών είχαμε την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για διενέργεια εκλογών «εδώ και τώρα», το πολιτικό άνοιγμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον κ. Τσίπρα για το Μακεδονικό και την εκδήλωση διαφωνίας μεταξύ της κ. Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη με έναν τρόπο που δημιουργεί δικαιολογημένο προβληματισμό για τη συνοχή και την προοπτική του Κινήματος Αλλαγής.
Η «Αυγή» πανηγύρισε τις δυσκολίες του Κινήματος Αλλαγής στο φύλλο της Παρασκευής με το χαρακτηριστικό πρώτο θέμα: «Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής». Είχε συμπληρωματικά πρωτοσέλιδα χτυπήματα: «Με διαγραφή απειλούνται από τη Φώφη Γεννηματά όσοι δεν δέχτηκαν την απόφασή της για εκλογές τώρα. Δεν δεχόμαστε εντολές από κανένα, απαντά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σε ρόλο διαιτητή η ΔΗΜ.ΑΡ.».
Από την παρέμβαση της «Αυγής» επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει το Κίνημα Αλλαγής ως εκφραστή της Κεντροαριστεράς. Επιδίωξη της κυβερνητικής και κομματικής ηγεσίας είναι η συνέχιση της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου με παράλληλα δήθεν ανοίγματα σε μια Κεντροαριστερά η οποία θα είναι μεταξύ πολιτικής ομηρίας και πλήρους πολιτικής αδυναμίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι ο επαναπατρισμός στη ΔΗΜ.ΑΡ. ψηφοφόρων που προτίμησαν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προηγουμένως έδειχναν προτίμηση στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση των ποσοστών του. Η Ν.Δ. δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής, παρά το γεγονός ότι ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του θα απελευθερώσει σημαντικές δυνάμεις που θα ανεβάσουν τα ποσοστά της. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μια ευρύτερη αντίληψη των πολιτικών πραγμάτων, γι’ αυτό επιδιώκει ταυτόχρονα την αυτοδυναμία και τη διατήρηση καλών σχέσεων με δυνητικούς υποστηρικτές της μελλοντικής κυβέρνησής του.
Μένει ώσπου να φύγει…
Μικρές δυνατότητες
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει κουρασμένος στην τελική προεκλογική ευθεία χωρίς σημαντικές εφεδρείες. Η θεωρία σύμφωνα με την οποία θα αξιοποιήσει τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας για να κάνει σημαντικές παροχές και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη απογοητευμένων ψηφοφόρων δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
- Πρώτον, η βελτίωση της οικονομίας δεν είναι αυτή που διαφημίζει η κυβέρνηση και, κυρίως, δεν έχει σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Προέρχεται, κυρίως, από τον τουριστικό τομέα και σχετικές υπηρεσίες οι οποίες αποτελούν το μόνιμο φορολογικό στόχο της κυβέρνησης Τσίπρα.
- Δεύτερον, η παράταση και η σκλήρυνση της λιτότητας με ευθύνη Τσίπρα έχει οδηγήσει τα 2/3 της κοινωνίας στα όρια της αντοχής ή και πέρα από αυτά, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλά χρόνια σταθερής και δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής και της κοινωνικής καθημερινότητας.
- Τρίτον, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει προγραμματίσει τόσα νέα μέτρα, έχει αναλάβει τόσες πρόσθετες υποχρεώσεις και έχει αφήσει τόσα πολλά άλυτα προβλήματα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, ώστε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενισχυθούν τα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά της πολιτικής της. Δεν είναι τυχαίο ότι όσα κυβερνητικά στελέχη έχουν υπογραφή και σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε, ενώ άλλοι, με λιγότερες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλα είναι υπό διαπραγμάτευση. Με τη μέθοδο που ακολουθεί το Μαξίμου οδηγείται σε μία ακόμη τραγική απομυθοποίηση μέχρι τα τέλη του χρόνου, οπότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα πιο σκληρά νέα μνημονιακά μέτρα, γι’ αυτό ενισχύεται το πολιτικό κίνητρο για διενέργεια βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο.
Διασπαστική τακτική
Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του καταλήγουν στο συμπέρασμα πως από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα εξυπηρετούσε τη στρατηγική τους να μην υπάρξει ουσιαστικός νικητής. Θέλουν για τη Ν.Δ. μια πρωτιά που δεν θα λύνει το πρόβλημα της εξουσίας για 4 ή και 8 χρόνια αλλά θα είναι μέρος μιας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης μέσα στην οποία θα χαθούν οι κυβερνητικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οποιοσδήποτε μπορεί να προκαλέσει μια μικρή έστω ζημιά στη Ν.Δ. εξασφαλίζει αυτόματα πολιτικές, επικοινωνιακές και άλλες διευκολύνσεις από το ευρύτερο σύστημα εξουσίας του Μαξίμου.
Τα παραδείγματα αφθονούν. Εμφανίζεται ο Ευάγγελος Αντώναρος ως δήθεν εκπρόσωπος του καραμανλισμού, του προσφέρεται αμέσως απεριόριστη δυνατότητα προβολής παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικά ανύπαρκτος. Κόκκινο χαλί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την κ. Παπακώστα στο πλαίσιο, υποτίθεται, της ενημέρωσης για την πορεία της κρίσης με την Τουρκία. Ανάλογες υποκλίσεις στον Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος συμμετέχει στη διεθνή της άκρας Δεξιάς όπου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Μαρίν Λεπέν. Πόντους δίνει το ευρύτερο σύστημα Μαξίμου και σε όποιον υπονοήσει ότι θα μπορούσε να κάνει ένα κόμμα του Βορρά, ένα κόμμα απογοητευμένων δεξιών πατριωτών με την πορεία των εθνικών θεμάτων, ένα κόμμα σε συνεργασία με τον Ιβάν Σαββίδη, ένα κόμμα απόστρατων ανώτατων αξιωματικών, ένα κόμμα με παράγοντες του ΕΒΕΑ και δεν συμμαζεύεται…
Το πολιτικό ποντάρισμα του Μαξίμου σε πολιτικές δυνάμεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγράφονται πουθενά, είναι ταυτόχρονα δείγμα μεγάλης αδυναμίας αλλά και της επιλογής υπέρ ενός καταστροφικού πολιτικού παιχνιδιού με βασική επιδίωξη το «ψαλίδισμα» των εκλογικών ποσοστών της Ν.Δ. Στο παρασκήνιο κυριαρχούν οι υποσχέσεις για πολιτική, επικοινωνιακή, οργανωτική, ακόμη και οικονομική βοήθεια.
Η συνολική εικόνα
Εχουμε, λοιπόν, έναν ΣΥΡΙΖΑ κουρασμένο και με απόλυτα κακή πολιτική διάθεση, ένα Κίνημα Αλλαγής, που δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, τις δυνάμεις του ΚΚΕ και όσων κινούνται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σημαντικές και έχουν αντιευρωπαϊκή στόχευση, τις δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, που είναι επίσης σημαντικές και επίσης αντιευρωπαϊκές αλλά από τη δική τους σκοπιά.
Σε αυτό το σύνθετο σκηνικό η Ν.Δ. ξεχωρίζει με την ισχύ και τις δυνατότητες που έχει να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την πολυδιάστατη κρίση και είναι αυτονόητο ότι μπροστά στον κίνδυνο μιας προγραμματισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ ακυβερνησίας οι πολίτες έχουν υποχρέωση να ξεπεράσουν ακόμη και δικαιολογημένες επιφυλάξεις και να τη στηρίξουν, δίνοντας έτσι στην Ελλάδα την πολιτική ευκαιρία που έχει ανάγκη.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]