Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τον περασμένο Δεκέμβριο προσκλήθηκε στην Αθήνα ο Ερντογάν σε μία «ιστορική», όπως είχε χαρακτηρισθεί, επίσκεψη, πριν από την πραγματοποίησή της. Το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριζε τότε ότι ο Τσίπρας είχε αναλάβει το ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ της Ευρώπης και της Αγκυρας και ότι από αυτή τη μεσολάβηση μόνο κέρδη θα μπορούσε να αποκομίσει η ελληνική διπλωματία.
Τελικώς το μόνο «ιστορικό» στοιχείο που έμεινε από την επίσκεψη ήταν η κίνηση του Ερντογάν να αμφισβητήσει ανοιχτά τις διεθνείς συνθήκες, και μάλιστα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ερντογάν εξέλαβε την πρόσκληση ως ευκαιρία για να παρουσιάσει τις ανιστόρητες θέσεις του, ενώ έδωσε το σήμα στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να κλιμακώσουν τις προκλητικές τους ενέργειες στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ με επίκεντρο την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να δώσει βήμα στον Ερντογάν όταν η Τουρκία είχε πάρει τροχιά απόκλισης με την Ευρώπη. Δυστυχώς δεν έλαβε εγκαίρως τα μηνύματα και ως αποτέλεσμα του παροξυσμού προκλήσεων της Αγκυρας μετρούμε ήδη το χαμό του σμηναγού μας στον «ακήρυχτο πόλεμο του Αιγαίου», αλλά και τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιεί αυτό που δεν έβλεπε το Μαξίμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που έχει εξασφαλίσει το κείμενο της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τις αρχές της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι στη γειτονική χώρα «σημειώνεται σοβαρή υποτροπή στους τομείς της Δικαιοσύνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνολική οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου».
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Για τους λόγους αυτούς η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εάν δεν αντιστραφεί η τρέχουσα αρνητική τάση στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Οι αυταπάτες της κυβέρνησης για τη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είχαν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η Αθήνα επεδίωκε μία σύγκλιση, την οποία ούτε ο Ερντογάν επεδίωκε αλλά ούτε και οι Βρυξέλλες θα επέτρεπαν. Το δυσάρεστο είναι ότι οι δύο στρατιωτικοί μας κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία και ενώ η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η κατάσταση στην τουρκική Δικαιοσύνη δεν έχει σχέση με το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Οι αυταπάτες στην οικονομία κοστίζουν ακριβά, αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα της εξόφλησης. Ομως στα εθνικά μας θέματα δεν συγχωρούνται αφέλειες, ιδίως όταν οι γείτονες δείχνουν ότι θέλουν να κόψουν τις γέφυρες με την Ευρώπη.
Τέλος και στα αντίμετρα
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει ότι η «οικονομία υπεραποδίδει», αλλά τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα.
Το δυσάρεστο για το Μαξίμου είναι ότι τα στοιχεία αυτά τα κοιτάζουν και οι εκπρόσωποι των θεσμών και διαπιστώνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Μετά την ύφεση της περιόδου 2015-2016 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν μόλις 1,4% έναντι αρχικού στόχου 2,7%. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον οικονομικό Τύπο αναφέρουν ότι η χαμηλή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό 0,2% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, επηρεάζει αρνητικά το ονομαστικό ΑΕΠ και ως εκ τούτου τα δημοσιονομικά περιθώρια για την υλοποίηση και αντιμέτρων το 2019 είναι λιγοστά.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών γίνονται για να μην εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τη μείωση των συντάξεων και οι περικοπές στο αφορολόγητο (από 1ης.1.2019), αλλά, όπως φαίνεται, το κυβερνητικό αφήγημα των αντίμετρων πάει περίπατο…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]